Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

De danske supermarkeder - som her Rema 1000 - har længe forsøgt at begrænse mængden af madvarer, der må smides ud, fordi datoen overskrides. Onsdag aften forsøger kæderne Superbrugsen og Kvickly at komme af med flere datovarer ved at give yderligere 50 procent rabat på dem. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Landet over afprøver supermarkeder et nyt våben mod madspild, når alle Superbrugsen- og Kvickly-forretninger 29. september halverer prisen på datovarer.

Forbrug: Madspild koster både forretninger og forbrugere dyrt. Og miljø og klima belastes unødigt af de fødevarer, som produceres, men smides ud i stedet for at blive spist eller drukket.

Supermarkederne har længe samlet eksempelvis ferskvarer i kølemontrer, hvor kunderne kan købe varer, der er tæt på udløbsdato, til nedsat pris, og onsdag aften får kunderne i landet Superbrugser og Kvicklyer endnu et incitament til at redde de datoramte madvarer fra affaldscontaineren.

Fra klokken 19 og indtil butikkerne lukker, er der happy hour i supermarkederne. Prisen på alle madvarer med kort holdbarhed bliver sænket yderligere 50 procent. Varerne får et gult klistermærke, så de er nemme at gå på jagt efter i butikkerne, oplyser Coop.

Annonce

- Hvis det er kølevarer, så har vi dem samlet i en måltidskøler, den vi kalder "Red maden". Og man vil kunne finde varerne samlet centrale steder, så du skal ikke rundt og besøge alle gangene i butikken - vi samler varerne, så vidt det er muligt, siger Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen.

Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt.

Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen

Tidsrummet fra klokken 19 til lukketid er ifølge Jesper Gottschalck Bjerring valgt, fordi butikkerne har mange kunder i det tidsrum.

- Og mange steder reducerer vi i forvejen prisen på frisk brød, fordi vi gerne vil have det sidste solgt, inden vi lukker butikken, tilføjer han.

Har det en effekt?

Der vil ikke være andre eller nødvendigvis flere datovarer til nedsat pris, end der plejer at være i butikkerne, men priserne får et ekstra hak nedad. Inspirationen kommer ifølge Jesper Gottschalck Bjerring fra udlandet, hvor metoden har haft en positiv effekt på salget af datovarer.

Om Coop vil gentage sin "happy hour" for madvarer, er endnu ikke afklaret.

- Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt. Har det ikke nogen nævneværdig effekt, selvom vi har markedsført det godt og grundigt, så er det måske ikke det, vi skal gøre.

Brød, grønt og måltidsrester ryger ud

  • Coop Analyse spurgte i juni 1017 repræsentativt udvalgte danskere om deres madspild. 40 procent svarede, at de indimellem eller ofte smider brød ud, fordi det er blevet dårligt. Og 36 procent kunne svare ja til, at det samme gjaldt for grøntsager.
  • Madrester fra et tidligere måltid (vel at mærke ikke mad, som havde været serveret for en person) må 31 procent indimellem smide ud, og næsten lige så mange, 29 og 28 procent, smider henholdsvis pålæg og frugt i skraldespanden, fordi det er blevet dårligt.
  • 16 procent af de spurgte svarede, at de aldrig smider mad ud.

Coop har sat sig det mål, at ingen madvarer i butikkerne går til spilde i 2025 - og det er ikke kun klimaet, der vil have gavn af et reduceret madspild. Det vil også kunne ses på bundlinjen, for madspild udgør ifølge Coop 1,2 procent af koncernens samlede omsætning. Nettoomsætningen i Coop Danmark var i 2020 knap 38,4 milliarder kroner, og 1,2 procent svarer til 460 millioner kroner.

- Men det her går ikke så meget ud på kroner og øre for os. Det går ud på, at vi ønsker at bidrage til, at vi kan være neutrale på det her i 2025. Fordi vi ønsker at gøre det godt for miljøet, siger Jesper Gottschalck Bjerring.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Annonce