Annonce
Middelfart

Tilbageblik: Sådan oplevede borgmesteren de døgn, hvor landet lukkede ned

Vi har bedt Middelfart Kommunes borgmester Johannes Lundsfryd om at give et indblik i, hvordan han oplevede de dage, hvor Danmark lukkede ned.Foto: Michael Bager
Vi har bedt borgmester Johannes Lundsfryd (S) om at se tilbage på de døgn, hvor coronaepidemien lukkede Danmark ned. Det var nogle hektiske dage, men også dage, borgmesteren husker som samlende.
Annonce

Middelfart: Om aftenen onsdag 11. marts, talte statsminister Mette Frederiksen (S) til nationen.

Landets overhovede var klædt i sort. Flankeret af rigspolitichef Thorkild Fogde og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddelte hun danskerne, at store dele af det offentlige Danmark ville blive lagt i hi for at mindske smittespredning af coronavirus.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) sad hjemme og fulgte pressemødet fra sofaen. Det fortæller han, da avisen ringer ham op præcis en uge senere for at høre, hvordan han oplevede de dage, hvor Danmark lukkede ned.

Johannes Lundsfryd fortæller, at han under pressemødet følte, at han var vidne til et stykke historie. Som da vi landede på månen, eller da Berlinmuren faldt. En følelse af at være forbundet. Og en følelse af et fælles ansvar sammen med resten af befolkningen for at komme så godt som muligt igennem den forestående krise.

Men som borgmester var der også en anden forudanelse til stede.

- Jeg zappede mellem oplevelsen af at være en del af noget kæmpestort og samtidig vide, at der er masser af beslutninger, der skal træffes her de kommende dage, siger han.

Sådan har vi gjort

Denne artikel bygger på et telefoninterview med Johannes Lundsfryd (S), som blev foretaget onsdag 18. marts. Det vil sige en uge efter, at statsministeren lukkede store dele af den offentlige sektor ned for at mindske smittespredningen i Danmark.

Vi bad borgmesteren om at fortælle, hvordan han personligt oplevede dagene omkring nedlukningen af Danmark. Artiklen bygger dermed på borgmesterens egne oplevelser af og reflektioner over hændelserne, som vi har sammenholdt med tidligere offentliggjort information om Regeringens og Middelfart Kommunes handlinger.

Annonce

Situationen spidser til

Johannes Lundsfryd vidste ikke på forhånd, at Danmark ville lukke ned den onsdag aften. Men mediedækningen af virusudbruddet i Kina og Italien havde i dagene op til bragt varsler om en alvorlig epidemi.

Den udvikling havde borgmesteren fulgt med i, samtidig med at han løbende blev orienteret om, at Middelfart Kommunes sundhedsberedskab, der var blevet sat i kraft ugen forinden, diskuterede forskellige scenarier. Tirsdag fornemmede Johannes Lundsfryd, at situationen spidsede til.

- Det var der, at det for alvor gik op for mig, at det her var noget, der skulle tages ikke bare alvorligt, men rigtig alvorligt, siger han.

Annonce

Kommunen går i kriseberedskab

Summen af informationer om smittespredningen gjorde, at han onsdag morgen sad med til møde med sundhedsberedskabet. Sammen med cheferne fra social- og sundhedsområdet besluttede han at aflyse alle møder, aktiviteter og arrangementer i kommunalt regi. Der var blandt andet et opstartsmøde med naturens dag, en housewarming med Brobygning Middelfart, en indvielse af en skoleombygning i Ejby. Det føltes meget indgribende at skulle lukke de arrangementer, husker Johannes Lundsfryd.

- Alle de der gode, livsglade begivenheder skulle vi pludselig lukke ned. Det var ret drastiske tiltag, og det føltes ret dramatisk i situationen, siger han.

I løbet af onsdagen gik kommunen fra sundhedsberedskab til kriseberedskab. Det betød, at det ikke længere kun var én forvaltning, der tog sig af coronasituationen, men alle forvaltninger på tværs af organisationen.

Om eftermiddagen holdt Johannes Lundsfryd et ekstraordinært møde med politikerne i økonomiudvalget, hvor han oplevede stor enighed om linjen.

- Der var faktisk enighed på tværs af partier om, at strategien skal være at være så forsigtig som overhovedet muligt, også selvom det har vidtrækkende konsekvenser, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce

Store beslutninger

Onsdag nat fik Johannes Lundsfryd ikke meget søvn. Mette Frederiksen havde få timer forinden lukket store dele af den offentlige sektor ned.

Skolerne skulle lukkes, og den danske befolkning kunne mærke tyngden af krisen.

Han lå og spekulerede. På den anden side af nattemørket ventede ham og resten af direktionen nogle store beslutninger. Skulle de holde alle skoler åbne for nødpasning? Eller samle det på færre skoler? Hvor meget skulle de gøre på plejehjemmene? Hvor mange kommunale medarbejdere skulle sendes hjem?

- Det var tusind tanker i hovedet af praktisk karakter, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce

Nødberedskaber sættes i værk

Klokken 8 torsdag morgen sad borgmesteren til møde med direktionen og krisestaben. Der var alvor i rummet.

En spændt atmosfære, som der opstår, når alle ved, at man skal i gang med et enormt stykke arbejde, husker Johannes Lundsfryd.

Først og fremmest skulle kommunen have fat i alle forældre til de 3.500 skoleelever i kommunen, så det var muligt at få et overblik over behovet for nødpasning.

Derudover skulle der laves beredskabsplaner for samtlige dele af forvaltningen fra entreprenørafdelingen til borgerservice. Hvilke medarbejdere skulle sendes hjem? Hvad hvis der opstår et miljøproblem under nedlukningen?

De forskellige afdelinger skulle eksekvere de nye tiltag, men Johannes Lundsfryd var med i beslutningstagningen. Som for eksempel at sløjfe rengøring og tøjvask i hjemmeplejen og dermed skære ned på serviceniveauet.

Annonce

Det næste træk

Fredag formiddag var de store beslutninger truffet. Nødberedskabet var om ikke implementeret, så i hvert fald kørt i gang.

Herfra var det Johannes Lundsfryds rolle at tænke fremad og overveje, hvilke scenarier der ville kunne opstå i den kommende tid. Han gav kommunens medarbejdere besked på at begynde at træne til eksempelvis en situation, hvor en plejehjemsbeboer får konstateret coronavirus. Ligesom en brandøvelse. Så man kan være forberedt, hvis det skulle ske.

Samtidig begyndte han at overveje det næste træk i forhold til erhvervslivet, der uomtvisteligt ville blive ramt af situationen.

- Jeg gik hjem med en følelse af, at tingene var i trygge hænder. Af at medarbejdere og ledere havde været utroligt dygtige og fleksible. Altså en dybt professionel indsats af alle på holdet, siger borgmesteren.

Samtidig var han imponeret over det samfundssind, som borgerne udviste. Det havde kun taget omkring syv timer for forældrene i kommunen at melde tilbage, om deres børn havde brug for nødpasning.

- Der var rigtig mange, der tog det rigtig alvorligt. Og der var en fleksibilitet fra borgerne til også at acceptere de valg, vi havde truffet, siger han.

Annonce

Hektisk, men dedikeret

Fredag eftermiddag løb Johannes Lundsfryd en tur med vennerne fra løbeklubben. De sluttede af med en dukkert i havet og drak en øl sammen.

Når han tænker tilbage på dagene, hvor Danmark lukkede ned, mindes han, hvor hektisk det var. Men han mindes også en stor dedikation.

- Og den der fællesskabsfølelse, der opstår, når man sidder i et rum og kan mærke, at vi allesammen yder det bedste, vi har i os, og lægger det ind på bordet i en større sags tjeneste. Det er en meget særlig oplevelse, siger han.

Er der nogle af dine valg fra disse dage, som du har fortrudt?

- Man handler altid ud fra den viden, man har, når man handler. Hvis vi havde vidst det her, en uge før vi vidste det, havde vi endnu tidligere bremset op og inddæmmet smitten. Men det gjorde vi jo ikke. Der kommer jo en tid, hvor vi skal evaluere alt det her. Der er vi nok lidt klogere. Der vil det jo nok vise sig, at der var nogle ting, jeg ville have gjort anderledes, men lige nu synes jeg, vi kan være meget godt tilfredse, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Helten fra "Miraklet i Madrid" er stadig en cirkushest - efter at have været rundt i både Hannover, Kaiserslautern og senest Aarup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Hosteklinikker skal aflaste børnelæger med coronaprøver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce