Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tilbage til fremtiden: Borgmesteren rasler med sparekniven

2020 blev et år, hvor det var relativt let for kommunalbestyrelsen at få den kommunale økonomi til at hænge sammen, men borgmester Hans Stavnsager (S) slog på årets første byrådsmøde fast, at pilen peger i retning af en ny spareøvelse i år. Foto: Torsten Cilleborg
Forvaltningen bliver sat til at lave sparekatalog på 30 millioner kroner. Kommunen mangler 22,5 millioner kroner for at få 2022-budgettet til at hænge sammen.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Sommerens og efterårets valgløfter ser allerede nu ud til at miste lidt af den gyldne glans, for efter et økonomisk jubelår i 2020, ikke mindst på grund af den kommunale udligningsreform, er lokalpolitikerne vågnet op til et mere dystert 2021. Her ligner den umiddelbare fremtid et deja-vu: Det skal spares for at få den kommunale økonomi til at hænge sammen.

Borgmester Hans Stavnsager (S) fandt anledning til at rasle med sparekniven, da han åbnede årets første Facebook-transmitterede kommunalbestyrelsesmøde med en ret dyster prognose for næste års kommunale budget: Som tallene ser ud lige nu, er der er finansieringsbehov på 22,5 millioner kroner, altså penge, der skal findes for ramme et budget i balance.


Vi er vendt tilbage til normalen.

Borgmester Hans Stavnsager (S)


Ifølge borgmesteren er den kommunale økonomi blandt andet udfordret af indtægtsgrundlaget, altså at vi samlet set tjener for lidt, og en befolkningssammensætning, hvor vi bliver flere ældre.

- Vi er vendt tilbage til normalen, sagde han - men betonede dog også, at der er mange ubekendte så tildigt på året.

Kommunalbestyrelsen vil i den budgetprocedure, politikerne vedtog tirsdag, bede forvaltningen lavet et sparekatalog på 30 millioner kroner, så de har noget at vælge imellem, og de aftalte også, at der skal genindføres en ramme på fem millioner kroner til nye driftsinitiativer, og at anlægsrammen skal være barberes ned til 114 millioner kroner - det er 27,7 millioner kroner mindre end oprindelig forudsat.

Annonce

Der kan dukke flere penge op

Venstres gruppeformand og borgmesterkandidat, Kristan Nielsen, sagde, at han ser mindre sort på de økonomiske udsigter, end borgmesteren gør.

- For eksempel ved vi ikke, hvor meget, vi vil modtage i coronarefusion, nævnte han.

Anne Møllegaard Mortensen (DF) tilføjede, at der også er en usikkerhed om, hvad kommunen eventuelt kan få i kompensation som vanskeligt stillet kommune, den såkaldte fattighjælp.

Konservative Søren Clemmensen valgte at citere sig selv for, at han allerede sidste år forudsagde, at det ville blive det sidste "hurra-år".

Ved budgetlægningen sidste år så det ud til, at der i 2022 skal findes 45 millioner kroner, 10 millioner kroner i 2023 og svimlende 85 millioner kroner i 2024.

Clemmensen erklærede sig i udgangspunktet skeptisk overfor at afsætte fem millioner kroner til ny drift, men afventer de konkrete forslag.

Annonce

Vil se kreative spareforslag

Morten Schjøtt (Enhedslisten) og Ole Pedersen (Lokallisten), hæftede sig ved, at det er en del af aftalen, at fagudvalgene ved flertalsafgørelser kan forkaste spareforslag fra 30 millioner-kataloget fra forvaltningen.

De senere år har det skabt nogen irritation i politiske kredse, at de samme spareforslag dukker op igen og igen, selv om politiske flertal har erklæret dem uspiselige og synes, de skaber unødig debat i offentligheden.

Borgmester Stavnsager mindede sine kolleger om, at udvalgene ganske rigtigt kan forkaste forslag, men kun hvis de selv anviser besparelser eller effektiviseringer for tilsvarende beløb.

Det fik Søren Hillers (RV) til at efterlyse støre kreativitet i det kommende sparekatalog, et ønske borgmesteren tilsluttede sig.

De konkrete budgetforslag offentliggøres 9. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Enorm frustration efter nej til motorbane: - Vi har allerede taget hensyn til vandsalamanderen

Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce