Annonce
Kerteminde

Tilbage til fortidens skønhed: Tandlægehuset bliver renoveret til efteråret

Bevaringsarkitekt Thomas Hillerup står i spidsen for en restaurering af Langegade 12. Tandlægen flytter ud til sommer, og så kan arbejdet gå i gang. Arkivfoto: Helle Nordström
Ejendommen Langegade 12 har nu i lang tid været skrællet for puds og fremstået noget medtaget. Men til sommer flytter tandlægerne ud, og så går den helt store renovering i gang. Om Kulturstyrelsen vil det, bliver huset rødt ligesom Farvergården et par huse længere henne ad gaden.

Kerteminde: Siden foråret 2019 har Langegade 12 stået og set noget forsømt ud. Pudset er skrællet af, og tilbage står en noget medtaget bindingsværksfacade.

Men det er ikke fordi, der ikke er lyst eller kræfter til at gå i gang med ejendommen. Men da der inde i huset er tandlægeklinik, har der været grænser for, hvor meget ejer Jens Peter Henriksen har kunnet gå i gang med - af hygiejnehensyn. Og da samtidig huset er fredet, kræver det tilladelser fra Kulturstyrelsen at gå i gang med det, Jens Peter Henriksen og bevaringsarkitekt Thomas Hillerup gerne vil med ejendommen.

Men nu er vejen ved at være banet: Tandlægerne Allan Thestesen rykker klinikken ud af huset og flytter ind hos tandlæge Just i Fyrrevænget. Han er ude senest den 31. juli.

Desuden er der håb om svar fra Kulturstyrelsen inden så længe. Jens Peter Henriksens ansøgning blev sendt til Kulturstyrelsen den 24. oktober. Den er sendt i sammenhæng med en ansøgning fra Kerteminde Kommune, der er i gang med at renovere Høkeren og Galleri Kik. Begge ønsker - i samråd med Thomas Hillerup og Østfyns Museer - at kalke ejendommene i samme røde farve som museet Farvergården lidt længere henne ad gaden.

Annonce
Hvis Kulturstyrelsen giver lov, skal Langegade 12 se sådan ud, når restaureringen er færdig. Et perfekt match med museets Farvergården et par huse længere henne ad gaden. Tegning: Thomas Hillerup

Kulturstyrelsen kommer og kigger

Tandlægehuset og Høkeren/Galleri Kik var oprindeligt hver sin ende af en stor Købmandsgård. Denne blev dog delvist jævnet med jorden, da Trollegade blev anlagt. Men Jens Peter Henriksen og Kerteminde Kommune er enige om, at det vil være flot at genskabe oplevelsen af, at bygningerne hænger sammen.

For at kunne etablere en butik i stueetagen i tandlægehuset (og lejligheder på førstesalen), har Jens Peter Henriksen desuden søgt Kulturstyrelsen om at måtte skabe en facade magen til den, der ses på Farvergården. Det vil sige, at huset skal føres tilbage til den oprindelige bindingsværksfacade. Dog med den ændring, at der - som på Farvergården - sættes større vinduer i, end der oprindeligt har været.

Kulturstyrelsen har bebudet, at de vil komme og besigtige hele bygningskomplekset og dukker formentlig op i løbet af et par uger. Hvis der mod forventning bliver afslag på det røde bindingsværk, skal ejendommen føres tilbage til den pudsede klassiske facade, tidligere ejere i 1800-tallet lagde uden på bindingsværket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Nyborg

Masser af vand - ingen problemer

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce