Annonce
Kerteminde

Tilbage til fortidens skønhed: Tandlægehuset bliver renoveret til efteråret

Bevaringsarkitekt Thomas Hillerup står i spidsen for en restaurering af Langegade 12. Tandlægen flytter ud til sommer, og så kan arbejdet gå i gang. Arkivfoto: Helle Nordström
Ejendommen Langegade 12 har nu i lang tid været skrællet for puds og fremstået noget medtaget. Men til sommer flytter tandlægerne ud, og så går den helt store renovering i gang. Om Kulturstyrelsen vil det, bliver huset rødt ligesom Farvergården et par huse længere henne ad gaden.
Annonce

Kerteminde: Siden foråret 2019 har Langegade 12 stået og set noget forsømt ud. Pudset er skrællet af, og tilbage står en noget medtaget bindingsværksfacade.

Men det er ikke fordi, der ikke er lyst eller kræfter til at gå i gang med ejendommen. Men da der inde i huset er tandlægeklinik, har der været grænser for, hvor meget ejer Jens Peter Henriksen har kunnet gå i gang med - af hygiejnehensyn. Og da samtidig huset er fredet, kræver det tilladelser fra Kulturstyrelsen at gå i gang med det, Jens Peter Henriksen og bevaringsarkitekt Thomas Hillerup gerne vil med ejendommen.

Men nu er vejen ved at være banet: Tandlægerne Allan Thestesen rykker klinikken ud af huset og flytter ind hos tandlæge Just i Fyrrevænget. Han er ude senest den 31. juli.

Desuden er der håb om svar fra Kulturstyrelsen inden så længe. Jens Peter Henriksens ansøgning blev sendt til Kulturstyrelsen den 24. oktober. Den er sendt i sammenhæng med en ansøgning fra Kerteminde Kommune, der er i gang med at renovere Høkeren og Galleri Kik. Begge ønsker - i samråd med Thomas Hillerup og Østfyns Museer - at kalke ejendommene i samme røde farve som museet Farvergården lidt længere henne ad gaden.

Hvis Kulturstyrelsen giver lov, skal Langegade 12 se sådan ud, når restaureringen er færdig. Et perfekt match med museets Farvergården et par huse længere henne ad gaden. Tegning: Thomas Hillerup
Annonce

Kulturstyrelsen kommer og kigger

Tandlægehuset og Høkeren/Galleri Kik var oprindeligt hver sin ende af en stor Købmandsgård. Denne blev dog delvist jævnet med jorden, da Trollegade blev anlagt. Men Jens Peter Henriksen og Kerteminde Kommune er enige om, at det vil være flot at genskabe oplevelsen af, at bygningerne hænger sammen.

For at kunne etablere en butik i stueetagen i tandlægehuset (og lejligheder på førstesalen), har Jens Peter Henriksen desuden søgt Kulturstyrelsen om at måtte skabe en facade magen til den, der ses på Farvergården. Det vil sige, at huset skal føres tilbage til den oprindelige bindingsværksfacade. Dog med den ændring, at der - som på Farvergården - sættes større vinduer i, end der oprindeligt har været.

Kulturstyrelsen har bebudet, at de vil komme og besigtige hele bygningskomplekset og dukker formentlig op i løbet af et par uger. Hvis der mod forventning bliver afslag på det røde bindingsværk, skal ejendommen føres tilbage til den pudsede klassiske facade, tidligere ejere i 1800-tallet lagde uden på bindingsværket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce