Annonce
Livsstil

Tilbage til 1980: 33 år gammel merlot

Weinert Merlot 1980, 13,2 procent, 750 kroner hos www.vinslottet.nu: Transparent, teglstensfarvet vin. Næsen har næsten pinot-karakter med tydelig ælde, medicinskab og læder. Røget bacon, animalsk præg og skovbund. Let mundfornemmelse, ganske frisk i stilen. Let oxidativt præg uden at det går i sherrymode. Ikke meget frisk frugt, men eftersmag af læder, tørret frugt og lidt tobak. Tanninerne ånder stadig. Fylder munden ganske godt, og ganske sprælsk syre trods alderen. Næsen er mere interessant end smagen. En vin til vildt, en risotto med svampe eller endnu bedre meditation i sofaen. Fire stjerner til prisen - fem hvis penge ikke betyder noget.

"Tilbage til fremtiden" - nu med vin. Fem flasker fra argentinske Weinert tager vinredaktørerne på en tidsrejse tilbage til 1980.

Vin fra 1980 er en sjældenhed. Druerne blev høstet i året, da Sovjetunionen invaderede Afghanistan, og Ronald Reagan bankede Jimmy Carter i kampen om præsidentposten i USA. I dag er de fleste flasker fra den tid forlængst drukket eller døde under proppen. Men ikke Cavas de Weinerts merlot, som vinredaktørerne har i glasset.

Den yngre vinredaktør har en svaghed for vin med alder, og han er begejstret:

- Det er som at få vin fra en anden planet, hvis man er til frugtbamser, udbryder Klingenberg med henvisning til populære storsælgere fra Argentina, Chile og Sydafrika.

- Umiddelbart er det ikke en duft, hvor man siger "wauuuw, det bliver jeg nødt til at smage": Her er jord, ost og pibesnask, og nogle vil sikkert tænke "hvad fanden?". Det er ikke frisk frugt, som dominerer, men vinen har en meget fin balance og stadig en lille syre, som titter frem og giver friskhed. Den er i høj grad i live - og smager godt, lyder dommen.

Et godt glas præsenterede i sidste uge Cavas de Weinert schweiziske vinmager Hubert Weber (se ham her eller find ham på mitfyn.dk). Han ligner med sit viltre hår professor Emmet fra filmen "Tilbage til fremtiden", men tidsmaskinen er i dette tilfælde ikke en Delorean, men fem flasker fra vinhuset sat til test i et kontorlokale under neonlysets skær. Den yngste flaske - Carrascal - er fra 2007, og Cavas de Weinert skiller sig ud fra resten af Sydamerika (og faktisk også producenter i den gamle vinverden) ved først at sælge vinen, når Hubert Weber & Co. vurderer, at den er klar. Årgang 1980 blev lagret på fade og først flasket i 1987 (i øvrigt året, hvor den ældre vinredaktør hørte Lars H.U.G på sin første Roskildefestival).

Vinredaktørerne er delt på de to første i kvintetten: Weinerts malbec fra 2006 og årsungen Carrascal, som er et blend. Den ældre vinredaktør Vilsbæk er begejstret for den saftigt-friske og letløbende malbec, som skiller sig ud fra de tunge bøfvine, som man ser fra de andre producenter i Mendoza. Den yngre vinredaktør Klingenberg falder for Carrascal, som har en kompleks næse, en i første omgang kort eftersmag, inden den folder sig ud som en drikkeanimerende vin med god syre og ditto tanniner.

- Den kunne være sjov at smage om et par år, når de sekundære og tertiære aromaer dukker op, noterer den yngre vinredaktør.

Vi skal længere tilbage i tiden, og næste vin er Weinerts Gran Vino fra 2004, som er et blend af druerne malbec, cabernet sauvignon og merlot i forholdet 40, 40 og 20 procent. Druesorterne er gæret hver for sig, inden de enkelte vine er blandet til den færdige model. Vinen er transparent og let ældet, og så er den nogenlunde til at betale.

- 129 kroner for en flaske, det er sgu okay, siger den yngre vinredaktør.

2004 har behagelig parfumeret frugt i næsen med kirsebær og marcipansødme og lidt lakrids fra fadet. Den er frisk i munden med søde, røde bær, levende tanniner og en frisk syre - det er som en mere raffineret udgave af Carrascal med lidt alder på. Kødfuld uden at være tung, og til prisen lander dommen på fem små stjerner.

- Det er rigtig, rigtig god vin til prisen, og man kan ikke fornemme, at den er ti år gammel, vurderer redaktør Klingenberg.

Tidsmaskinen får endnu et nøk, så vi kommer tilbage i 1997. Det var Hubert Weberts første årgang for Cavas de Weinert, og igen er vinen et blend af malbec, cabernet sauvignon og merlot. Prisen er med alderen steget til 275 kroner flasken og dermed oppe i et leje, hvor man kan få en flaske hæderlig champagne eller god bourgogne. Alderen har sat sit præg på farven, som har fået en tand i retning af det teglstensfarvede. Næsen har frisk likørsødme, skopudsemiddel og et touch af karamelbudding.

- Det er seksten og et halvt år siden, at druerne blev høstet, konstaterer den yngre vinredaktør respektfuldt og fortsætter:

- Den skuffer en smule i munden - lidt for meget dans på tå uden at få vægt bag. Den er elegant nok, men folder sig ikke rigtigt ud. Men kan man finde andre vine med samme præg af ælde til en pris - barolo eller pinot noir, funderer han.

Vi lander på fire stjerner til årgang 1997. Den yngre vinredaktør ville hellere investere sine sparepenge i to flasker 2004 end en enkelt fra 1997.

Med årgang 1980 fra Weinert er vi oppe i 750 kroner og dermed på niveau med første cru fra Chambolle Musigny i Bourgogne, vin som de færreste forbrugere køber.

- Den ville få fem stjerner for oplevelsen, hvis jeg ikke skulle skele til prisen. Men fire i forhold til de 750 kroner, for man kan godt finde andre gode flasker til de penge, konkluderer den yngre vinredaktør tørt.

Han skal ud til dagens dont på Fyens.dk, og den ældre vinredaktør rydder op og propper til. Han har fået opgaven med at teste udviklingen på Weinert 1980. Vinen har stadig liv efter at have været proppet til på køl i 48 timer: Næsen har hengemt skab, cigarkasse og fersk bacon, her er figen og nødder i munden, hvor det oxiderede præg nu er mere fremtrædende uden at være et problem. En lang eftersmag byder på lidt lakrids, tobak og støvet medicinskab med et touch af kamfer. Ganske flot efter 33 år.

Cavas de Weinerts vine bliver herhjemme forhandlet af www.vinslottet.dk.

Weinert Carascal 2007, Mendoza, Argentina, 14 procent, 99 kroner hos www.vinslottet.nu:####¤¤Rødviolet, let transparent med lys kant: Behageligt fad i næsen, dæmpet krydret med cigaræske, mørk frugt - brombær - og antydningen af stald. Smagen er fadkrydret med en lidt kort eftersmag i første omgang. Fin frugtsyre, dæmpede tanniner og en eftersmag som lukker lidt op efterhånden med lakrids, peber og fadpræg. Velintegreret, drikkeanimerende vin med god syre. Fire små stjerner.
Weinert Malbec 2006, 14,5 procent, 119 kroner hos www.vinslottet.nu.###¤¤¤Rødlilla, let transparent vin med lys kant. Lettere og mere umiddelbar næse med kirsch, peber og mørke bær, dæmpet fadpræg. En ret feminin malbec. Saftig i munden med frisk frugtsyre og lidt mentol, som prikker på læberne. Lang eftersmag i betragtning af den lette mundfornemmelse. Meget upfront uden at tynge, dejlig vin til en god bøf. Tre pæne stjerner
Cavas de Weinert Gran Vino 2004, 14,5 procent. 129 kr. hos www.vinslottet.nu:#####¤Rødviolet, transparent vin, let ældet. Kølig næse med parfumeret rød frugt, kirsebær og ældet, dæmpet fad, læder, marcipansødme og lakrids. Frisk i munden med god frugtsyre, rød frugt er fremherskende, mere lakrids og fad og lille kernebitterhed i finalen - en kødfuld, men ikke tung vin med levende tanniner, som er pænt pakket ind. Mere poleret og helstøbt end Carrascal fra 2007. Fem små stjerner
Cavas de Weinert Gran Vino 1997, 14 procent, 275 kroner hos www.vinslottet.nu:####¤¤Lysere end 2004, transparent og let teglstensfarvet. Frisk næse med likørsødme, dæmpet fadpræg og saftig frugt, læder og skopudsemiddel. Smagen har også lidt skopudsemiddel, sød lakrids og et touch af karamelbudding, og i munden er den måske over toppen i forhold til den friskere 2004, tanninerne er pudset godt af. Mindre umiddelbar frugt, vi er ovre i de sekundære aromaer med et let brændt touch. Syren er dog stadig god, en vin til vildt. Slank, ren struktur med pæn lang eftersmag. Fire stjerner
Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

En energiø i Nordsøen koster 210 milliarder kroner: Dan Jørgensen vil have endnu flere

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Middelfart

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce