Annonce
Odense

Tilbage i Stige: Minister besøgte sin gamle skole

Undervisningsminister Merete Riisager talte med mange af eleverne på sin gamle skole, hvorfra hun dimmiterede i 1991. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Merete Riisager hørte om skolehjem-samarbejde og bæredygtighed på Fyn, inden fremtiden ventede på Sjælland.

Annonce

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mødte om ikke sin gamle klasselærer, så i hvert fald kendte ansigter fra dengang hun gik i 9. klasse på Stige Friskole.

Den unge Merete Riisager gik på Kroggårdskolen i Odense frem til 9. klasse og tog det sidste år på Stige Friskole inden gymnasiet i 1991. Det var et skifte fra en stor, progressiv skole med løse rammer til en mindre friskole i den grundtvig-koldske tradition.

- Min bedste lærer fra vores klasselærer Bent. Han var fagligt stærkt og satte barren højt og inddrog eleverne i det sociale. Han blandede grupperne, så der ikke kom kliker og havde fokus på børnelivet og børnekulturen, lyder rosen fra undervisningsministeren nu mange år efter.

Hun var glad for at gå på Stige Friskole, men rammerne var helt anderledes end den temabaserede undervisning, som hun havde oplevet på Kroggårdskolen.

- Mine forældre var en smule bekymrede for, om jeg kunne tilpasse mig den høje grad af disciplin, men det gik godt. Kroggårdsskolen er nok meget anderledes i dag, men dengang var det en stor skole med tre spor med en meget progressiv pædagogik med løse rammer, emneuger og ingen klokke, der ringede. Den havde måske lidt mindre fokus på indlæring og basiskundskaber, men det kreative miljø var fantastisk i forhold til samarbejde, lejrskoler og natur. Det var en spændende og helt anderledes skole end Stige Friskole. Jeg syntes rammerne var lidt snævre på Stige, da jeg kom her til. Til gengæld var det faglige niveau højt sammen med trygheden, siger Merete Riisager.

Besøget på hendes gamle skole mandag har handlet om elevernes fokus på bæredygtighed, og netop ordentligheden glæder ministeren.

- Den ordentlighed fra dengang er her stadig ufortyndet. Det er vigtige ting, som skolen giver børn med videre, konstaterer hun.

Luca Sørensen gjorde forarbejdet, inden han og ministeren fik flaget til tops. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Kritisk forhold til teknologi

Merete Riisager besøgte fra morgenstunden Vissenbjerg Skole, hvor hun hørte om samarbejde mellem skole og hjem, og sidst på mandagen parkerede ministerbilen foran Katrinedals Skole i Vanløse, som har fokus på teknologiforståelse.

- Det vigtige i forhold til teknologiforståelse er, at børnene ikke bare sidder med en Ipad, men forstår principperne bag teknologien. Mere teknologi i skolen er ikke nødvendigvis godt, eleverne skal lære at bruge den kritisk og lære at skabe med teknologi. De skal forstå kodning og algoritmer, som er afgørende for, at man kan betvinge teknologien, mener Merete Riisager.

Saftevand i lange baner for at fejre det grønne flag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Mediegiganter

Hun mener også, at de unge skal kende ejerforholdene bag teknologi-giganter som Facebook og Google, hvor folk som førstnævntes Mark Zuckerberg har indflydelse på linje med statsoverhoveder.

- Det er noget, som man først vil tage hul på i de store klasser, men det er vigtigt, at børn og unge kender infrastrukturen bag de sociale medier og lærer sig færdselsreglerne og hvilke interesser, der knytter sig til de forskellige medier og anvendelsen af dem. Børnene skal lære at passe på deres egne data og billeder. Man skal stadig huske at kigge sig for i trafikken, som vi lærte det. I dag skal de også lære at afkode medierne og kende en algoritme, siger undervisningsministeren.

- Men børnene skal også have tryghed og plads til legen i ubekymret tid, siger Merete Riisager.

Undervisningsminister Merete Riisager besøger Stige Friskole, hvor hun selv har været elev. Hun skal have rundvisning og være med til at hejse det grønne flag, som skolen har fået.. FOTO: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Flemming har skabt et millionoverskud i sin smedevirksomhed, men nu står det stille: - Jeg kan godt frygte for fremtiden

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

OB

Tverskov savner at vinde hos svigerforældrene

Annonce