Annonce
Odense

Tilbage i Stige: Minister besøgte sin gamle skole

Undervisningsminister Merete Riisager talte med mange af eleverne på sin gamle skole, hvorfra hun dimmiterede i 1991. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Merete Riisager hørte om skolehjem-samarbejde og bæredygtighed på Fyn, inden fremtiden ventede på Sjælland.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mødte om ikke sin gamle klasselærer, så i hvert fald kendte ansigter fra dengang hun gik i 9. klasse på Stige Friskole.

Den unge Merete Riisager gik på Kroggårdskolen i Odense frem til 9. klasse og tog det sidste år på Stige Friskole inden gymnasiet i 1991. Det var et skifte fra en stor, progressiv skole med løse rammer til en mindre friskole i den grundtvig-koldske tradition.

- Min bedste lærer fra vores klasselærer Bent. Han var fagligt stærkt og satte barren højt og inddrog eleverne i det sociale. Han blandede grupperne, så der ikke kom kliker og havde fokus på børnelivet og børnekulturen, lyder rosen fra undervisningsministeren nu mange år efter.

Hun var glad for at gå på Stige Friskole, men rammerne var helt anderledes end den temabaserede undervisning, som hun havde oplevet på Kroggårdskolen.

- Mine forældre var en smule bekymrede for, om jeg kunne tilpasse mig den høje grad af disciplin, men det gik godt. Kroggårdsskolen er nok meget anderledes i dag, men dengang var det en stor skole med tre spor med en meget progressiv pædagogik med løse rammer, emneuger og ingen klokke, der ringede. Den havde måske lidt mindre fokus på indlæring og basiskundskaber, men det kreative miljø var fantastisk i forhold til samarbejde, lejrskoler og natur. Det var en spændende og helt anderledes skole end Stige Friskole. Jeg syntes rammerne var lidt snævre på Stige, da jeg kom her til. Til gengæld var det faglige niveau højt sammen med trygheden, siger Merete Riisager.

Besøget på hendes gamle skole mandag har handlet om elevernes fokus på bæredygtighed, og netop ordentligheden glæder ministeren.

- Den ordentlighed fra dengang er her stadig ufortyndet. Det er vigtige ting, som skolen giver børn med videre, konstaterer hun.

Annonce
Luca Sørensen gjorde forarbejdet, inden han og ministeren fik flaget til tops. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kritisk forhold til teknologi

Merete Riisager besøgte fra morgenstunden Vissenbjerg Skole, hvor hun hørte om samarbejde mellem skole og hjem, og sidst på mandagen parkerede ministerbilen foran Katrinedals Skole i Vanløse, som har fokus på teknologiforståelse.

- Det vigtige i forhold til teknologiforståelse er, at børnene ikke bare sidder med en Ipad, men forstår principperne bag teknologien. Mere teknologi i skolen er ikke nødvendigvis godt, eleverne skal lære at bruge den kritisk og lære at skabe med teknologi. De skal forstå kodning og algoritmer, som er afgørende for, at man kan betvinge teknologien, mener Merete Riisager.

Saftevand i lange baner for at fejre det grønne flag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mediegiganter

Hun mener også, at de unge skal kende ejerforholdene bag teknologi-giganter som Facebook og Google, hvor folk som førstnævntes Mark Zuckerberg har indflydelse på linje med statsoverhoveder.

- Det er noget, som man først vil tage hul på i de store klasser, men det er vigtigt, at børn og unge kender infrastrukturen bag de sociale medier og lærer sig færdselsreglerne og hvilke interesser, der knytter sig til de forskellige medier og anvendelsen af dem. Børnene skal lære at passe på deres egne data og billeder. Man skal stadig huske at kigge sig for i trafikken, som vi lærte det. I dag skal de også lære at afkode medierne og kende en algoritme, siger undervisningsministeren.

- Men børnene skal også have tryghed og plads til legen i ubekymret tid, siger Merete Riisager.

Undervisningsminister Merete Riisager besøger Stige Friskole, hvor hun selv har været elev. Hun skal have rundvisning og være med til at hejse det grønne flag, som skolen har fået.. FOTO: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];