Annonce
Nyborg

Til sygemeldte: Nyborg vil give kultur på recept

Deltagerne på det særlige mande-hold får blandt andet lejlighed til at kæmpe med sværd. Det bliver dog næppe iført rustning som her i forbindelse med kampdagene i Nyborg. Arkivfoto: Roland Petersen

Nyt, treårigt pilotprojekt skal hjælpe stress-, angst- og depressionsramte personer til et bedre liv. På Nyborg Slot vil man lave aktiviteter, der især henvender sig til mændene.

Annonce

Over 200 personer i Nyborg Kommune er langtidssygemeldt med en mild eller middelsvær depression, angst eller stress. For dem kan kultur være et middel til at få det bedre og måske ligefrem blive i stand til at passe et arbejde.

Det er i hvert fald grundtanken bag et nyt, treårigt pilotprojekt, som blot fire kommuner i Danmark er blevet en del af. Blandt dem Nyborg.

- Noget af det, kulturen kan, er at skabe en ramme for et forløb, hvor man arbejder med den mentale sundhed. Det handler om at give den enkelte noget andet at tænke på end selve sygdommen. Men det handler i lige som høj grad om at blive en del af et fællesskab, om at indgå i forskellige sociale sammenhænge.

- Lider man af angst eller depression, vil man man nemlig typisk have en tendens til at isolere sig fra omverdenen. Gennem kulturen og mødet med andre mennesker kan man få skabt en anden fortælling om sig selv, forklarer leder af projektet Mathilde Kihl Kellermann.

Torsdag i denne uge begynder rekruteringen til de første af i alt syv hold, som kommunen forventer at starte op i løbet af projektes første leveår.

Det er sagsbehandlere på Jobcentret og læger, som skal være med til at afgøre, hvem der kan deltage i det ti uger lange forløb. Men det er samtidig vigtigt, at den enkelte person er motiveret. Der er med andre ord ingen tvang, understreger projektlederen.

Annonce

Samarbejde på tværs

En lang række kulturinstitutioner på Østfyn har sagt ja til at være en del af projektet, der er finansieret af Sundshedsstyrelsen med 2,1 millioner kroner. Ud over Nyborg Slot drejer det sig om Nyborg Bibliotek, Bastionen, Nyborg Musikskole, Johannes Larsen Museet og Naturskolen Åløkkestedet.

Tilbuddet bygger på erfaringer fra Skåne. De har generelt være positive, men den svenske model har samtidig vist, at der er svært at få fat i mændene. Derfor har Nyborg valgt at oprette et særligt spor for netop denne målgruppe, hvor slottet spiller en hovedrolle.

- Mindfullness og meditation har en positiv indvirkning på personer, som lider af angst og depression, men det appellerer ikke på samme måde til mændene. Her er det nogle andre ting, man skal spille på. Vi har lagt vægt på at give deltagerne mulighed for at bruge deres egen krop, og så skal det være iblandet en god portion humor, forklarer afdelingsleder ved Nyborg Slot, Janus Møller Jensen.

Deltagerne på det særlige mandehold skal blandt andet lave deres egne pilespidser, de skal skyde med bue og pil samt kæmpe med sværd, og så skal de ud med metaldetektoren for at lede efter genstande i jorden.

Selv er Janus Møller Jensen overbevist om, at kulturen og kulturarven kan mere end at skaffe turister til området. Det samme er man på Johannes Larsen Museet i Kerteminde, hvor en undersøgelse fra 2014 viste, at 37 procent af kunstmuseets gæster kom for at lade batterierne op og finde ro.

Det var sådan, hele ideen til pilotprojektet opstod, fortæller Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer.

- Heldigvis var kommunen og slottet hurtigt med på idéen. For os har det samtidig åbnet op for samarbejde med blandt andet musikskolen og biblioteket i Nyborg, som er nyt for os, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce