Annonce
Fyn

Til sagen med udvalgsformand: - Stigning i underretninger er en fordel, fordi vi gerne vil forebygge

Udvalgsformand for Uddannelse, Børn og Familie i Assens, Mogens Mulle Johansen (SF), mener, at stigningen i underretninger er godt, fordi det giver bedre mulighed for tidligt at opdage børn med brug for hjælp. Foto: Michael Nørgaard
Udvalgsformanden for Uddannelse, Børn og Familie i Assens, Mogens Mulle Johansen (SF), er ikke bekymret over en fordobling i antallet af underretninger om børn og unge fra bekymrede borgere og kommunalt ansatte. Faktisk flugter det med kommunens øgede indsats for at forebygge.

Fra 2015 til 2018 er antallet af årlige underretninger fra bekymrede borgere og ansatte i Assens Kommune fordoblet fra 670 til 1408. Hvordan har du det med det?

- Vi laver jo en ekstraordinær indsats, hvor vi har forposter på blandt andet skolerne. Og det er dér, mange af underretningerne kommer fra. Vi vil gerne forebygge så hurtigt som muligt, så på den led er det faktisk en fordel, at tallet er stigende. Det er ikke alle underretninger, der bliver til sager. Men det er godt at få det undersøgt, hvis der er tvivl.

Men der er tale om dobbelt så mange underretninger. Kan den større forebyggende indsats forklare hele stigningen?

- Ja, det tror jeg. Vi har sat stort fokus på det og sagt, at hvis vores egne ansatte var i tvivl, ville vi hellere have en indberetning for meget end én for lidt. Så får man afklaret, om der er brug for hjælp. På den måde undgår vi forhåbentligt sager som Tøndersagen og de andre sager, man har hørt om. Vi kan ikke undgå, at der kommer nogle sager, men vi har ikke haft ret mange alvorlige i vores kommune.

- Det er væsentligt, for det er primært af hensyn til børnene. Det er ikke for at være efter forældre eller anden familie. Det er især skidt, hvis børnene mistrives som små, og jo før, vi kan gribe ind, jo bedre. Og det er også det, vi politisk har vedtaget at gøre.

Annonce
Vi vil gerne forebygge så hurtigt som muligt, så på den led er det faktisk en fordel, at tallet er stigende. Det er ikke alle underretninger, der bliver til sager. Men det er godt at få det undersøgt, hvis der er tvivl.

Mogens Mulle Johansen (SF), formand for udvalget for uddannelse, børn og familie i Assens Kommune.

Ikke bekymret

Så du er ikke bekymret over fordoblingen i antallet af underretninger?

- Nej, det er jeg faktisk ikke. Jeg tror, vi lå ret lavt før. Og det afgørende er, hvor mange sager det ender ud med.

Ja, og om man kan følge op på underretningerne inden for tidskravet på 24 timer i loven.

- Det er jeg sikker på, vi gør.

Har I oprustet med flere socialrådgivere i takt med den øgede, forebyggende indsats?

- Ja, vi har lagt adskillige millioner i forebyggelsen og har kunnet spare tilsvarende på anbringelserne. Og meningen er på længere sigt at kunne bevare besparelserne på anbringelser, mens vi forhåbentlig også kan klare os med færre forebyggende indsatser.

I Assens Kommune var der i 2018 i gennemsnit 15 underretninger pr. 100 børn og unge. Kun Langeland har flere blandt de fynske kommuner med 21. Hvad tænker du om det?

- Hellere en underretning for meget end en for lidt, for tænk sig, hvis et barn har det af h til, og der ikke kommer en underretning om det. Børn kan blive udsat for de mest forfærdelige ting. Hvis man er i tvivl, vil jeg som ansvarlig politiker opfordre til, at man får sendt en underretning til kommunen. For vi vil ikke have børn, der bliver mishandlet hverken fysisk eller seksuelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce