Annonce
Odense

Til opera i Eventyrhaven: Skoleklasser er storforbrugere af HCA Festivals

Emma Oemann (tv.) spillede Hans, mens Mette-Maria Øyen mimede sig flot igennem rollen som Grete. Og så var der selvfølgelig også de mange balletbørn, som bidrog til forestillingen i Eventyrhaven. Foto: Nils Svalebøg
Odenses skoler er storforbrugere af de mange tilbud, der er på programmet til HCA Festivals. Fredag formiddag fyldte skoleklasserne plænen i Eventyrhaven godt op, da Odense Sommeropera og balletskolen opførte en særlig operaudgave af Brødrene Grimms eventyr Hans og Grete.

Selvom skoleåret næsten lige er begyndt, udnytter mange skoler muligheden for at rykke undervisningen ud af klasselokalerne under den igangværende HCA Festivals.

Fredag formiddag var fag som dansk, matematik eller historie erstattet af eventyr og opera for de mange børn og unge, som mødte op til den særlige udgave af Brødrenes Grimms eventyr Hans og Grete, som Odense Sommeropera og Det Kongelige Teater Balletskolen Odense opførte i Eventyrhaven.

- Når det kan passe med timerne, forsøger vi at udnytte alle muligheder for at komme ud af huset. Der er også nogen af eleverne, der tidligere på ugen har været inde at se De 5 Verdenshjørner i Odeon. Det giver et afbræk i hverdagen, og så bruger vi det jo også i undervisningen, lød det fra folkeskolelærer Peter Østergaard, som havde taget 6.c fra Abildgårdskolen med til operaforestillingen.

Eleverne fra 6.c var langt fra den eneste skoleklasse, der havde fundet vej til den solbeskinnede plæne foran scenen.

På den allerforreste række sad eleverne 1.a på Paarup Skole, som skulle bruge hele fredagen på at opleve et udpluk fra programmet til HCA Festivals.

- Vi har forsøgt at gøre det sådan, at vi har en fuld dag, hvor vi kan tage rundt til forskellige ting. Vi skal blandt andet se Fyrtøjet på Posten og nogle af de ting, der foregår på Flakhaven, sagde 1.a-lærer Frederikke Jørgensen, der pegede på, at fredagens mange oplevelser giver børnene noget særligt.

- Det giver dem en masse glæde, men det styrker også sammenholdet mellem dem, når man kan tage ud på denne her måde, sagde hun.

Annonce
1.a fra Paarup Skolen havde sat sig på første række, hvor de blandt andet kunne høre, hvordan Hans og Gretes far sang om, at snaps var hans livslikør. Foto: Nils Svalebøg

Grete havde mistet stemmen

For de fleste af skoleeleverne var det sikkert første gang, at de så en hel operaforestilling. De kom dog også til at opleve, hvordan man mimer.

Mette-Maria Øyen, der spillede Grete, havde nemlig mistet stemmen, så hun i stedet måtte mime, mens en anden fra sommeroperaen sang. Hvis man ikke havde fået det at vide fra start, ville de fleste dog ikke have opdaget det.

Selve forestillingen startede med en scene, hvor Grete og Hans, der blev spillet af Emma Oemann, fyldte Eventyrhaven op med ubekymret sang om leg og dans.

Derefter fulgte scener med Hans og Gretes far, spillet af Teit Kanstrup, og Ole Lukøje, spillet af Charlotte Haugaard, der sammen med balletbørnene lullede Hans og Grete i søvn. Og endeligt kom heksen, spillet af Simon Mott, og lokkede Hans og Grete til sit hus med en enorm slikkepind og honningkager, som balletbørnene nu var blevet klædt ud som.

- Gnaske gnaske, gnave gnave. Hvem æder hus og have?, sang heksen, før Hans og Grete blev fanget og bundet fast.

Øjeblikket efter fik det unge publikum dog nogle mere velkendte karakterer at se, da Hans og Grete slap fri og forvandlede sig til Spider-Man og Wonder Woman, der hurtigt fik has på heksen, så eventyret kunne få sin lykkelige slutning, da Hans og Grete blev genforenet med deres far.

Hvis man endnu ikke har set forestilling, kan det stadig nås. Lørdag og søndag kan forestillingen opleves i Eventyrhaven klokken 11 begge dage. Der er fri entré.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce