Annonce
Indland

Til minde om en stolt viking: Glavendrupstenen er ældre og har flere runer end Blåtands sten i Jelling

Runestenen står i den vestlige ende af en skibssætning. Foto: Betty Rasmussen
I den grønne lund lidt uden for Glavendrup troner runestenen, som Ragnhild satte over sin mand, Alle den blege. Gennem mere end 70 år er Carl Martin Christensen kommet i Glavendruplunden, og hvis corona-restriktionerne tillader det, er han fra begyndelsen af juli klar til endnu en sommer med rundvisninger i lunden.

Glavendrup: De fleste danskere har nok hørt om runestenen i Jelling, rejst af Harald Blåtand til minde om hans forældre, Gorm og Thyra omkring år 965. Danmarks dåbsattest bliver inskriptionen kaldt, fordi den berettet om, at Harald gjorde danerne kristne.

Færre har hørt om Runeviet i Glavendrup. Men det er kun fordi, de endnu ikke har mødt Carl Martin Christensen, der i mere end 70 år har haft sin gang i Glavendruplunden, opvokset som han er på en gård mindre end en kilometer fra lunden. Som barn var hans veneration for lunden og runestenens historiske betydning dog næppe så stor, som den er i dag.

I mere end 10 år har han været fast rundviser i Glavendruplunden, og hvis corona-restriktionerne tillader det, tager han fat på rundvisningerne igen fra begyndelsen af juli.

Annonce
Hvis alt går vel, det vil sige, hvis det bliver tilladt at samles flere end 10 personer, er Carl Martin Christensen i begyndelsen af juli klar til endnu en sommer med rundvisninger i Glavendruplunden, fortælling om runestenen og andre "røverhistorier". Foto: Betty Rasmussen

Han kan slet ikke lade være med at dele sin viden om stedet, så da vi på stien i den grønne lund møder tre besøgende på vej væk, får de en brochure stukket i hånden, så de kan læse om det sted, de netop har besøgt.

Ældre end Jellingstenen

Længst væk fra vejen, i den vestlige ende af en skibssætning, knejser den syv et halv ton tunge runesten majestætisk.

Stenen er dækket af Danmarks - formentlig også Nordens - længste runeinskription i sten. "I sten" er vigtigt, fordi der på museet i Ribe findes en længere runeinskription i træ.

Glavendrupstenens 210 runer fortæller, at stenen er sat af Ragnhild og hendes sønner over Alle den blege, Ragnhilds husbond og sønnernes fader.

- Man regner med, at inskriptionen stammer fra omkring år 900, fortæller Carl Martin Christensen. Dermed er den altså ældre end Jellingstenen. Men Glavendrupstenen er første gang registreret i 1792, da den lå i en sandgrav bagved den høj, hvor den står i dag.

Rundt omkring i Glavendruplunden er der sat bænke op, så man kan sætte sig og nyde roen, mens tankerne flyver - måske helt tilbage til vikingetiden. Foto: Betty Rasmussen

Allerede for 1100 år siden gik vikingerne åbenbart ind for genbrug, for Carl Martin Christensen kan udpege adskillige små solskåle i stenen, så den har formentlig været brugt ved ofringer i bronzealderen, før Sote valgte stenen til at riste runer for sin herre, høvdingen Alle.

Ud over, at Alle i inskriptionen kaldes "viernes god (præst), hirdens højværdige thegn (høvding)", ved man ikke meget om ham, og det er heller ikke lykkedes at finde hans grav. Måske er han død på et vikingetogt langt fra Nordfyn.

Mens Jellingstenen i 2011 blev pakket ind i en glaskonstruktion for at forhindre yderligere nedslidning fra vind og vejr, står Glavendrupstenen, som den har gjort i mere end 200 år på sin nuværende plads.

Så besøgende kan røre ved stenen og tænke på, hvad Danmark har gennemlevet, siden Sote skar sine runer.

- Jeg kan ikke se, at den har ændret sig i de mere end 70 år, jeg er kommet her, siger Carl Martin Christensen, der ville være ked af, hvis historisk interesserede gæster, legende skolebørn og moderne vikinger, asa-troende og alle andre, der besøger lunden, ikke kunne komme helt tæt på stenen.

Annonce

Bålhytte og shelters

Men selv hvis man ikke interesserer sig specielt for Danmarks historie, er Glavendruplunden et besøg værd, i hvert fald på en sommerdag, hvor solens stråler flimrer gennem de høje træer, der omkranser mindelunden. Bænke er anbragt strategisk rundt i lunden, så man kan sætte sig og nyde roen og føle sig som en del af historien.

I den del af lunden, der ligger tættest på Stenager, byggede Skamby og Omegns Borgerforening for otte år siden en stor bålhytte med borde, bænke og grillplads, og lige bagved er senere bygget to shelters ligeledes med grill og en stålvask, og senest er der også bygget et toilet helt ud mod vejen.

Det er ikke muligt at booke bålhytten. Borgerforeningen opfordrer i stedet til, at man sætter en seddel op i hytten, hvis man gerne vil reservere den. For eksempel fortæller et opslag lige nu, at der er bryllup den 8. august.

Shelterne bookes gennem bookenshelter.dk.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 21. og fredag den 22. oktober

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Annonce