Annonce
Indland

Til minde om en stolt viking: Glavendrupstenen er ældre og har flere runer end Blåtands sten i Jelling

Runestenen står i den vestlige ende af en skibssætning. Foto: Betty Rasmussen
I den grønne lund lidt uden for Glavendrup troner runestenen, som Ragnhild satte over sin mand, Alle den blege. Gennem mere end 70 år er Carl Martin Christensen kommet i Glavendruplunden, og hvis corona-restriktionerne tillader det, er han fra begyndelsen af juli klar til endnu en sommer med rundvisninger i lunden.
Annonce

Glavendrup: De fleste danskere har nok hørt om runestenen i Jelling, rejst af Harald Blåtand til minde om hans forældre, Gorm og Thyra omkring år 965. Danmarks dåbsattest bliver inskriptionen kaldt, fordi den berettet om, at Harald gjorde danerne kristne.

Færre har hørt om Runeviet i Glavendrup. Men det er kun fordi, de endnu ikke har mødt Carl Martin Christensen, der i mere end 70 år har haft sin gang i Glavendruplunden, opvokset som han er på en gård mindre end en kilometer fra lunden. Som barn var hans veneration for lunden og runestenens historiske betydning dog næppe så stor, som den er i dag.

I mere end 10 år har han været fast rundviser i Glavendruplunden, og hvis corona-restriktionerne tillader det, tager han fat på rundvisningerne igen fra begyndelsen af juli.

Hvis alt går vel, det vil sige, hvis det bliver tilladt at samles flere end 10 personer, er Carl Martin Christensen i begyndelsen af juli klar til endnu en sommer med rundvisninger i Glavendruplunden, fortælling om runestenen og andre "røverhistorier". Foto: Betty Rasmussen

Han kan slet ikke lade være med at dele sin viden om stedet, så da vi på stien i den grønne lund møder tre besøgende på vej væk, får de en brochure stukket i hånden, så de kan læse om det sted, de netop har besøgt.

Annonce

Ældre end Jellingstenen

Længst væk fra vejen, i den vestlige ende af en skibssætning, knejser den syv et halv ton tunge runesten majestætisk.

Stenen er dækket af Danmarks - formentlig også Nordens - længste runeinskription i sten. "I sten" er vigtigt, fordi der på museet i Ribe findes en længere runeinskription i træ.

Glavendrupstenens 210 runer fortæller, at stenen er sat af Ragnhild og hendes sønner over Alle den blege, Ragnhilds husbond og sønnernes fader.

- Man regner med, at inskriptionen stammer fra omkring år 900, fortæller Carl Martin Christensen. Dermed er den altså ældre end Jellingstenen. Men Glavendrupstenen er første gang registreret i 1792, da den lå i en sandgrav bagved den høj, hvor den står i dag.

Rundt omkring i Glavendruplunden er der sat bænke op, så man kan sætte sig og nyde roen, mens tankerne flyver - måske helt tilbage til vikingetiden. Foto: Betty Rasmussen

Allerede for 1100 år siden gik vikingerne åbenbart ind for genbrug, for Carl Martin Christensen kan udpege adskillige små solskåle i stenen, så den har formentlig været brugt ved ofringer i bronzealderen, før Sote valgte stenen til at riste runer for sin herre, høvdingen Alle.

Ud over, at Alle i inskriptionen kaldes "viernes god (præst), hirdens højværdige thegn (høvding)", ved man ikke meget om ham, og det er heller ikke lykkedes at finde hans grav. Måske er han død på et vikingetogt langt fra Nordfyn.

Mens Jellingstenen i 2011 blev pakket ind i en glaskonstruktion for at forhindre yderligere nedslidning fra vind og vejr, står Glavendrupstenen, som den har gjort i mere end 200 år på sin nuværende plads.

Så besøgende kan røre ved stenen og tænke på, hvad Danmark har gennemlevet, siden Sote skar sine runer.

- Jeg kan ikke se, at den har ændret sig i de mere end 70 år, jeg er kommet her, siger Carl Martin Christensen, der ville være ked af, hvis historisk interesserede gæster, legende skolebørn og moderne vikinger, asa-troende og alle andre, der besøger lunden, ikke kunne komme helt tæt på stenen.

Annonce

Bålhytte og shelters

Men selv hvis man ikke interesserer sig specielt for Danmarks historie, er Glavendruplunden et besøg værd, i hvert fald på en sommerdag, hvor solens stråler flimrer gennem de høje træer, der omkranser mindelunden. Bænke er anbragt strategisk rundt i lunden, så man kan sætte sig og nyde roen og føle sig som en del af historien.

I den del af lunden, der ligger tættest på Stenager, byggede Skamby og Omegns Borgerforening for otte år siden en stor bålhytte med borde, bænke og grillplads, og lige bagved er senere bygget to shelters ligeledes med grill og en stålvask, og senest er der også bygget et toilet helt ud mod vejen.

Det er ikke muligt at booke bålhytten. Borgerforeningen opfordrer i stedet til, at man sætter en seddel op i hytten, hvis man gerne vil reservere den. For eksempel fortæller et opslag lige nu, at der er bryllup den 8. august.

Shelterne bookes gennem bookenshelter.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

Sydfyn

Sprængte hus i luften med et kilo sprængstof: Politiet ved ikke, hvor det kom fra

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce