Annonce
Navne

Til kamp for Færøerne

Den færøske politiker Óli Breckmann fylder 60 år. (Polfoto).

60 år: "Ned med socialismen - op med Færøerne".

Sådan en udtalelse er typisk for den borgerlige, farverige og altid butterflyklædte færøske politiker, Òli Breckmann, der fylder 60 år søndag.

Mest kendt er Òli Breckmann for, at det var ham, der som færøsk medlem af den konservative folketingsgruppe under Schlüter-regeringen i 1980'erne var den udslagsgivende stemme for, at Danmark fik indført TV 2.

På Færøerne er Òli Breckmann med sine særligt gode oratoriske og skriftlige evner blevet en institution. Utrætteligt har han tordnet mod alt, der politisk vender mod venstre. Dette kom blandt andet til udtryk i de mange år, han foruden at være både lagtingsmedlem for den konservative Folkeflok samt Færøernes ene medlem af Folketinget også var redaktør af den borgerlige avis Dagbladid. Desuden har han skrevet flere bøger baseret på ældre færingers erindringer.

Ifølge dem, som kender Òli Breckmann godt, banker der dog også et stort socialt hjerte i den mangeårige politiker. Endvidere har han hukommelse som en elefant. Det præger hans kommunikation, der ofte indeholder citater fra mange lærde tekster.

De bløde værdier

Òli Breckmann har eksaminer i engelsk og økonomisk historie fra britiske universiteter. Hans gode sprogøre indebærer, at han foruden dansk, færøsk og engelsk også flydende mestrer latin, islandsk, fransk, spansk og tysk.

I 1974 blev han valgt ind i Færøernes Lagting for Folkeflokken. I årene fra 1984 til 2001 var han medlem af Folketinget, hvor han tilsluttede sig De Konservative. Ved det sidste lagtingsvalg den 19. januar i år opnåede han efter 34 års medlemskab af Lagtinget ikke genvalg. Valgkampen kørte særligt på de bløde værdier, og som Òli Breckmann selv sagde efter tabet af sit mandat: "Måske er jeg for hård til disse bløde tider." (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce