Annonce
Nyborg

Til jorden med Strandvænget: Afsked med 30.000 tons beton

Afd. Skovhuse i den nordlige del af Strandvænget omdannes med gult trådhegn til nedrivningsplads i den første etape af den omfattende nedrivning. Foto: Klaus Wind

Østjysk firma indleder cirka ni måneders omfattende sanering og nedrivning af Strandvænget i Nyborg. Anslået 30.000 tons beton skal rives ned og knuses, og kun det gamle fælleshus er udset til at modstå ødelæggelserne. Resten ender som vejfyld.

Nyborg: Det første håndgribelige varsel om, at den armerede beton ved Storebælt lever på lånt tid, er rullet ind i den nordlige del af Strandvænget. Her er et par medarbejdere fra nedbrydningsfirmaet P. Olesen i det østjyske i disse dage i færd med at rejse det gule sikkerhedshegn rundt om betonhusene med flade tage.

Skovhuse på Skaboeshusevej 128 er nemlig udset til vælte som det første i den kolossale nedrivningsopgave, der begynder inden længe og læner sig op af en fyldig saneringsrapport plus en lokalplan for nedrivningen.

- Byggepladshegnet ved nummer 128 er første etape. Så bevæger vi os sydpå. Det kan godt være, at næste etape så starter i modsatte hjørne af Strandvænget. Det er noget med at bytte lidt rundt på tidsplanen i forhold til at komme ind og ud, forklarer Peter Hedemann fra nedbrydningsfirmaet P. Olesen, som er ekspert i at smadre og knuse bygninger og siden sortere alt byggeaffaldet.

Strandvænget, som en solid fæstning pakket ind i alt det grønne, så dagens lys i årene 1968-72 og var i næsten et halvt århundrede bosted for udviklingshæmmede. 250 beboere og 450 ansatte havde deres gang i institutionen, da den var på sit højeste.

I dag er bygningerne forlængst rømmede. Og det eneste, der bliver tilbage, som et minde om den tids betonbyggeri er sandsynligvis fælleshuset og en del af kælderen. Bygningen ligger helt fremme på den godt 15 hektar store og naturskønne grund ned mod Storebælt.

Udenfor de mange meter gult trådhegn, der indrammer første etape af byggepladsen, kan publikum fortsat nyde naturen og havet, mens Strandvænget pilles fra hinanden i fraktioner over de næste ni måneder: Jern for sig, beton for sig, malerrester for sig, asbest for sig og pcb fra vinduerne for sig - plus alt det andet for sig.

Annonce
Sanering og nedrivning af Strandvænget er så små rullet i gang. I de kommende uger indleder det jyske nedrivningfirma, der vandt udbuddet, så den målrettede indsats for at fjerne omkring 30.000 tons beton og øvrige bygningsdele. Foto: Klaus Wind

30.000 tons beton

- Vi skal have renset alle flader og facader og fuger for maling og andre stoffer. Der gælder det hele, asbest, pcb og andet. Lige hvor meget, der er anmeldt af de forskellige fraktioner, ved jeg ikke. M mit gæt er 30.000 tons. Nogle siger mere, fremhæver Peter Hedemann.

De store entreprenørmaskiner med sultne grabber rykker for alvor ind om et par uger, og så er der dømt nedrivning og miljøsanering på fuld tid. 8-10 mand vil anslået være i gang med opgaverne, hvor alt beton skal knuses og køres væk - eller også modsat, køres væk og knuses.

P. Olesen har maskinerne til den slags og har også tre modtagestationer i henholdsvis Fredericia, Hovedgård og ved Aarhus.

- Vi har en tidsplan, der siger uge 38, det vil sige efter sommerferien. Så der er lidt arbejde, inden det hele ligger i dynger, konstaterer Peter Hedemann.

Når Strandvænget fjernes fra jordens overflade, bliver det i stedet fundament i infrastrukturen. Den rensede og knuste beton fra Strandvænget ender nemlig både som vejfyld og som bærende lag under p-pladsernes asfalt. Ifølge Peter Hedemann langt bedre end stabilgrus.

Når Strandvængets beton er væk i 2019, er resten op til ejerne fra 5E Byg A/S. Strandhøjen, som den nye bydel er blevet døbt, skal rumme helt op mod 250 boliger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce