Annonce
Indland

Til bekymrede forældre: Forskere frikender skydespil

Der er E-sport på programmet i Odense fra den 8. til den 10. december.Arkivfoto

Forskere er enige. E-sport er hverken farligt eller fordummende for børn og unge, der bruger adskillige timer dagligt i selskab med andre frontkæmpere i skysespil som Couter-Strike eller Grand Theft Auto.

Annonce

Hver tredje dreng i alderen 13-15 år bruger mindst fire timer hver dag i selskab med en computer.

Det viser den seneste undersøgelse af børn og unges computervaner fra Statens Institut for Folkesundhed.

De spiller med stor sandsynlighed action- og skydespil som Counter-Strike eller Call of Duty.

Og det skal forældrene ikke bekymre sig om, mener forsker Anne Brus fra Roskilde Universitet og Andreas Lieberoth fra Aarhus Universitet.

Børnene bliver hverken mere voldelige, usunde eller isolerede fra sociale fællesskaber.

- Se på det på samme måde som, hvis dit barn gik op i fodbold eller ville spille i et band. Det er misforstået og gammeldags at se på computerspil som en modsætning til traditionel sport. De går hverken glip af sociale fællesskaber eller udfordringer, når de spiller computer, understreger spilforsker Andreas Lieberoth.

Verdens største e-sport-turnering

Den internationale turnering i Counter-Strike, et action og skydespil, hvor forskellige hold dyster i det populære computerspil, finder sted fra den 8. til 10. december i Odense i Sparekassen Fyn Arena. Her er der plads til cirka 15.000 fans i alt.Turneringen er en Pro League CS:GO Season Six Finals.

Der er udsolgt alle dage.

Annonce

Kom ind i kampen

Anne Brus, der i flere år har forsket i børn og unges brug af computerspil, er enig.

- De har det rigtig sjovt og godt, når de spiller. Det er tydeligt, at det at spille computer i høj grad også handler om et fællesskab på samme måde, som det gør i traditionelle sportsgrene. Det fylder også for dem i andre arenaer end foran computeren. De snakker om det i frikvarteret og i fritiden, og de leger spillene i de yngre år. Præcis som forældrene legede indianer og cowboy, da de var børn, forklarer Anne Brus.

Forældrene bør derfor ikke tage afstand fra spillene og sætte æggeuret frem, hver gang deres søn eller datter sætter sig foran computeren.

Forældrene skal i stedet sætte sig ved siden af og forsøge at forstå, hvilken virtuel verden børnene færdes i, når de spiller.

- Computerspil lider under manglede anerkendelse fra forældrenes side. Det har en negativ klang, men som forældre er du nødt til at anerkender dit barn og sætte dig ind spillene. På den måde får I et fælles sprog om det, og I kan sammen lave nogle rimelige regler for, hvornår og hvor længe de spiller, siger Anne Brus.

Annonce

Der skal mere til

- Du vader heller ikke ind på fodboldbanen og trækker dit barn ud af kampen. Det ville skade deres relationen til de andre på holdet. Det kan forældre finde på at gøre med et computerspil, men her står der også et hold tilbage, der er afhængig af spilleren, siger Andreas Lieberoth.

Han peger på, at der heller ikke er forskning, der viser, at man bliver mere kriminel eller voldelig af at spille computer.

- Noget tyder på, at de lige efter at have spillet kan være mere tilbøjelig til at tolke andres handlinger som aggressive. Det forsvinder, når adrenalinen er ude af kroppen, og det er ikke anderledes end ved andre aktiviteter. Det passer med, at konflikter kommer, når forældre siger, de skal slukke, men det betyder ikke, at de slår nogen bagefter, siger Andreas Lieberoth.

Han peger på, at det stadig er vigtigt, at børn og unge laver andet end at sidde foran skærmen.

- Et sundt ungdomsliv har variation. Den leverer skolen på mange måder, for her er de aktive og mødes med andre. Spillene gør altså ikke de unge tykke og dovne, men selvfølgelig har de brug for noget andet, og forældrene må godt hjælpe dem med at komme ud på løbeturen, for teenagere har det med at behovsudskyde.

I denne uge kan de fynske unge sætte sig på tilskuerrækkerne og se de professionelle gamere sætte sig til tasterne i den første e-sport event, ESL Pro League LAN-finale, på fynsk muld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce