Annonce
Livsstil

Til Ærø med 30 års forsinkelse

Anne Mette Holstein og Finn Slumstrup har skiftet deres kæmpestore lejlighed på 4. sal med udsigt over Christianshavn ud med et smukt ærøskøbinghus med udgang direkte til brosten og eventyrby. De føler, at de er gået fra at være på hele tiden, til nu at kunne nøjes med at være til.

Den mangeårige P1-chef Finn Slumstrup og hans kone Anne Mette Holstein vil se fremtiden fra postnummer 5970

ÆRØSKØBING: Pludselig var det ikke tilstrækkeligt at sidde i én af landets flotteste lejligheder på 4. sal i København og se ud over Christianshavn og livet.

Tiden var kommet til at være med i livet. På gadeplan.

Derfor blev den store lejlighed på Christianshavn pakket ned og kasserne sendt til Ærøskøbing, hvor brostenene nu skal slides mere, end de allerede er, alene fordi Anne Mette Holstein og Finn Slumstrup ikke mere vil nøjes med at kigge på - men nu vil tage del i dagligdagen uden for døren.

Det lyder måske enkelt, men der skal faktisk temmelig megen erkendelse, mange tanker, store overvejelser og et utal af samtaler til, før man sådan lige skifter postnummer fra 1415 til 5970, og vanligvis går der også nogen tid, før man vænner sig til at se verden fra et så anderledes postnummer.

Smutvejen

Finn Slumstrup har dog fundet en smutvej. Han har nemlig lovet Kristeligt Dagblad at skrive en melding til avisens læsere hver anden lørdag om, hvordan verden ser ud netop fra postnummer 5970.

- Det moderne Danmark findes jo ikke kun på postadresser som 5000 Odense C, 8000 Århus C eller 1174 København K. Det er også 5970 Ærøskøbing, fastslår eventyrbyens nye borger, som dog samtidigt understreger, at nok har klummen udgangspunkt fra Ærøskøbing al den stund, at afsenderadressen er her, men den kommer ikke til at handle om Ærøskøbing og Ærø.

- Godt nok lagde jeg »hårdt« ud med en klumme om færgedrift og snakken om samme, men i fremtiden vil Ærøskøbing »kun« være den udsigtspost, som jeg ser tidens spørgsmål fra, og som jeg beskriver fra postnummer 5970 og ikke som vanligt fra et postnummer i nærheden af København, pointerer Finn Slumstrup.

Annonce

Forbindelser til Ærø

Det med den 30 års forsinkelse i ankomsten var også hans og ikke hustruen, Anne Mette Holsteins »skyld«. Det var nemlig den unge entusiastiske Finn Slumstrup, som formanden for den nye højskolekreds i Ærøskøbing, Bjarne Holm, forsøgte at headhunte i 1972, da man skulle have gang i den nuværende Ærø Højskole.

- Men jeg var jo bare lige kommet godt i gang som lærer på Askov Højskole, så de måtte videre i deres søgning og endte heldigvis hos Lars Davidsen, som jeg jo lærte godt at kende i de mange år, jeg kom her - specielt i mange år i forbindelse med jazzdagene, mindes Finn Slumstrup, mens også Anne Mette Holstein husker sine særlige bindinger til Ærø.

- Jeg besøgte jo øen mange gange bl.a. i forbindelse med kurser af forskellig art. Faktisk var det på et kursus på Hotel Ærøhus, jeg »sprang ud« med mit eget firma i 1998, smiler hun.

Annonce

Ikke så meget på

Der ligger ellers ikke nogen egentlig langsigtet planlægning i, at de to nu er blevet ærøboer. Det kom sig bare sådan, som de siger og forklarer, hvordan de pludselig kom til at se, at de med årene var blevet mere og mere afhængige af deres sommerhus på Dybbøl Strand. At det var dejligt at kigge ud på livet på Christianshavn, men at de savnede sig selv i det liv. At de ikke rigtigt tog del.

- Dette her med at have sin dagligdag fast forankret i naturens gang er nu heller ikke så dumt, men det er det måske, når man er nødt til at tage i sommerhus for at gøre det! Det er vel også meget godt engang imellem at udfordre sig selv på denne måde ved at gå ind i en helt anden slags liv, mener han, mens hun altid mindes at have lidt bare en smule af ulykkelig ø-kærlighed.

Helt tydeligt er det, at flytningen fra Christianshavn og storbyen ikke blot har flyttet ægteparret fra 4. sal til gadeplan og fra et »tilskuer-liv« til et »hovedrolle-liv« på gadeplan.

- Vi er nok også blevet meget mere glade! Jeg føler meget, at mens jeg i storbyen hele tiden var opmærksom på at være på, kan jeg her bare nøjes med at være, påpeger hun.

Annonce

Selvstændig og en rigtig ø

Med købet af et smukt hus i hjertet af Ærøskøbing får parret også alle muligheder for at leve enhver drøm ud om et ustresset frit ø-liv så tæt på vand, naboer og brosten, som man nu engang kan komme det i dagens Danmark.

- Faktisk så går jeg endnu rundt og føler mig som barn i 50?erne, når jeg går rundt i byen. Det hele er bare så kønt og så rent, at det er en stor fornøjelse at stå op hver eneste morgen. Det er vel også derfor, mine piger så ofte kommer på besøg nu. De er bare vilde med denne ø, forsikrer Anne Mette Holstein.

Finn Slumstrup slår dog en smule mere pragmatisk fast, at for ham var det afgørende, at Ærø var en selvstændig kommune med et selvstændigt og lokalt liv, som både var i stand til at leve og overleve.

- Og hvis Ærø ikke havde været en rigtig ø - altså havde være landfast via en bro - var vi aldrig flyttet hertil. Det charmerende i dette nye liv er jo netop, at enten er vi på øen, eller også er vi af øen, og det skal kunne mærkes, smiler Slumstrup, alt imens Anne Mette tænder stearinlysene og gør idyllen fuldkommen.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Hilsner fra bl.a. Simon Kjær, OB, Brøndby, Michael Falch og Kasper Hjulmand: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Navne For abonnenter

GOG's guldkeeper fylder 50 år: Gitte Sunesen vejleder både skoleelever og Althea

Odense

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Fyn

20 kilometer rør sat i system på Nyt OUH: Det er hjertet i Danmarks største nybyggede sygehus

Annonce