Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tidslomme: Faaborg Museum har overtaget kendt kunstners atelier, der har stået stort set urørt i næsten 100 år

Atelieret står stort set intakt og som det så ud, da Peter Hansen døde i 1928. Foto: Laura Stamer.
Mesterhuset Lagonis Minde 7 skal bruges til formidling af historien om Fynbo-kunstnernes arbejder

Faaborg: Faaborg Museum får nu adgang til maleren Peter Hansens atelier på Lagonis Minde 7. "Mesterhuset", som der kaldes, spillede en vigtig rolle for kunstnerkolonien "Fynboerne", hvis værker og historie, museet formidler.

- Lagonis Minde 7 i Faaborg er en adresse, der udgør hjertet i fortællingen om kunstnerkredsen Fynboerne i perioden fra 1880’erne og starten af 1900-tallet, fortæller museumschef Gertrud Hvidberg-Hansen i en pressemeddelelse.

Malerne Peter Hansen og Anna Syberg (født Hansen), der begge hører til kunstnerkolonien, havde deres barndomshjem i huset, der gik under navnet ”Mesterhuset”, og i 1916 indrettede Peter Hansen sit eget atelier i baghuset.

- Det er derfor en af museets store drømme, der nu kan realiseres – foreløbig i det næste år – når Faaborg Museum fra september lejer Peter Hansens helt unikke kunstneratelier med henblik på at formidle historien om Peter Hansen, Fynboerne og Faaborg som kunstnerkoloni, fortæller Gertud Hvidberg-Hansen.

Annonce
I 1916 vendte Peter Hansen tilbage til Faaborg efter to Italiensrejser og mange år i København. Han havde svage nerver og trængte til ro.

Kunstnerkoloniens hjertekammer

Fra slutningen af 1800-tallet var ejendommen ”Mesterhuset” kunstnerkoloniens hjertekammer. Den kunstneriske puls slog nemlig ekstra hurtigt her: I ejendommen havde Syrak Hansen, der var far til Peter Hansen og Anna Syberg, sit hjem og et malerværksted for håndværksmaleri, som er den del af malerfaget, der beskæftiger sig med maling og dekoration af blandt andet interiør. Her opstod et frodigt kunstnermiljø, hvor kunstnere, der kom fra byen (Peter Hansen, Fritz og Anna Syberg, Jens Birkholm m.fl.), og tilrejsende kunstnere (Johannes Larsen, Harald Giersing m.fl.) slog sig ned for at arbejde. Kredsen er i dag kendt under navnet Fynboerne.

I 1916 vendte Peter Hansen tilbage til Faaborg efter to Italiens-rejser og mange år i København. Han havde svage nerver og trængte til ro. Han efterlod familien i København, da han fik mulighed for at købe en del af sit gamle hjem, baghuset til ”Mesterhuset”, hvor han indrettede atelier og bolig. Her boede han frem til sin død i 1928.

Intakt atelier

Bortset fra ganske få ændringer fremstår atelieret intakt med mange fine kunstneriske detaljer skabt af områdets kunstnere. - Det er et godt tidspunkt, at lejemålet bliver ledigt. I samarbejde med Erik Brandt Dam Arkitekter arbejder vi med at skitsere fremtidens Faaborg Museum i form af en større helhedsplan for museets bygninger. Museet står over for en tiltrængt restaurering af de fredede bygninger, en transformation af nyere bygninger og udvidelse i form af nye arealer og faciliteter, der tilsammen skal forme museets og byens fremtid, fortæller Gertrud Hvidberg-Hansen.

Museet har modtaget et ekstraordinært tilskud på 60.000 kroner fra Faaborg-Midtfyn Kommune til at drive atelieret som midlertidig formidlingsenhed i et år. Muligheden opstod så pludseligt, at borgmester Hans Stavnsager i sommerferien måtte skride ind med en såkaldt borgmesterbeslutning for at finde de 60.000 kroner. Det er efterfølgende godkendt i kommunalbestyrelsen.

Et kig over hegnet til Peter Hansens atelier på Lagonis Minde 7. Foto: Laura Stamer.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce