Annonce
Middelfart

Tidslinje: Tre gange, de store hvaler kom gennem Lillebælt

Finhvalen, der strandede ved Vejle, og som i en periode var udstillet på Vejle Kunstmuseum, var formentlig den samme, der i dagene forinden var blevet observeret ved Lillebælt. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Lillebælt er marsvinevand. Men det hænder også, at de helt store hvaler forvilder sig ned gennem det smalle farvand. Selv den største af dem alle har været forbi.

Lillebælt: Du har formentlig set marsvinenes mørke finne bryde overfladen ude i Lillebælt. De små hvaler er der mange af. Chancen, for at du har set en af oceanernes helt store kæmper i bæltet, er væsentlig mindre. Men det er flere gange i historien hændt, at de helt store bardehvaler har lagt deres vej forbi.

1 2014

I juli 2014 blev der observeret en pukkelhval med sin kalv i Lillebælt. En familie formåede sågar at filme dem, mens de bevægede sig rundt i havet syd for Snævringen mellem Skamling og Fønsskov. Det var formentlig de samme hvaler, som få dage forinden var blevet set i Flensborg Fjord. Pukkelhvaler er blevet set flere gange i de indre danske farvande.

2 2010

Klodens næststørste pattedyr, finhvalen, der kan blive op til 20 meter lang, har flere gange været observeret i Lillebælt. Men den episode, som de fleste nok husker bedst, er dengang i juni 2010, hvor en finhval endte sine dage strandet ved Ibæk i Vejle Fjord. I dagene forinden var formentlig den samme finhval blevet set i området omkring Lillebælt. Først ved Båring Vig og senere længere sydpå i Lillebælt.

3 1931

Det sker næsten aldrig, at verdens største pattedyr, blåhvalen, forvilder sig ind i de indre danske farvande. Men tilbage i 1931 kom en blåhval forbi Lillebælt. Hvalen var 30 meter lang og vejede 20 ton. Den endte sine dage ved fiskernes harpuner nede ved Årø. Det tog fiskerne halvandet døgn at slå mastodonten ihjel, og skelettet fra hvalen er i dag udstillet på Zoologisk Museum i København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce