Annonce
Udland

Tidligere tysk stillehavskoloni stemmer om selvstændighed

Ness Kerton/Ritzau Scanpix
En afstemning om øen Bougainvilles selvstændighed fra Papua Ny Guinea ventes at tage to uger at gennemføre.

De 206.000 indbyggere på stillehavsøen Bougainville har lørdag indledt en folkeafstemning om selvstændighed fra Papua Ny Guinea.

Ender folkeafstemningen med et ja, bliver den tidligere tyske stillehavskoloni verdens yngste nation.

Bougainville ligger 640 kilometer øst for Salomonøerne, men er en provins tilhørende Papua Ny Guinea, der ligger 1200 kilometer borte.

Øen er opkaldt efter en fransk opdagelsesrejsende og blev en tysk koloni i 1885.

Da Første Verdenskrig brød ud, besatte australske styrker øen sammen med andre tyske territorier i Papua Ny Guinea.

Bougainville var under australsk styre i 60 år, indtil øen blev en del af Papua Ny Guinea i 1975.

Bougainville er rig på kobber og guld, men det er begrænset, hvor stort et udbytte de lokale beboere har fået fra den udenlandske minedrift på øen.

Mange indbyggere har desuden lidt under et beskadiget miljø og forgiftede floder fra minedriften.

Folkeafstemningen om uafhængighed er en del af en fredsproces, der blev aftalt for 20 år siden mellem Bougainville og Papua Ny Guinea.

Aftalen kom på plads efter en ti år lang borgerkrig, der sluttede i 1998. 15.000 mennesker blev dræbt i krigen.

Under krigen forsøgte Papua Ny Guinea at hyre britiske og sydafrikanske lejesoldater, som skulle nedkæmpe oprørerne. Dette har medført en langvarig mistillid mellem indbyggerne i Bougainville og Papua Ny Guinea.

Det ventes at tage omkring to uger at gennemføre folkeafstemningen, da mange samfund på øen er isoleret. Nogle indbyggere bor således på mindre nærliggende øer.

Resultatet ventes derfor først i midten af december.

Folk fra Bougainville er kulturelt forskellige fra andre indbyggere i Papua Ny Guinea, og øen har allerede en vis autonomi med sin egen regering for lokale anliggender.

Befolkningen på Bougainville har to valgmuligheder i afstemningen: At få endnu mere selvstyre eller blive fuldstændig uafhængigt af Papua Ny Guinea.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce