Annonce
Udland

Tidligere Tepco-topfolk går fri efter Fukushima-ulykke

Kazuhiro Nogi/Ritzau Scanpix
I den eneste kriminalsag efter Fukushima-ulykken stod topfolk anklaget for at have siddet advarsler overhørig.

Tre tidligere topfolk i det japanske energiselskab Tepco er frikendt i den eneste kriminalsag efter Fukushima-ulykken i 2011.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

De anklagede var tidligere bestyrelsesformand Tsunehisa Katsumata på 79 år og de to tidligere vicepræsidenter i selskabet, 69-årige Sakae Muto og 73-årige Ichiro Takekuro.

Anklagen lød, at de ikke havde handlet tilstrækkeligt på information om risikoen ved en tsunami som den, der for godt otte år siden bragte enorme ødelæggelser til Japan.

Tepco driver blandt andet en række atomkraftværker i Japan.

Strafferammen for de tre topfolk lød på op til fem års fængsel for alvorlig professionel forsømmelse med dødsfald og personskade til følge.

Men det vurderes altså, at bestyrelsesformanden og de tidligere vicepræsidenter ikke har handlet uagtsomt.

Sagen blev ifølge Reuters ført af advokater, som var hyret af den japanske stat. Det skyldtes, at andre anklagere havde droppet at forsøge at få dømt de tre tidligere topfolk.

Anklagerne havde ifølge AFP argumenteret for, at de tre topfolk havde været til stede ved møder, hvor eksperter advarede om den forventede højde af en tsunami ud for kysten.

En anden anklage lød, at de var vidende om, at en bølge på over ti meter kunne føre til strømsvigt og en stor ulykke på kraftværket.

Det er over otte år siden, at Japans nordøstlige kyst blev ramt af en tsunami forårsaget af et kraftigt jordskælv.

Jordskælvet, som havde en beregnet størrelse på 9,0, forårsagede bølger på op til 14 meter, som oversvømmede Fukushima-værkets kølesystem.

Det medførte, at tre af værkets reaktorer nedsmeltede.

Tsunamien udslettede flere end 260 byer.

Der er ingen, som officielt er døde som følge af Fukushima-nedsmeltningen. Men 18.500 mennesker er døde eller savnede på grund af den tsunami, der forårsagede den.

Fukushima-ulykken regnes for at være den værste atomulykke siden katastrofen ved det ukrainske kernekraftværk Tjernobyl i 1986.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce