Annonce
112

Tidligere skole stod i flammer: Nu skal tre unge for retten i voldsom brand-sag

Tre meget unge tiltalte på henholdsvis 15 og 16 år skal tirsdag for retten. De er anklaget for at have sat ild til en tidligere skole på Demantsvej i det sydlige Odense.

Store flammer i taget og massiv røgudvikling var synet, der mødte politibetjente og brandfolk, da de den anden april ved 18-tiden rykkede ud til en brand på Demantsvej 12 i det sydlige Dalum.

Branden viste sig ifølge politiet at være påsat, og tirsdag skal tre unge mennesker for Retten i Odense, tiltalt for at have sat ild til den tidligere skolebygning.

En 16-årig dreng fra Glamsbjerg blev kort tid efter branden varetægtsfængslet ved et grundlovsforhør, hvor han nægtede sig skyldig. Men det har ændret sig, fortæller anklagerfuldmægtig Sine Josephsen.

- De erkender nu umiddelbart alle tre i et eller andet omfang, at de har gjort det eller været medvirkende, siger hun.

I midten af april havde politiet foruden den 16-årige også sigtet en 15-årig pige og en 15-årig dreng i sagen.

- Det er spor omkring gerningsstedet og vidneforklaringer, der har ført os frem til dem, fortalte efterforskningsleder Claus Andkjær.

Annonce

Ungdomskriminalitetsnævn

Hver politikreds har siden 1. januar haft et ungdomskriminalitetsnævn, der består af en dommer (formand), en kommunalt ansat og en ansat hos politiet.

Nævnet fastlægger indsatser for kriminalitetstruede børn og unge i alderen 10 til 17 år. Det sker i dialog med både barnet eller den unge og dennes familie.

Ungekriminalforsorgen holder øje med, at nævnets afgørelse bliver fulgt, og kommunen vurderer løbende, om der er brug for en anden foranstaltning. I så fald kigger nævnet på sagen igen. Også den unge eller dennes forældre kan bede nævnet genbehandle sagen.

Nævnet kan blandt andet bestemme, at barnet eller den unge skal i praktik, skal modtage pædagogisk støtte eller at vedkommende skal bo hos en plejefamilie, på et opholdssted eller en døgninstitution.

Skader ikke gjort op

Branden i bygningen, der tidligere har huset Al-Salahiyah Skolen og Fyns Privatskole, blev opdaget omkring klokken halv syv. Der gik dog flere timer, før den var slukket, og ilden forårsagede store skader på bygningen.

Anklageren fortæller til Fyens Stiftstidende, at det endnu ikke er gjort op, hvor meget skaderne koster at udbedre. Hun tager forbehold for, at der kan komme et erstatningskrav mod de unge.

Anklagemyndigheden vil have den 16-årige idømt en ungdomssanktion med socialpædagogisk behandling i to år. Hvad der skal ske med de to 15-årige, hvis de findes skyldige, skal det fynske ungdomskriminalitetsnævn tage stilling til, står der i anklageskriftet.

Følg sagen på Fyens.dk.

 

Det tog brandvæsnet flere timer at slukke den kraftige brand på Demantsvej 12. De tre unge er tiltalt for ildspåsættelse efter straffelovens paragraf 181, der kan give op til seks års fængsel. De unge vil dog sandsynligvis blive idømt ungdomssanktioner. Foto: Local Eyes
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce