Annonce
Indland

Tidligere radikal minister tror på at rød blok når i mål

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der er en ro og tillid over forhandlingerne, som lover godt, mener tidligere radikal minister under Thorning.

Folkemødet på Bornholm har sat et midlertidigt punktum i de indledende forhandlinger om en ny regering.

I flere dage har partierne i rød blok - Enhedslisten, SF og De Radikale - forhandlet med S-formand Mette Frederiksen om temaer som klima, velfærd, udlændinge og økonomi, og der er store forskelle at spore mellem partierne.

Alligevel er der hos i hvert fald én observatør håb om, at de fire partier nok skal blive enige om et parlamentarisk grundlag.

- Jeg er sikker på, at de finder ud af det her, siger Christian Friis Bach, der er tidligere folketingsmedlem for De Radikale og minister for udviklingsbistand fra 2011-2013.

Christian Friis Bach var selv med under regeringsforhandlingerne efter folketingsvalget i 2011. Her isolerede Socialdemokratiet, De Radikale og SF sig på Hotel Crowne Plaza på Amager, der blev kendt som Det Sorte Tårn, for at forhandle om en ny regering.

Ifølge Christian Friis Bach skyldtes de svære forhandlinger i 2011, at Danmark blandt andet var presset af en økonomisk krise. Og det er vi ude over i dag, siger han.

- Der var det bagtæppe dengang, at der var en alvorlig økonomisk krise og et ekstremt fokus på migrations- og flygtningespørgsmålet.

- Og det bagtæppe er der jo ikke på samme måde i dag, fordi økonomien er helt anderledes stærkt forbedret, der er penge i kassen, og integrationen går godt, siger han.

- Det synes jeg jo, er det bedste udgangspunkt for at finde et godt og stærkt grundlag.

Forud for regeringsforhandlingerne, som begyndte fredag, har partierne i rød blok fremlagt flere krav og ønsker til en ny regering.

Blandt andet har De Radikale som ultimativt krav, at en ny regering skal øge beskæftigelsen og det økonomiske råderum, mens SF og Enhedslisten ønsker skatte- og afgiftsstigninger.

Christian Friis Bach mener imidlertid, at partiernes mange forskelligheder i sidste ende ikke vil stå i vejen for dannelsen af en rød regering.

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Det er jo forskellige partier. Det havde været noget helt andet, hvis man havde stået med det bagtæppe (økonomisk krise, red.).

- Jeg synes også, jeg kan mærke, at der er en ro og tillid i de her forhandlinger, som lover rigtig godt. Og der adskiller det sig måske også lidt fra dengang, jeg var med oppe i "det sorte tårn" til forhandlingerne, siger han.

Forhandlingerne genoptages lørdag på Christiansborg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce