Annonce
Indland

Tidligere PET-chef skal i fængsel for brud på tavshedspligt

Jakob Scharf stod i spidsen for PET fra 2007 til 2013. Det var i de år, hvor Muhammedtegningerne gjorde Danmark til et udsat mål for terrorister.

Jakob Scharf har insisteret på, at han var forsigtig, da han udtalte sig om sin tid i spidsen for PET.

Den tidligere chef i PET Jakob Scharf straffes af Københavns Byret med fire måneders ubetinget fængsel for at have brudt sin tavshedspligt.

Samtidig konfiskeres en fortjeneste på knap 400.000 kroner for Scharfs medvirken i bogen "Syv år for PET", hvor de ulovlige udtalelser er faldet.

Under sagen har anklagemyndigheden hævdet, at den 52-årige jurist ikke mindre end 28 steder i bogen har brudt sin tavshedspligt, og langt hen ad vejen er Københavns Byret enig.

Retsformanden og hans to domsmænd har således valgt at dømme den tiltalte i fuldt omfang i 18 forhold, mens der er sket frifindelse i fire. I de resterende seks forhold er der sket delvis frifindelse.

- Efter en konkret vurdering af de enkelte citater (...) finder vi det bevist, at tiltalte uberettiget har videregivet fortrolige oplysninger (...), og at der forelå det fornødne forsæt, siger retsformand Karsten Henriksen.

I "Syv år for PET" beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, PET's arbejdsmetoder og om samarbejdet med andre efterretningstjenester.

Blandt andet fortæller han, hvordan en terrormistænkt i 2007 ved ankomsten til Danmark blev taget til side i paskontrollen, så PET uden personens viden kunne gennemsøge hans kuffert. Den udtalelse er ulovlig, mener retten.

Omvendt er Scharf blevet frifundet for en anekdote om, hvordan en "excentrisk sikkerhedschef" fra en af golfstaterne trak Scharf med ud i et baglokale, hvor kvælerslanger i terrarier blev fodret med levende mus.

Sagens anklagere havde krævet en ubetinget fængselsstraf på seks til ni måneder. På den anden side har Scharf forlangt frifindelse for udtalelserne i bogen, som er skrevet af journalist Morten Skjoldager.

Straffesagen mod Jakob Scharf er enestående - både i en dansk og en international kontekst. Aldrig tidligere er den øverste efterretningschef i et land i den vestlige verden blevet tiltalt for noget lignende.

Det bemærkelsesværdige i sagen er også, at PET ikke nærmere har begrundet, hvorfor de 28 passager i bogen skulle være fortrolige og desuden skadelige for rigets sikkerhed.

Den omstændighed skyldes, at fremlæggelsen af sådanne beviser angiveligt ville kortslutte efterretningstjenestens egen tavshedspligt.

I stedet har anklagemyndighedens kronvidne, den nuværende PET-chef Finn Borch Andersen, i mere generelle vendinger forklaret, hvilken skade forgængerens udtalelser har forvoldt.

Scharf og hans forsvarer har imidlertid fremført, at både anklagemyndigheden og PET's nuværende chef er på afveje rent juridisk.

Blandt andet har de påpeget, at mange af de oplysninger, Scharf omtaler i bogen, allerede har været fremme, og at han naturligvis har været varsom.

Jakob Scharf stod i spidsen for PET fra 2007 til 2013. Det var i de år, hvor Muhammedtegningerne gjorde Danmark til et udsat mål for terrorister.

Ved fredagens domsafsigelse havde sagens hovedperson valgt at blive væk. Hans forsvarer oplyser, at Scharf nu vil overveje, om dommen skal ankes.

- Det principielle i den her sag er, at der ikke er fremlagt beviser for, at der er tale om fortrolige oplysninger. Det står mellem to PET-chefers udsagn. Det gør sagen interessant, siger advokat Lars Kjeldsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce