Annonce
Odense

Tidligere minister og FN-chef: SDU udnævner profileret professor

I 2013 gik Christian Friis Bach (R) af som udviklingsminister efter stor ballade om Lars Løkke Rasmussens (V) rolle som formand for klimaorganisationen GGGI. Løkke havde med flyrejser på 1. klasse haft store rejseudgifter for GGGI, som var støttet af danske bistandskroner. Christian Friis Bach gik af, efter han uforvarende havde videregivet urigtige oplysninger om sagen til Folketinget. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
SDU får tilgang af en markant profil med Christian Friis Bach som ny adjungeret professor. Han er tidligere udviklingsminister, undergeneralsekretær i FN og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp - og nu stiller han også igen op til Folketinget.

Odense: Det er en mand med et iøjnefaldende CV, som Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU netop har udnævnt til adjungeret professor.

Christian Friis Bach har været generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp (2017-2019), undergeneralsekretær i FN (2014-2017), udviklingsminister for De Radikale (2011-2013) og international chef i Folkekirkens Nødhjælp (2005-2010). Desuden har han flere gange været tilknyttet Københavns Universitet.


Rettighedsbaseret udvikling er at skabe samfund med en befolkning, der råber op, og en regering, der lytter, og på den måde skabe grundlæggende, positive forandringer. Det gælder på samme måde i Odense og i Ouagadougou.

Christian Friis Bach, nyudnævnt adjungeret professor, SDU


Frem til 2025 er han udpeget som adjungeret professor - en form for ærestitel - i Human Rights and Rights-based Development på Juridisk Institut, hvor han skal agere sparringspartner. I udgangspunktet er han tilknyttet på frivillig basis, men der vil også være mulighed for, at han kan stå for undervisning.

- Instituttet og fakultetet går virkelig forrest i arbejdet med menneskerettighederne og verdensmålene, og det ville jeg rigtig gerne være en del af, siger Christian Friis Bach til Fyens Stiftstidende og supplerer:

- I mange år har jeg gerne villet tættere på universitetsverdenen, for man får så meget værdi ud af at være der og have med unge mennesker at gøre.

Annonce

Odense og Ouagadougou

På SDU skal Christian Friis Bach især bidrage med sin viden inden for rettighedsbaseret udviklingsarbejde. Med hans egne ord:

- Ofte har vi fra dansk side kørt tusindvis af projekter ude i verden, hvor vi har lavet skoler og sygehuse, men uden at få sat befolkningen og regeringen i spidsen. Rettighedsbaseret udvikling er at skabe samfund med en befolkning, der råber op, og en regering, der lytter, og på den måde skabe grundlæggende, positive forandringer. Det gælder på samme måde i Odense og i Ouagadougou (hovedstaden i Burkina Faso, red.).

Ifølge institutleder Camilla Hørby Jensen fra Juridisk Institut på SDU vil Christian Friis Bach blandt andet kunne agere sparringspartner på forskningsområder inden for rettighedsbaseret udvikling. For eksempel arbejder instituttet på projekter om FN's verdensmål og såkaldt ’just society’, der undersøger, hvordan andre lande kan lære af den danske velfærdsmodel. Og, siger hun:

- Christian har givet udtryk for, at han også gerne vil undervise i et eller andet omfang, så det er vi i dialog om. Så det er ikke utænkeligt, at de studerende også kommer til at møde ham.

Som udviklingsminister kom Christian Friis Bach vidt omkring i verden. Her på en morgenløbetur i det dengang (2012) nye land Sydsudan. Foto: Heine A. Pedersen/Scanpix.
Annonce

Kandidat til Folketinget

Den 24. februar meldte Christian Friis Bach sig desuden som kandidat til at overtage den folketingstaburet, som Marianne Jelved (R) efterlader, når hun ved næste folketingsvalg ikke genopstiller. En eventuel plads i Folketinget vil ikke komme på tværs af samarbejdet med SDU, siger institutleder Camilla Hørby Jensen.

- Det har ingen betydning for hans tilknytning til SDU. Han er ikke udnævnt qua sit politiske ståsted, og da der ikke er tale om en egentlig ansættelse, har han heller ikke pligt til at levere et bestemt antal timer til SDU.

I øjeblikket er ansatte og studerende på SDU hjemsendt på grund af coronapandemien, men Juridisk Institut arbejder på at arrangere en tiltrædelsesforelæsning med Christian Friis Bach - forhåbentlig med fysisk fremmøde - inden sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce