Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tidligere minister efter besøg med dommerkomité: Haastrup er et stærkt bud på Årets Landsby

Carsten Hansen, formand for dommerkomitéen bag Årets Landsby, får sig et godt grin med sin partifælle, Faaborg-Midtfyns socialdemokratiske borgmester Hans Stavnsager, under søndagens besøg i Haastrup, hvor Carsten Hansen aldrig havde været før. Foto: Hardy Hounsgaard
Formanden for dommerkomitéen, der skal kåre Årets Landsby, den tidligere minister Carsten Hansen, var begejstret for det, han så i Haastrup under et tre timer langt besøg søndag.
Annonce

Haastrup: Selv om Carsten Hansen er ærkefynsk, så fik den tidligere minister for by, bolig og landdistrikter alligevel en førstegangsoplevelse, da han søndag formiddag besøgte Haastrup. Carsten Hansen er som formand for dommerkomitéen med til at vælge, hvem der skal være Årets Landsby, og her er Haastrup, der har 325 indbyggere, blandt de tre finalister.

- Jeg har været i Jordløse og Falsled, men jeg har aldrig før været i Haastrup. Jeg er meget imponeret over det fællesskab og den sammenhængskraft, de formår at skabe her, sagde Carsten Hansen til avisens udsendte på vej op til æggekagen, som søndag middag afsluttede et intenst formiddagsprogram med 20 punkter på tre timer, hvor Haastrups herligheder blev vist frem af landsbyens mange ildsjæle.

Omkring 100 beboere fulgte Carsten Hansen og resten af komitéen rundt i landsbyen, der tog sig ud fra sin smukkeste side med masser af flag og flot sensommervejr, mens den lokale koordinator Anstina Krogh med sikker hånd sørgede for, at tidsplanen blev overholdt.

Annonce

Betagende udsigt

Den tidligere minister blev betaget fra morgenstunden, da han trådte ud af bilen ved mødestedet Dronningeudsigten øst for landsbyen, hvor der er en overdådig udsigt ned over Haastrup, øhavet og Helnæs Bugt.

- Jeg kendte ikke til Dronningeudsigten. Det er lidt ærgerligt, at jeg først nu som 63-årig fik set det sted, men én gang skal jo være den første, sagde Carsten Hansen.

Den sydfynske landsby 10 km nord for Faaborg er i kamp med Bjergsted i Kalundborg Kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune om at blive Årets Landsby.

- Nu har vi ikke set de to andre byer endnu, men jeg vil sige, at Haastrup er et stærkt bud. Byen har en stærk tradition for fællesskab, og det er et af de steder, der har formået at overleve i modsætning til andre landsbyer. Desuden er det lykkedes Haastrup at få nye, unge tilflyttere involveret i fællesskabet, roste Carsten Hansen.


Jeg vil sige, at Haastrup er et stærkt bud. Byen har en stærk tradition for fællesskab, og det er et af de steder, der har formået at overleve i modsætning til andre landsbyer.

Carsten Hansen, formand for dommerkomiteen


I Haastrup findes en friskole med 72 elever og en privat børnehave og vuggestue.

Annonce

Aktiv købmand

Temaet for årets landsbykåring er "Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?"

Haastrup har vist sin sammenhængskraft under coronakrisen, hvor den lokale købmand også har vist samfundssind.

- Samme aften, som Mette Frederiksen lukkede landet ned i marts, fik Anstina Krogh lagt et opslag ud på Facebook om, at vi ville køre gratis varetur til folk. Dagen efter havde vi fået 85 nye kunder, sagde Kent Gregersen fra Min Købmand, hvor den røde løber var rullet ud.

Han har sammen med sin kone Anne drevet butikken i 22 år, og modsat andre landsbyer af den størrelse er der stadigvæk en velfungerende købmandsbutik i Haastrup.

- Mange af de unge mennesker, der flytter til Haastrup, vil hele pakken, og de støtter også den lokale butik ved at købe ind her i stedet for i de store byer, fortalte Anne Gregersen, inden vi måtte videre i programmet.

Lokale børn sang Haastrup-visen for dommerkomitéen og de mange fremmødte borgere. Foto: Hardy Hounsgaard
Klapsalver fra tilhørerne til børnenes flotte udgave af den lokale vise, Haastrup-sangen. Foto: Hardy Hounsgaard

Inden æggekagen i skolegården sang en flok børn den lokale vise, Haastrup-sangen.

Annonce

Trompetspil fra tårnet

Efter æggekagen gik delegationen anført af to syngende piger i folkedragter forbi kirken, hvor Sara Bruntse fra tårnet spillede "Sensommervise" og "Septembers himmel er så blå" på sin trompet. Under forårets coronakrise var den konservatorieuddannede trompetist, der bor i Haastrup, med til at holde humøret oppe med sine aftensange fra tårnets top.

Dagens sidste indslag var Sara Bruntses trompetspil fra kirketårnet i Haastrup, og Carsten Hansen måtte som mange andre have mobiltelefonen frem for at forevige den smukke stund. Foto: Hardy Hounsgaard

Delegationen stoppede op og lyttede til de sprøde toner som et smukt farvel fra Haastrup, inden dommerkomitéen kørte videre østpå over Storebælt for at se, hvad Bjergsted i Nordvestsjælland kunne imponere dommerne med.

Den sidste finalist, Borris, får besøg fredag den 11. september.

Årets Landsby kåres lørdag den 26. september.

Æggekage til de fremmødte i skolegården. Endnu et argument for, at Haastrup skulle kåres til Årets Landsby. Foto: Hardy Hounsgaard
Anne og Kent Gregersen har i 22 år haft købmandsbutik i Haastrup, hvor der bor 325 indbyggere. De begyndte under coronakrisen at køre gratis vareture til kunderne. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce