Annonce
Dødsfald

Tidligere leder af Det Svenske Akademi Sara Danius er død

Sara Danius, der på dette billede fra oktober 2016 annoncerer, at Bob Dylan får Nobelprisen i litteratur, er død af sin kræftsygdom, oplyser familien til nyhedsbureauet TT. (Arkivfoto) Jonas Ekstromer/Ritzau Scanpix

Den tidligere leder af Det Svenske Akademi, professor og journalist Sara Danius er død. Det meddeler familien til det svenske nyhedsbureau TT.

Sara Danius beskrives af sin forlægger, journalister og forfattere i Sverige som en tung profil i det svenske kulturliv.

I Danmark vil de fleste måske kende hende for hendes birolle i skandalen omkring Det Svenske Akademi, der betød, at Nobels litteraturpris ikke blev uddelt i 2018.

Hun sad som permanent sekretær - en slags leder af akademiets arbejde - da en skandale om den svensk-franske teaterinstruktør Jean-Claude Arnault brød ud.

Arnault blev beskyldt for overgreb på kvinder, og akademiet blev blandet ind i sagen, fordi hans hustru sad i det. De havde begge ligeledes modtaget støtte fra akademiet, og han blev anklaget for at have begået sine overgreb på akademiets ejendom.

Sagen endte med at flere medlemmer trak sig fra akademiet i flere omgange. Herunder Sara Danius.

Før sin tid i Det Svenske Akademi var Sara Danius litteraturprofessor. Ifølge TT er hun også blevet betragtet som et feministisk ikon i Sverige. Ifølge hendes forlægger, Daniel Sandström, efterlader hun "et hul" i svensk kulturliv.

- Hendes aftryk er enormt. Hun er en af Sveriges største humanister. Hun havde en unik kombination af bredde og dybde. Hun var både professor, journalist og forfatter og kunne skrive, så alle blev revet med. Hun havde en unik begavelse, siger han til TT.

I 2014 blev Sara Danius diagnosticeret med brystkræft. Hun talte åbent om sin diagnose og talte blandt andet om sprogbruget omkring kræftsygdom.

Hun var blandt andet modstander af brugen af metaforen om en kamp, der skulle vindes over kræften, når man som patient passivt skulle modtage en behandling. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce