Annonce
Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Steen Jensen håber, at der kommer mere opmærksomhed på de giftige planter, der ligesom de menneskeskabte pesticider kan forurene grundvandet. Foto: Jonas Nyeng
68-årige Steen Jensen var engang blandt de mange landmænd, der i god tro brugte det omstridte pesticid desphenyl-chloridazon på sine marker. Senere gik han væk fra at bruge pesticider, men nu er giftige planter begyndt at brede sig.

Odense: Der var engang, hvor de færreste tænkte over, hvad brugen af alverdens pesticider i landbruget egentligt kunne få af konsekvenser for Danmarks rene drikkevand.

Sådan er det ikke mere. I dag bliver vandet testet for en lang række menneskeskabte pesticider og nye kommer løbende til. Men hvis man spørger 68-årige Steen Jensen, er det lige så vigtigt at være opmærksom på naturens egen gift, som også risikerer at forurene drikkevandet.

Steen Jensen hørte selv til de landmænd, som i god tro brugte desphenyl-chloridazon på sine marker vest for Odense. I dag hører han dog til blandt de mest indædte forkæmpere for beskyttelsen af drikkevandet.

Annonce


For mig er det allervigtigste, at folk bliver klar over alvoren og risikoen for vores drikkevand, før det er for sent. Denne gang skal vi være på forkant.

Steen Jensen, pensioneret landmand


Brugen af pesticider blev for mange år siden byttet ud med en dyrkningsaftale, så markerne tæt ved Elmelund Skov og Vandcenter Syds vandboringer bliver beskyttet.

Steen Jensen forsøger at holde græsmarken fri for eng brandbæger, der blandt andet kan være livsfarlig for heste. Foto: Jonas Nyeng

Men i de seneste år er hans bekymring for naturens egen gift taget til i styrke. Det er sket sideløbende med, at han har fulgt med i resultaterne af forskningsprojektet NaToxAq, der har peget på en række planter, som kan være til fare for grundvandet nogle steder.

- Prøv at se der. Her vokser ørnebregner. Og der eng brandbæger. Hvis heste spiser dem, risikerer de at dø af det, siger Steen Jensen, mens han viser rundt på sin marker tæt ved Elmelund Skov.

Bekymret for privat brønd

Steen Jensens bekymring bliver ikke mindre af, at han hører til blandt de omkring tre procent, der har sin egen brønd. Det er nemlig særligt her, at forskerne har kunnet registrere forekomster af det kræftfremkaldende stof ptaquilosid, som ørnebregnen udskiller.

Det nye internationale forskningsprojekt har vist, at man skal være særlig opmærksom på de naturlige giftstoffer i de private brønde, fordi vandet her bliver hentet tættere på overfladen. Foto: Jonas Nyeng

- Selvfølgelig gør det mig bekymret. Også selv der ikke vokser ørnebregner lige ved min brønd, siger Steen Jensen, der håber på, at myndighederne vil begynde at tage naturens gifte mere alvorligt, end tilfældet er i dag.

- For mig er det allervigtigste, at folk bliver klar over alvoren og risikoen for vores drikkevand, før det er for sent. Denne gang skal vi være på forkant, siger Steen Jensen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Klumme

Debat: Når rodløsheden blomstrer, må nogen holde fast

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Erhverv

Marcus og Marius drømmer om at overtage slægtsgården: - Men det bliver svært uden investorer udefra

Nordfyn For abonnenter

Odense kan være uoverskuelig for ældre: - Vi kommer nok "aller" til at prøve letbanen

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Navne For abonnenter

Ordblinde Mads hiver sølvmedalje med hjem fra svendeprøven: Tømrerfirma har allerede ansat ham

Annonce