Annonce
Odense

Tidligere KU-formand: - Du skal bare holde nallerne væk, til du får noget andet at vide

Line Bak er medlemsansvar i Konservativ Ungdom i Odense, hvor man nu vil drøfte nye tiltag, der skal forebygge overgreb. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Line Bak har været med i Konservativ Ungdom (KU) i Odense i fire et halvt år, et af dem som formand. De aktuelle TV2-udsendelser om overgreb i de politiske ungdomspartier gør indtryk.

Odense: Som ny pige i en politisk ungdomsorganisation med en overvægt af mænd, kan det ikke undgås, at man får lidt mere opmærksomhed. Det mærkede Line Bak også, da hun i 2016 meldte sig ind i Konservativ Ungdom i Odense.

Da hun var med til sin første sommerlejr for alle KU'erne i Danmark og om aftenen fik et klask i røven, gik der imidlertid ikke mange sekunder, før en anden deltager kom hende til undsætning.

- Landsformanden kom forbi lige i det øjeblik og rev den anden til side og sagde: Det gør du ikke igen, for så ryger du ud.

Annonce

Torsdag aften viste TV 2 andet afsnit i miniserien "Partiernes skjulte overgreb". Og når hun fortæller den historie i dag, er det for at sige, at selv om hun ikke har hørt om nogle episoder i sine fire et halvt år i KU Odense, heraf et år som formand, vil hun ikke afvise, at der kan være sket noget, f.eks. til en sommerlejr.

- Derfor synes jeg også, at det skal være så nemt som muligt for medlemmer at snakke om det her. Den eneste måde, vi får lavet en kulturændring på, er, at folk råber højt. For hvis man ikke siger noget, sker der heller ikke noget, siger hun.


Den nye generation gider ikke bare vende den anden kind til og sige: "Nå ja, det var bare en hånd på et lår, det dør jeg ikke af." Nu handler det om: "Du skal bare holde nallerne væk, til du får noget andet at vide."

Line Bak, medlem af bestyrelsen i KU Odense


En ny generation

Line Bak er med i bestyrelsen for KU i Odense, hvor hun har foreslået, at man indfører ædruvagter til festerne - hun stiller selv gerne op, siger hun - for at have mindst en, der har blik for, om der sker noget grænseoverskridende.

Ungdomspolitikerne taler også om at have en tillidsperson, man kan kontakte, hvis man har oplevet noget ubehageligt, og få råd og vejledning til, hvad man skal gøre videre. Det skal også være muligt at gå uden om ledelsen, hvis krænkeren sidder her, og eventuelt få hjælp fra et advokatfirma.

- TV 2's dokumentarprogrammer og hele diskussionen om grænseoverskridende adfærd, som også har været i mit eget parti, har gjort, at vi nu snakker om, hvordan vi skal forebygge de her ting. Vi har fået en debat i gang, og den er vigtigt, siger Line Bak.

- Den nye generation gider ikke bare vende den anden kind til og sige: "Nå ja, det var bare en hånd på et lår, det dør jeg ikke af." Nu handler det om: "Du skal bare holde nallerne væk, til du får noget andet at vide." Det handler om at sige til fremfor at sige fra, forstået sådan, at så længe jeg ikke har givet udtryk for, at du må lægge en hånd på mit lår, skal du bare lade være.

Line Bak håber ikke, at eksemplerne på overgreb i de politiske ungdomsorganisationer skræmmer nogen væk: - Mange af mine relationer er startet hen over en øl, også på tværs af ungdomspartier. Det er rart at have en debat med nogen, der brænder lige så meget for noget som dig selv. Du møder nye mennesker og får en masse gode venner. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Annonce

Grænseoverskridende

Derfor kan Line Bak også godt fortryde, at hun som helt ung ikke gik til landsledelsen i en sag om en ældre mand, som var med til festerne, når KU holdt landsråd, og godt kunne være grænseoverskridende over for pigerne.

- Men man ville ikke være den, der lavede totalt drama, og derfor forsøgte man bare at ignorere det og blokere ham. Det kan godt være, at ingen gik op og sagde: Han har gjort det her ved mig. Men alle vidste det, fortæller Line Bak.

- Og i dag ville jeg da ønske, at jeg havde presset ledelsen med det, for den har måske ikke tænkt, at det var så omfattende, siger hun.

Annonce

Skal bortvises

Line Bak ved godt, at nogle af de krænkelsessager, som er kommet frem på det seneste, opfattes forskelligt af folk. Det, som krænker én person, krænker måske ikke en anden.

- Derfor er det vigtigt, at man taler med medlemmerne om, hvad man skal gøre i en situation, f.eks. til en fest, hvor man føler sig krænket. Det er ikke en forkert følelse, siger hun.

Når det kommer til deciderede overgreb, som f.eks. kommer frem i det andet afsnit af dokumentarprogrammet om overgreb i de politiske ungdomsorganisationer, er der imidlertid ikke så meget at være i tvivl om:

- Her skal den person, som har begået det, bare væk. Og så skal man gå videre til politiet, for der er jo tale om en overtrædelse af straffeloven, siger Line Bak.

Annonce

Ungdomspolitik er fantastisk

Hun håber ikke, at de aktuelle programmer skræmmer nogen fra at engagere sig i politik i et ungdomsparti. Ungdomspolitik er slet ikke en svinesti fyldt med krænkere, hvis nogen skulle tro det, som hun siger:

- Du kommer i stedet ind i nogle fantastiske fællesskaber, lærer meget om samfundet og får også afklaret, hvad du selv mener om en masse ting.

- Det kan godt blive opfattet som lidt nørdet at være med i et ungdomsparti, og derfor er det også rart at mødes på kryds og tværs. Vi har f.eks. nogle arrangementer, hvor vi tager rundt til de forskellige politiske lokalforeninger i Odense og drikker en øl hvert sted, og slutter så af et andet sted, hvor vi mingler på kryds og tværs, forklarer Line Bak.

- Mange af mine relationer er startet hen over en øl, også på tværs af ungdomspartier. Det er rart at have en debat med nogen, der brænder lige så meget for noget som dig selv. Du møder nye mennesker og får en masse gode venner.

Og dét vil hun gerne kæmpe for, at også nye, unge medlemmer kan opleve.

Annonce
Fyn For abonnenter

Corona er en god forretning: Carelink har fået knap en halv milliard i betaling for kviktest i Syddanmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Odense For abonnenter

Direktør med barsk kritik af Odense Kommune: - Afregningen er langt ude over social dumping

Odense

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sport

Hjulmand punkterer tesen om Andreas Christensens manglende vildskab: - Han er en af de bedste

Sydfyn

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

Erhverv For abonnenter

Finn og Hanne genopliver asparges-eventyr: Vil dyrke luksus-asparges til gourmet-restauranter og supermarkeder

Navne

Landsholdsbus stoppede foran rådhus - borgmester bød på 'russisk salat': Folk vinkede til overraskede passagerer

Annonce