Annonce
Fyn

Tidligere kræftpatient på OUH: Helt sygt at sløjfe patienthotel på Nyt OUH

Patienthotellet ved OUH har været til stor glæde for den tidligere kræftpatient Jes Wilhelmsen og dennes hustru. Derfor har den sjællandske mand meget svær ved at forstå og acceptere, at milliardbyggeriet af Nyt OUH ikke omfatter et patienthotel. Arkivfoto: Scanpix
Jes Wilhelmsens kone var der, da den 67-årige sjællænder vågnede op efter en omfattende kræftoperation på OUH. Hustruen var en uvurderlig støtte under indlæggelsen. Hun boede på patienthotellet ved OUH. Da Jes Wilhelmsen for nylig fandt ud af, at Nyt OUH ikke får et patienthotel, reagerede han med hovedrysten. - Det lyder helt sygt, siger han.

Efter ordet lungekræft lød, hørte Jes Wilhelmsen ikke mere af, hvad der blev sagt.

Den nu 67-årige tidligere erhvervschef i Odsherred var kaldt til sin egen læge for at modtage en besked, og han havde sin kone, Anne-Marie Wilhelmsen, med. Hun hørte til gengæld alt, hvad der blev sagt. De har været gift i mange år. Nu var makkerskabet vigtigere end nogensinde for at navigere gennem en altoverskyggende sygdom og behandling.

Jes Wilhelmsen har siden gået hånd i hånd med sin kone gennem kræftsygdommen, behandlingen og kontrollerne, som han stadig går til hver tredje måned. Det begyndte dengang , hvor de havde været ved lægen.

Efter han i september 2018 havde fået konstateret lungekræft blev han omfattet af kræftpakken, som han kun har gode ting at sige om.

På grund af et samarbejde mellem Region Sjælland og Region Syddanmark blev han overført til hjerte-, lunge- og karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Jes Wilhelmsen skulle opereres for en tumor i lungen på fem-seks centimeter. Dagen inden operationen kørte han fra Rørvig, der ligger på toppen af Sjælland vest for Isefjorden, til Odense, hvor han var til forundersøgelser og samtale med en anæstesilæge.

Han overnattede gratis på patienthotellet ved Odense Universitetshospital, hans kone betalte.

Dagen efter blev han gjort klar til operation tidligt om morgenen. Det var en vanskelig operation, som endte med, at han fik fjernet en halv lunge. Hans kone blev boende på patienthotellet. Det betalte parret for, og det var de glade for, fordi Anne-Marie Wilhelmsen kunne gå ture og besøge Jes, når det passede.

- Det var ret trygt for mig, fordi jeg var der i seks dage og havde det ikke specielt godt i starten, siger Jes Wilhelmsen.

- Det er guld værd, at man har en ægtefælle eller en nær person at holde i hånden, når man vågner. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det skal gå, hvis man ikke kan have det, siger Jes Wilhelmsen.

Efter operationen gik han i kemobehandling hjemme på Sjælland og fortalte vidt og bredt om den gode oplevelse med patienthotellet ved OUH.

Så fandt han ud af, at der ikke er planlagt noget patienthotel på Nyt OUH.

- Det lyder helt sygt i mine ører, siger Jes Wilhelmsen.

- Jeg tænkte, at det kan ikke være rigtigt. Imens jeg har været under behandling, har alle været glade for patienthotellet, især fordi man kan have en ægtefælle med til at støtte, så det lyder helt sygt i mine ører, at man overhovedet ikke har planlagt noget, der ligner, siger Jes Wilhelmsen.

Annonce
Der bruges milliarder af kroner på at bygge Nyt OUH i det sydøstlige Odense. Men der bruges ikke en eneste krone på at bygge et patienthotel som det, der i øjeblikket er ved OUH. Dronefoto: Michael Bager

Store konsekvenser at adskille patienter og pårørende

Jes Wilhelmsen mener, det har alvorlige konsekvenser, at intet patienthotel er planlagt på Nyt OUH. Det første problem er praktisk: Hvordan skal patienter langvejs fra tilbringe natten mellem en forundersøgelse og en operation?

- I mit tilfælde ville jeg skulle køre her fra Rørvig og være til undersøgelse hele dagen, køre hjem igen om eftermiddagen, og så køre derover igen den næste dag klokken fire om morgenen for at være klar til operation klokken otte, siger Jes Wilhelmsen.

Det næste problem handler om omsorg: Hvordan skal pårørende være tæt på patienterne?

- Enten skal de pårørende køre frem og tilbage, eller også skal de indlogeres på hoteller rundt omkring i byen, siger Jes Wilhelmsen.

Tredje problem er socialt: Hvordan skal folk uden så mange penge få deres pårørende tæt på sig, hvis de ikke har mulighed for at bo på et relativt billigt patienthotel i forlængelse af sygehuset? Det sociale behov forstærkes, ifølge Jes Wilhelmsen, med supersygehusene, fordi der bliver længere afstand mellem patienternes hjem og sygehusene.

- Hvis jeg havde været alene derovre, da jeg var meget påvirket af piller, så havde jeg ikke forstået, hvad pokker der skete, siger Jes Wilhelmsen.

Desuden er der spørgsmålet om økonomi: Hvad kommer det til at koste i kørselsgodtgørelse til pårørende, der kører frem og tilbage, frem for at blive på patienthotellet?

Under telefonsamtalen med Fyens Stiftstidende holder Jes Wilhelmsen i hjemmet på Sjælland en pause for at lytte til en kommentar fra sin hustru, Anne-Marie Wilhelmsen. Hun pointerer, at patienthotellet også anvendes af patienter, der er i behandling flere gange om ugen, og som vil skulle tage frem og tilbage, hvis der ikke er et patienthotel.

Jes Wilhelmsen lægger vægt på de sociale og menneskelige konsekvenser ved ikke at have et patienthotel:

- Jeg synes, det er helt oplagt, at når man centraliserer sygehusene og laver nogle voldsomme operationer, så skal der også være en social side af det. Det skal ikke ende med, at man bare er et CPR-nummer. Og så er der selvfølgelig nogle dygtige læger og sygeplejersker, men de kan sgu ikke give én det kram, som man har brug for. Så enkelt er det jo, siger Jes Wilhelmsen.

- Jeg går stadig til kontrol hver tredje måned for at sikre, at der ikke er kommet kræft tilbage. Der er man jo meget anspændt, og vi er begge to med til de samtaler, fordi der er sgu nogle ting, jeg ikke hører, forklarer Jes Wilhelmsen.

Han blev erklæret kræftfri i marts 2019. Nu går han til kontrol hver tredje måned.

Jes Wilhelmsen og hans hustrup Anne-Marie Wilhelmsen. Patienthotellet på OUH gjorde, at Anne-Marie Wilhelmsen kunne støtte sin mand, da han blev opereret for en tumor i lungen. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce