Annonce
Nordfyn

Tidligere domme er udgangspunkt: Anklager ser ikke på strafferammen

Jacob Kjær Christensen beder anklagemyndigheden på Fyn om at anke dommen på tre års fængsel til den mand, der dræbte hans mor, bror og faster. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retspraksis og tidligere domme er udgangspunktet, når anklageren nedlægger påstand om en bestemt straf, forklarer advokaturchef ved anklagemyndigheden på Fyn.
Annonce

Vanvidskørsel: Da en 26-årig mand fra Nordfyn fredag 2. oktober ved Retten i Odense blev idømt tre års fængsel for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, var det den straf, anklageren bad om.

Det gjorde anklager ved Fyns Politi Kirsten Flummer, selv om strafferammen går op til otte års fængsel.

- Vi kigger ikke på, hvad strafferammen er på den enkelte forbrydelse, når vi nedlægger vores påstand. Vi kigger på, hvad praksis er på området, og så henviser vi til tidligere domme, forklarer advokaturchef ved anklagemyndigheden på Fyn Martin von Bülow, der understreger, at han udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag fra Bogense.


Vi kigger ikke på, hvad strafferammen er på den enkelte forbrydelse, når vi nedlægger vores påstand. Vi kigger på, hvad praksis er på området, og så henviser vi til tidligere domme.

Martin von Bülow, advokaturchef


Ved ulykken på landevejen syd for Bogense blev to kvinder og en mand dræbt, da 26-årige Nicolaj Bjerre Poulsen i sin tonstunge Porsche Cayenne kørte op bag i de dræbtes bil med mindst 154 kilometer i timen. Ud over uagtsomt manddrab blev han dømt for spirituskørsel, og dermed falder sagen ind under det, som politikerne har defineret som vanvidskørsel.

Dommen på tre års fængsel har fået Jacob Kjær Christensen, hvis mor, lillebror og faster blev dræbt ved ulykken, til at skrive til Martin von Bülow og Kirsten Flummer med en anmodning om, at anklagemyndigheden anker dommen. Han undrer sig over, hvad der mere skal til for at få en straf, der er højere end tre års fængsel.

Annonce

Den dømte anker ikke

- Hvis lovgiverne i forbindelse med en skærpelse af loven ønsker, at de afsagte domme skal være højere, skriver man det normalt ind i lovforarbejdet, og så læser vi op af lovforarbejdet i retten, hvis vi mener, at domme, der ellers er den normale praksis på området, skal hæves, forklarer Martin von Bülow om den sædvanlige praksis, når strafniveauet for bestemte lovovertrædelser hæves.

Han forklarer desuden, at en opfordring til anklagemyndighederne om at forsøge at få hævet praksis for straffe på et område også kan komme fra rigsadvokaten.

Selv om Retten i Odense fulgte anklagerens bud på straffens størrelse, kan anklageren stadig bede statsadvokaten om at se på sagen igen for at vurdere, om den skal ankes. Noget, der dog meget sjældent sker. Anken skal i givet fald ske inden fredag 16. oktober.

Samme mulighed har den dømte, men hans forsvarer, advokat Annette Petersen oplyser, at Nicolaj Bjerre Poulsen modtager dommen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce