Annonce
Navne

Tidligere biskop bliver 70

Færøernes tidligere kirkelige førstemand fejres mandag

Annonce

Med udgangen af november i fjor trak Hans Jacob Joensen sig tilbage til pensionisternes rækker efter i 17 år at have været Færøernes biskop. Samtidig forlod Joensen og hustruen Lisbeth de mange øer i Atlanten for at bosætte sig i København, så de kunne være i tættere kontakt med datteren, svigersønnen og børnebørnene.

Hans Jacob Joensen er ud af en gammel, højt estimeret færøsk slægt, og han blev født i Gjógv. Som 20-årig forlod han gymnasiet i Tórshavn som student, og ti år senere fik han sin cand.theol-titel fra Københavns Universitet.

Hans virke som udøvende præst startede på Nørrebro i hovedstaden, nærmere betegnet ved Anna Kirke. I årene 1970-1975 var Joensen resederende kapellan ved Risbjerg Kirke i Hvidovre, og fra 1975 var ægteparret Joensen, som blev gift i 1968, at finde på Færøerne, nu med manden som sognepræst i Tórshavn Kirke.

Hans Jacob Joensen var en ovenud god biskop for Færøerne. Ud over sin teologiske kompetence med ansvarligt kendskab over for den evangelisk-lutherske kirke og den diplomatiske værdighed, som er og var en nødvendighed for det kirkelige overhoved for størstedelen af Færøernes befolkning, så havde Joensen også kapacitet til og sans for at skabe god økonomi for øernes skatteydere, uden kirken af den grund led nogen mangel.

Hans Jacob Joensen deltog i opbygningen af det teologiske Fakultet på Det Færøske Akademi; han har undervist samme sted, og han har haft formandsposterne for såvel sømandshjemmet i Tórshavn som hvilehjemmet Naina, der også er beliggende i den færøske hovedstad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce