Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tidligere ansat i ølfirma: - Jeg lavede systematisk fusk med datomærkninger

Johnny Vegeberg Andersen fortæller, at han var med til at udføre systematisk fusk med øl hos den nu politianmeldte ølgrossist, Beer Trade i Odense. Foto: Michael Bager

Tidligere lagerarbejder Johnny Vegeberg Andersen fortæller, at han udførte systematisk fusk med dato og mærkninger som ansat hos øl-grossisten Beer Trade og bryggeriet Coisbo. Han har afgivet forklaring til Fødevarestyrelsen, der har politianmeldt virksomheden for vildledning af kunderne.

En tidligere ansat hos grossisten Beer Trade og bryggeriet Coisbo Beer, Johnny Vegeberg Andersen, står nu frem og fortæller om systematisk fusk med udløbsdatoer og omdøbning af øl hos den omstridte virksomhed, som Fødevarestyrelsen netop har besluttet at politianmelde for at vildlede kunderne.

- Jeg var i syv måneder ansat hos Beer Trade, og her var mit job at lave systematisk fusk med datomarkeringer og omdøbning af øl, så det kunne sælges, fortæller den 47-årige tidligere lagerarbejder.

Johnny Vegeberg Andersen, der bor i Herringe på Midtfyn, var ansat hos Anders Coisbo, bryggeren der gik konkurs med Coisbo Beer i september 2016. Bryghuset blev overtaget af investoren Michael Sandal, som er medejer af Beer Trade. Beer Trade har blandt andet videreført Coisbo Beer og står også bag konceptet "Eventyrligt Øl fra Fyn," en grossistvirksomhed, der leverer forskellige fynske øl til blandt andet restauranter og og hoteller.

Annonce

Sagen kort

I oktober fik indehaveren af Midtfyns Bryghus, Eddie Szweda, mistanke om, at en øl, der blev solgt som Midtfyns Bryghus' Belgisk Ale på Storms Pakhus, en street food-basar i Odense, ikke var brygget hos ham.

Bryghusejeren gik til Fødevarestyrelsen med sin mistanke om fusk.

Siden kom det frem, at også et sydfynsk hotel har fået øl, som Eddie Sweda ikke vil kendes ved.

Grossisten Beer Trade, der har leveret øllet til både Storms Pakhus og det sydfynske hotel fastholder, at det er øl fra Midtfyn Bryghus selskabet har leveret, men erkender at der er fejl på øllets deklarationer. Grossisten har siden destrueret det omdiskuterede øl.

Fødevarestyrelsen har meldt firmaet til politiet for at vildlede kunderne. Det bliver således op til politiet at vurdere, om der er belæg for at rejse en sag ved domstolene.

Beer Trade har samme CVR. nr. som Coisbo og ejes af Réne Dyrvig og den fynske erhvervsmand Michael Sandal. Beer Trade står også bag konceptet Eventyrligt Øl fra Fyn, som er et salgsamarbejde mellem en stribe fynske bryghuse.

Direktøren i Beer Trade påpeger, at tingene ikke foregår, som Johnny Vegeberg Andersen fortæller. Foto: Michael Bager

Kold business

I forbindelse med den konkurs, der ramte Coisbo Beer blev Johnny Vegerberg Andersen virksomhedsoverdraget og fortsatte som lagermand under den nye ejer.

- Det blev hurtigt klart, at det var noget helt andet end tidligere, hvor der på bryghuset var en god og varm, familie-agtig stemning. Det blev straks efter konkursen til kold business. Jeg oplevede, at det kun handlede om penge, og det var derfor, jeg blev sat til at ændre datoer på ølfustager, så de kunne sælges.

- Typisk fik jeg besked på, at lave nye etiketter, hvor holdbarhedsdatoen blev rykket fire til seks måneder frem. Øllet fejlede ikke noget, men kunderne ville have øl, der kunne holde sig længere end to måneder. Enkelte gange var øllet i fustagerne over sidste holdbarhedsdato, men vi solgte det alligevel.

- Jeg spurgte, om det var lovligt, men fik besked på, at jeg bare skulle passe mit arbejde, siger Johnny Vegeberg Andersen.

Fuskede mindst 50 gange

Han har ikke tal på, hvor ofte det skete, men vurderer at det er "mindst 50 gange":

- For eksempel oplevede jeg, at et sydfynsk hotel havde bestilt "Manhattan Dawn" af typen india pale ale. Den var vi på det tidspunkt udgået for, og det løste vi så ved at lave en ølsmagning på lagret mellem fire-fem øltyper, der mindede om den øl, hotellet havde bestilt. Så skrev vi Manhattan Dawn på etiketten og sendte den til Svendborg, fortæller han.

- Du må have været klar over, at det, du medvirkede til var etisk forkert og formentlig endda ulovligt. Hvorfor sagde du ikke fra eller gik til myndighederne med din viden?

- Ja, jeg vidste godt det var forkert. Men jeg ville også være ked af at miste mit arbejde. Jeg vidste jo ikke, hvad Beer Trade kunne finde på af repressalier. Jeg prøvede faktisk at dele min viden med branchefolk, men fik at vide, at jeg nok gjorde klogest i at holde min mund. Men det har naget mig lige siden, også efter jeg stoppede hos Beer Trade sidste år i maj.

Sådan foregår det ikke mere

René Dyrvig, der er medejer af og direktør i Beer Trade, står nu med en politianmeldelse fra Fødevarestyrelsen på halsen. Han var ikke ansat i firmaet, mens Johnny Vegeberg Andersen arbejdede på lagret.

René Dyrvig siger, at han ikke kan forholde sig til, hvad der er sket før hans ansættelse, men han er skeptisk over for Johnny Vegerberg Andersens udlægning:

- Jeg ved jo ikke, hvad der er sket i virksomheden under den tidligere ejer og brygmester, men det, Johnny Andersen beskriver, ligger langt fra den praksis, vi bruger i dag. Det forekommer simpelthen ikke, at vi bytter rundt på produkter, hvilket Fødevarestyrelsen også har gennemgået i deres kontrol. Det kunne godt virke til der lå noget andet bag hans pludselige fremtræden. Det virker i min optik utroværdigt at hænge et firma ud, som han er blevet opsagt fra.

Johnny Andersen har udover sit vidneudsagn til Fødevarestyrelsen også aflagt forklaring til brancheorganisationen Bryggeriforeningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce