Annonce
Nyborg

Thyra kunne mærke hyggen

Thyra Frank tog sig tid til at få en sludder med nogle af beboerne under sit besøg på plejecenter Svanedammen. Foto: Kasper Riggelsen

Ældreminister Thyra Franks tidligere plejehjem Lotte er inspirationen til forvandlingen af Svanedammen.

Nyborg: - Jeg synes, man kan mærke det, når man træder ind af døren. Svanedammen er blevet et hjem frem for en institution.

Nyborgs mere end 100 år gamle plejehjem, Svanedammen, havde fundet den røde løber frem mandag, hvor ældreminister Thyra Frank (LA) kom på besøg for at se, hvordan de statslige puljer forvaltes ude i virkeligheden.

Thyra Frank besøgte køkkenet, Madhuset, hun så de nye dagligstuer og køkkener og ikke mindst gangene, hvor kæmpe fotostater liver op, og hvor hver hver enkelt beboer efter eget valg har fået en personlig indgangsdør med postkasse og gadelampe.

Ministeren så virkelig ud, som om hun kunne lide det, hun så. Og der er måske ikke så mærkeligt.

Plejehjemsleder på Svanedammen, Annette Fabricius, lagde nemlig ikke skjul på, at hendes inspiration til et plejehjem, der er hjem og ikke institution, netop kommer fra Thyra Frank og plejehjemmet Lotte, som ministeren i sin tid som plejehjemsleder gjorde berømt.

- Jeg kan godt genkende lidt af Lotte i det her, sagde Thyra Frank efter det veldækkede kaffebord i plejehjemmets samlingsstue.

Og hun huskede også de møder, hun havde for omkring 16 år siden med Annette Fabricius.

Thyra Frank kommer meget rundt i landet for at se diverse plejehjem, og det er slet ikke det samme, hun ser hver gang:

- Jeg synes, det er meget forskelligt, hvad man får ud af puljemidlerne fra Folketinget. For eksempel har jeg aldrig før set det med de individuelle døre, som de har lavet her på Svanedammen, sagde Thyra Frank.

Svanedammen er blevet bygget om for to millioner kroner. De 1,4 millioner kroner til ombygningen af køkkenerne er fra en pulje, der netop havde til formål at skabe liv i plejehjemmenes køkkener og få noget af madlavningen tæt på beboerne. Indretningen af gangene er finansieret med cirka 600.000 fra en særlig pulje, som er afsat til at gøre landets plejehjem mere demens-venlige.

Stiftstidende besøgte plejehjemmet i november 2017. Læs reportagen fra det farverige plejehjem her.

Annonce
Det har jeg aldrig set før, sagde ældreministeren om indretningen af Svanedammen, hvor beboerne har fået lov til at sætte deres personlige præg på værelsesdøren. Her ses hun sammen med plejecentrets leder, Annette Fabricius. Foto: Kasper Riggelsen
Billeder på væggene bidrager til den hjemlige hygge. Ifølge plejecenterts leder skal det give oplevelsen af, at man træder ind i en, stor dagligstue. Foto: Kasper Riggelsen
Ældreministeren overværede blandt andet, hvordan beboerne træner deres hukommelse ved at færdiggøre ordsprog. Foto: Kasper Riggelsen
For centerleder Annette Fabricius er det en drøm, der er gået i opfyldelse. Foto: Kasper Riggelsen
De mange fremmødte gæster kunne tage for sig af det store kagebord. Sådan er det hver eneste dag, man kommer her, lød det muntert fra borgmester Kenneth Muhs (V). Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce