Annonce
Kultur

Thomas bruger makeup: - Når jeg ser i spejlet, skal jeg føle, jeg ser godt ud

Thomas Hansen ser makeup som en kunstform med et meget personligt udtryk. Foto: Kristian Duch
23-årige Thomas Hansen går med makeup. Et egenartet udtryk, der udspringer af teenage-usikkerhed, men som i dag er blevet et selvsikkert stilvalg, der frisætter mennesket fra samfundets traditionelle normer.
Annonce

Odense: Hvis man nogensinde har sat fod i Magasin du Nords store bygning på Vestergade i Odense, har man med næsten al sandsynlighed krydset hans vej i makeup-forretningen Sephora, hvor han arbejder.

Man har ikke nødvendigvis talt med ham - men med sin høje skikkelse og det kortklippede, farvestrålende hår, er 23-årige Thomas Hansen én af de personligheder, der helt bogstaveligt stikker op af menneskehavet omkring sig.

Alligevel er det hverken højde eller hårfarve, der for alvor gør Thomas Hansen til et bemærkelsesværdigt syn i sin egen ret i det odenseanske bybillede.

Specifikt er der én ting ved Thomas Hansens udtryk, der mere end noget andet drager øjets opmærksomhed og vækker tanker og nysgerrighed på en uddybende forklaring: Thomas Hansen går med makeup.

Annonce

Instagram, influencere og livet på landet

Mange af de øjne, der falder på Thomas Hansen, vil nok hurtigt komme i tanker om en særlig subkultur af dramatiske og flamboyante mænd, der skildrer femininitet og stereotypisk kvindelighed i bombastiske show - dragqueens.


I begyndelsen tænkte jeg, at det egentlig var mærkeligt, at folk skulle kommentere på mig - men med tiden hviler jeg mere i mig selv, og som jeg er blevet ældre, er jeg blevet mere glad for folks blikke. Så jeg tager den aktivistiske del med - jeg går med makeup, og jeg kan gøre en forskel.

Thomas Hansen


Og selv om en del af forklaringen af Thomas Hansens udtryk skal findes hos netop dragqueens, er det ikke den hele fortælling - for modsat dragqueens, bruger Thomas Hansen ikke makeup som en persona eller for at skabe et show. Det er et personligt udtryk for kreativitet og identitet, hvis oprindelse ligger tilbage i Thomas Hansens tidligste ungdomsår.

- Min interesse for makeup stammer fra mine usikre teenageår. Jeg var en buttet dreng fra landet, der ikke passede ind med de andre omkring mig. Det var i den tid, jeg faldt over dragqueens og influencere (kendte fra sociale medier, red.) som Jeffree Star og Alok Vaid-Menon, der vakte min interesse for makeup, forklarer Thomas Hansen.

Selv om Thomas Hansens interesse for makeup for mange mennesker nok lyder unik for en mand, er den faktisk symbol på noget større.

Op igennem 2010'erne er drenge og mænd, der bruger makeup, blevet mere synlige på grund af selv samme mandlige influencere og skønhedsguruer, som Thomas Hansens teenageår bar præg af. Drenge og mænd, der gennem sociale medier som Instagram og Youtube, er med til at udvide rammerne for kønsudtryk og mandlig skønhed.

Hvad er influencere og skønhedsguruer?

Skønhedsguru, eller på engelsk "beauty guru", er en betegnelse, der dækker over personer, der rådgiver om makeup, hår og skønhedsprodukter på sociale medier som Instagram, Youtube, Snapchat og nyligst TikTok.

Traditionelt er skønhedsguruer ofte kvinder, men op igennem 2010'erne har adskillige mandlige skønhedsguruer - herunder Jeffree Star, Bretman Rock og James Charles - høstet stor anerkendelse og bidraget til normaliseringen af makeup og skønhedsprodukter til drenge og mænd, navnlig i den vestlige verden.

Mange skønhedsguruer kan betegnes som "influencere" - en person, der med sin tilstedeværelse på sociale medier er med til at præge folk i en særlig retning i forhold til kultur, mode og forbrug.

Skønhedsguruer og influencere skaber ofte enorme følgerskarer på flere millioner mennesker over de sociale medier, hvilket markerer dem som stærke personligheder både kommercielt og kulturelt.

I 2016 blev James Charles den første mandlige skønhedsguru på en magasinforside for makeup-mærket CoverGirl, der traditionelt set udelukkende har henvendt sig til kvinder.

Trods et årti med mere udflydende rammer for maskulinitet, forklarer Thomas Hansen, at man stadig ikke er helt forskånet for fordomme, når man som hankøn gør øjenskygge og lange øjenvipper til hverdag.

Annonce

Den jordnære aktivist

Når Thomas Hansen går ned ad gaden i Odense, bider han ikke længere mærke i, om folk kigger. Men det gør de. Meget. Og nogle gange kommenterer de også på det, der møder deres øjne.

- Jeg hører meget sjældent skældsord, men jeg får rigtig mange blikke - og jeg ved godt, hvornår folk sender et godt blik eller et dårligt. Men hvis jeg endelig får respons, er responsen komplimenter, fortæller Thomas Hansen og fortsætter.

- I begyndelsen tænkte jeg, at det egentlig var mærkeligt, at folk skulle kommentere på mig. Med tiden hviler jeg mere i mig selv, og som jeg er blevet ældre, er jeg blevet mere glad for folks blikke - så jeg tager den aktivistiske del med. Jeg går med makeup, og jeg kan gøre en forskel, siger han.

En anden fordom, Thomas Hansen ofte møder, er folk, der tror, at et alternativt udtryk samtidig er lig med en overdramatisk personlighed - og mange tror egentlig ikke på ham, når han forklarer, hvor han oprindeligt kommer fra.

- Jeg får tit at vide, at jeg er mere nede på jorden, end folk først tænker om mig, når de hører, at jeg går med makeup. De forestiller sig, at jeg er meget dramatisk, og de bliver overraskede over, at jeg er fra landet. De tror ikke på det - men jeg tager faktisk hjem til mine forældre i weekenderne og trækker i overalls, laver havearbejde og kører i traktor, forklarer han.

Thomas Hansens udseende er på mange måder ikke bare et alternativt stilvalg. Det bliver i virkeligheden nærmest et symbol for nutidens strømninger, der dikterer, at udseende og biologisk køn har meget mindre at gøre med et menneskes indre kvaliteter, end de traditionelle kønsnormer dikterer. Det handler ikke om at være mand eller kvinde - det handler om at være sig selv.

Annonce

Mennesket før manden

De kulturstrømninger, der i stigende grad præger den vestlige verden, er forståelsen af, at kønnet ikke skal begrænse mennesket i hverken fysisk eller personlig udfoldelse.

Med strømningerne løber overbevisningen om, at hver enkelt menneske står frit for at fortolke sig selv og sin krop, som det finder det bedst.

En tidligere uset frisættelse af individ fra køn, der forvandler kroppen til et kreativt og personligt lærred, der ikke kræver fysiske ændringer eller underlæggelse af samfundets traditionelle kønsnormer for at være korrekt.

Derfor rækker den kropslige frisættelse noget bredere end blot til makeup og hår. Den forgrener sig til interesser, arbejde, påklædning, kærlighed og livsstil - helt simpelt, så handler det om mennesket før manden, forklarer Thomas Hansen.

- I mit udtryk er jeg faktisk meget flydende (mellem maskulint og feminint, red.). Jeg har aldrig taget rigtigt stilling til det, for det gør ikke så meget for mig. Jeg tænker aldrig over, om jeg skal være maskulin eller feminin - det vigtigste for mig er bare, at når jeg ser i spejlet, skal jeg føle, jeg ser godt ud.

Frem for at lægge makeup i enten en maskulin eller en feminin kasse, vil Thomas Hansen derfor hellere beskrive makeup som en frihed.

En frihed, der baner vejen for det personlige og kreative udtryk, uanset om den krop, man bor i, er af hankøn eller hunkøn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce