Annonce
Udland

Theresa May: EU og Storbritannien er tæt på brexitaftale

Flagene fra EU-landene er hejst uden for Hofstallgasse i Salzburg i Østrig, hvor EU-lederne onsdag og torsdag samles for at drøfte migration og brexit. I et indlæg i Die Welt onsdag skriver den britiske premierminister, Theresa May, at en "velordnet" aftale mellem Storbritannien og EU er tæt på at falde på plads.

Den britiske premierminister søger opbakning til sit bud på en aftale med EU på et møde i Salzburg.

Storbritannien og EU nærmer sig en aftale om brexit, som begge parter kan leve med.

Det fremgår af et indlæg fra den britiske premierminister, Theresa May, onsdag i den tyske avis Die Welt.

- Vi er tæt på at nå en velordnet udtrædelse, som er det afgørende fundament for at opbygge et tæt fremtidigt partnerskab, skriver Theresa May.

Hun tilføjer dog, at såfremt skilsmissen skal ende lykkeligt, må begge parter bøje af.

- For at nå frem til en positiv afslutning, må EU rykke sig fra sin position, som Storbritannien har gjort det, skriver May og fortsætter:

- Ingen af siderne kan forlange det uacceptable fra modparten, skriver hun og nævner som eksempel det store stridspunkt mellem London og Bruxelles om grænsekontrol mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland.

Indlægget i Die Welt kommer som optakt til, at Theresa May onsdag og torsdag skal drøfte brexit på et møde med EU's stats- og regeringschefer i Salzburg.

Ifølge en højtstående kilde vil May appellere til velvilje og beslutsomhed på mødet.

May håber på opbakning fra de andre EU-lande til Storbritanniens tilbud om en "retfærdig aftale".

- Med velvilje og beslutsomhed på begge sider kan vi undgå et kaotisk exit og nå frem til en aftale, der er i begge parters interesse, lyder det fra kilden.

Tidligere tirsdag sagde EU's chefforhandler, Michel Barnier, at EU er klar til at adressere spørgsmålet om grænseovergangen mellem det britiske Nordirland og EU-landet Irland.

Barnier understregede, at EU er klar til at "forbedre" sit udspil i bestræbelserne på at nå tættere på en snarlig aftale om brexit.

Grænseovergangen mellem Nordirland og Irland er et af stridspunkterne internt i Storbritannien i forbindelse med en aftale om at forlade EU.

Mays støtte i parlamentets underhus hviler på det smallest mulige flertal, der er baseret på Det Konservative Parti og det nordirske unionistparti DUP. Tilsammen har de 325 ud af 650 medlemmer.

Det store oppositionsparti, Labour, vil ikke stemme for det forslag til en aftale om at forlade EU, som May har lagt frem. Det sagde partiets udenrigsordfører, Emily Thornberry, til Financial Times i sidste uge.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce