Annonce
Hvem skal passe farmor

Thea blev erklæret uegnet til gymnasiet: Nu bliver hun sosu - og får alligevel studenterhue på

- Min ambition er, at jeg gerne vil være noget for andre. Når jeg er noget for andre, så har jeg det også bedre med mig selv, siger 20-årige Thea Tscheche, der er studerende på EUX Velfærd. Foto: Michael Bager
Efter 10. klasse blev 20-årige Thea Tscheche erklæret uegnet til en gymnasial uddannelse. I dag er hun halvvejs mod en studentereksamen og en hue på hovedet, samtidig med, at hun bliver social- og sundhedsassistent. Alt sammen fordi hun ved en fejl kom til at søge ind på EUX på Social- og Sundhedsskolen Fyn.

Der bliver småsnakket i grupperne rundt om bordøerne i klasselokalet på Social- og Sundhedsskolen Fyn, mens læreren cirkulerer rundt og hjælper, hvor han kan.

20-årige Thea Tscheche forlader gruppearbejdet for en stund for at tale med avisen, der i denne uge er rykket ud på Social- og Sundhedsskolen som led i kampagnen: "Hvem skal passe farmor?"

Thea Tscheche studerer på uddannelsen EUX Velfærd, en cirka 4,5 år lang uddannelse, der er en studentereksamen og sosu-assistent uddannelse i ét. Uddannelsen består dels af undervisning på skolen og dels af praktikforløb. I øjeblikket er Thea tilbage på skolebænken for en stund.

- Jeg er ikke så god til røv til sæde undervisning, derfor er det en rigtig god uddannelse for mig. Her læser man det i en bog, og så kommer man ud og prøver det bagefter. Og så får man lige et break fra skolebænken hvert halve år, siger hun.

EUX Velfærd

På Social- og Sundhedsskolen Fyn kan man læse EUX Velfærd, der er en studentereksamen og en uddannelse til enten sosu-assistent eller pædagogisk assistent i ét hug.

Uddannelsen har eksisteret siden 2017. De første blev studenter i februar 2021. 

Uddannelsen starter med to grundforløb af 20 uger, herefter kommer hovedforløbet, der varer tre år, seks måneder og tre uger.

Uddannelsen består dels af undervisning på skolen med både gymnasiale og erhvervsfaglige fag og praktik.

Adgangskravet er en bestået 9. eller 10. klasse indenfor de seneste 14 måneder. 

På grundforløbene er der mulighed for at få SU, og på hovedforløbet får man elevløn. 

Uddannelsen kan både føre til job som sosu-assisten eller give adgang til at læse videre for eksempel på professionsbachelorer eller universitet.

På EUX har hun både fag som dansk, matematik, samfundsfag og biologi, men en del af undervisningen består også af erhvervsfaglige fag om sygepleje, medicin og rehabilitering.

Søgte ind ved en fejl

Efter 10. klasse blev Thea Tscheche ellers erklæret uegnet til en gymnasial uddannelse. Hun mødte sjældent op til undervisningen og lavede aldrig lektier. Hun var ganske enkelt skoletræt.

Jeg kan se, at mine karakterer går op, og jeg kan mærke, at jeg vil skolen mere, efter jeg er kommet herud. Jeg vil gerne afsted om morgenen.

Thea Tscheche.

Efter 10. klasse tog hun et sabbatår, hvor hun arbejdede hos en bager, og derefter ville hun søge ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent. Men da hun skulle søge, kom hun ved en fejl til at trykke på EUX uddannelsen i stedet.

- Det var en fejl, der endte med at blive til noget rigtig godt, fortæller Thea Tscheche, der besluttede at give EUX en chance.

Ifølge Thea Tscheche er EUX uddannelsen oplagt, hvis man er lidt skoletræt. Her er der skiftevis undervisning på skolen og praktik, så man kan ikke nå at blive træt af at gå i skole. Foto: Michael Bager

- Vi har nogle lærere, der er rigtig gode til at støtte og hjælpe. På skolen forstår og accepterer de, at eleverne er forskellige og lærer på forskellige måder. Man bliver ikke puttet ned i nogle kasser, og man bliver ikke dømt eller set ned på.

Allerede på grundforløbet mødte hun stor anerkendelse af sit arbejde, da hun efter en tre-dages praktik på et plejehjem blev tilbudt et fritidsjob som ufaglært ved siden af studiet.

Karakterer går op

I gymnasiefagene klarer Thea Tscheche sig også udmærket, selvom der selvfølgelig er nogle fag, der falder hende lettere end andre.

- Jeg kan se, at mine karakterer går op, og jeg kan mærke, at jeg vil skolen mere, efter jeg er kommet herud. Jeg vil gerne afsted om morgenen, siger hun og tilføjer:

- Det er da også et klap på skulderen, at jeg nu er halvvejs i min uddannelse, selvom jeg blev erkæret uegnet.

Thea Tscheche synes, at det bedste ved jobbet som sosu er skabe relationer til borgerne, men også den mere udfordrende faglige del med medicin, synes hun er meget spændende. Foto: Michael Bager

Hvad uddannelsen skal bruges til, er Thea endnu ikke helt sikker på.

- Det gode ved uddannelsen er, at der er mulighed for at prøve mange forskellige ting, og så åbner den også op for muligheden for at læse videre bagefter, hvis jeg får lyst til det, konstaterer hun.

Efter endt uddannelse kan hun få job som sosu-assistent, men uddannelsen åbner også op for at læse videre på alverdens uddannelser - for eksempel sygeplejerske, læge, fysioterapeut eller måske endda ingeniør eller bioanalytiker.

Thea er færdig med uddannelsen i 2024 og glæder sig meget til at få studenterhuen med den grå kant og bordeaux bånd på hovedet.

- Jeg har altid haft en drøm om at få hue på, siger hun.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Navne

Fynske dødsfald

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene