Annonce
Kultur

The next good thing: Sådan lyder fremtidens store komponister

Orkestret lytter til Torben Sminge (midt), der lytter til Kristoffer Nybye (siddende på føreste række). Han er en af ni komponisttalenter, der får et værk spillet af TipToe Bigband onsdag aften. Foto: Klaus Knakkergaard.
Hvordan er det at få sin egen musik spillet af et helt bigband? Ret fantastisk, lyder det til. Ni unge komponisttalenter får spillet værker af TipToe Bigband onsdag aften i Odeon. Vi tog med til prøverne.
Annonce

Odense: Ved første øjekast ligner det en gruppe forkælede møgunger, der ikke har fået sat tydelige grænser for "skærmtid".

De sidder i konservatoriets koncertsal i Odeon og stirrer ned i deres tablets, mens et af landets bedste bigbands folder sig ud foran dem - og kun for dem. Hvad kan dog være vigtigere end musikken lige nu?

Svaret er: musikken.

De hypnotiserede tilhørere læser musikken, mens den spiller. Deres tablets er hverken fyldt med sociale medier eller vlogs på Youtube, men med noder. Den er deres værktøj til at følge med i selvsamme noder, som musikerne i bigbandet taktfast følger.

Med en subtil håndbevægelse kvæler dirigent Torben Sminge musikken og vender sig mod en af de unge tilhørere. Et diskret blik er alt, havd det kræver for at stille spørgsmålet: Er du tilfreds?

Øjnene begravet i noder og ørene begravet i musik. De unge komponister lærer af hinanden og orkestret. Foto: Klaus Knakkergaard

Den unge fyr, der er genstand for spørgsmålet, hedder Kristoffer Nybye. Han er andetårs studerende på kandidaten som komponist, og det er hans værk, bigbandet netop har spillet igennem. Og tilfreds er en underdrivelse.

- At få lov til at høre sin egen musik, som man har siddet arbejdet så hårdt på, det er jo helt forrygende... og så spiller de jo altså helt vildt godt, siger han med et stort smil og en let rysten på hovedet, da vi nogle minutter senere er trukket ud af salen, hvor bigbandet nu har kastet sig over en af de andre unge komponisternes værker.

Bigbandet har siden marts 2019 samarbejdet med Syddansk Musikkonservatorium om at give konservatoriets studerende de bedst tænkelige forudsætninger for at kunne begå sig fagligt og professionelt på det rytmiske arbejdsmarked.

Det betyder blandt andet, at TipToe holder workshops for de studerende, at de studerende har mulighed for at komme i praktik i orkesteret, og så betyder det altså, at konservatoriets komponiststuderende får mulighed for at få deres værker spillet af et professionelt bigband.

Kristoffer Nybye giver også selv instruktioner til orkesteret. Foto: Klaus Knakkergaard

Offentligheden får onsdag aften mulighed for at høre resultatet, når ni komponisttalenter får spillet deres værker af TipToe Bigband. Heriblandt Kristoffer Nybyes "Pariah".

- Det er to forskellige stykker musik, som jeg har sat sammen til ét. Det ene skrev jeg lige i begyndelsen af nedlukningen, hvor jeg bare kunne se alle min jobs blive aflyst, og jeg sad der og gjorde mig alle mulige frygtlige tanker om, hvordan det hele skulle gå. Det andet er skrevet nogle måneder senere, hvor der er løsnet lidt op, men det er på mange måder samme stemning, så jeg synes, de passede ret godt sammen, siger klarinetisten, der i 2017 blev kåret som årets fynske jazztalent, og som nu altså har kastet sig over det at komponere.

- Det giver enormt meget at have det ekstra i uddannelsen som musiker. Det giver en musikforståelse, og så lægger det til din værktøjskasse, fordi du også arbejder med at arrangerer, dirrigere og så videre, tilføjer han.

Annonce

Nu gør vi os gode

Tilbage i koncertsalen har bigbandet kastet sig over værket af den islandske pianist Sigurdis Tryggvadottir. Hun har givet sine små rettelser, Torben Sminge har noteret dem, instrueret dem videre og lader med endnu en håndbevægelse sit orkester forstå, at det er nu det gælder.

- Sit down and enjoy, siger han til Sigurdis Tryggvadottir.

- Nu gør vi os gode, siger han til orkesteret.

Og det er ret præcist det, hele arbejdet handler om - at gøre sig gode og blive bedre.

Du kan høre de ni komponister Pawel Manka, Kristoffer Nybye, Johan Gustav Skov-Hansen, Sigvard Sejerø Madsen, Bartosz Szablowski, Anders Malta, Abel Nyerges, Sigurdis Tryggvadottir og Tobias Stangaard onsdag aften i konservatoriets koncertsal i Odeon.

The Next Good Thing

Onsdag 18. november klokken 19

Konservatoriets koncertsal i Odeon, Odeons Kvarter 1.

TipToe BigBand spiller musik af unge komponisttalenter fra Syddansk Musikkonservatorium.

Værker af Pawel Manka, Kristoffer Nybye, Johan Gustav Skov-Hansen, Sigvard Sejerø Madsen, Bartosz Szablowski, Anders Malta, Abel Nyerges, Sigurdis Tryggvadottir og Tobias Stangaard.

TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
TIP TOE SPILLER MUSIK AF KOMPONISTTALENTER
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce