Annonce
Livsstil

Thaimad: Goong Panaeng med kongerejer

Dangduen Hansens Goong Panaeng med kongerejer.

Retten er lavet af Dangduen Hansen, eller bare Dang, som ejer thai-restauranten Dang ved Brønden på Torvet i Faaborg. Dang ved Brønden har modtaget flotte anmeldelser i Fyens Stiftstidende og er blandt andet blevet udnævnt til "Fyns bedste thaimad".

Ingredienser: (1 person)

200 gram kongerejer (kan erstattes af oksekød eller kylling i strimler)

100 gram thaibønner (skåret i 4 cm lange stykker)

2-3 citronblade

Lidt frisk thailandsk basilikum.

En grøn og en rød chili (skåret i tynde strimler)

1/2 tsk fiskesovs

1 ssk sukker

2 ssk kokosmælk

2 ssk solsikkeolie

1 ssk panaeng-pasta (thailandsk - ellers smager det ikke af noget)

Annonce
Alle ingredienser er klar, og Dang kan gå i gang med at lave Goong Panaeng.

Sådan gør du

Først koges rejer og bønner hver for sig i cirka et minut. Rejerne skæres op i bugen forinden.

Olien varmes, og Panaeng-pasta tilsættes - rør et øjeblik hvorefter kokosmælk tilsættes.

Det skal stå og småsimre, indtil olien fra kokosmælken tydeligt kan ses. Så tilsættes rejerne, der steger med et øjeblik inden fiskesovs, sukker og bønner tilsættes i nævnte rækkefølge.

Til sidst tilføjes chili, basilikum og citronblade, som blot skal stege med i et halvt minut inden serveringen.

Retten serveres med ris.

Goong Panaeng kan laves på cirka tre minutter, fra rejerne kom i kogende vand, til retten er klar til servering. Regn med lidt længere tid derhjemme.

Opskriften er lavet af Dangduen Hansen, Restaurant Dang ved Brønden på Torvet i Faaborg.
Restaurant Dang ved Brønden har til huse i en stolt og legendarisk bygning på Torvet i Faaborg.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce