Annonce
Odense

Thailandsk madmor i Arkaden: Smilet er en del af opskriften

Noo kører til København mindst én gang om ugen for at handle og besøge sin mor. Foto: Simon Staun
Patcharee Khunphetwon Hansen er bedre kendt som Noo. Hun står bag den thailandske bod i Arkaden Food Market, hvor man boltre sig i kokossuppe, karrysauce og thailandske frikadeller.

46-årige Patcharee Khunphetwon Hansen præsenterer sig som Noo, hvilket må siges at være billigt sluppet, da hendes thailandske navn kan volde problemer at udtale. Derfor giver det også god mening, at hendes madbod hedder Thai Street Food by Noo og ikke Thai Street Food by Patcharee Khunphetwon.

Det lå ikke umiddelbart i kortene for Noo, at hun skulle stå midt i Odense og lave Phad Ka Paw Kai Dao eller Kiew Mhoo Thod. Det var i hvert fald ikke planen, da hun for flere end 20 år siden begyndte på universitet i Bangkok, hvor hun studerede administration.

- Det var slet ikke meningen, at jeg skulle ende i Danmark. Men da jeg var 26 år, fik jeg en gave af min mor, der boede i Danmark med sin danske mand, som er død nu. Hun havde købt en flybillet til mig til Danmark for at fejre, at jeg var færdig med min bachelor, siger Noo.

Det var ikke lige Danmark, hun havde drømt om at rejse til, men hun ville gerne se sin mor, så sådan blev det. Det gik hverken værre eller bedre, end at Noo mødte en dansk mand, hun forelskede sig i.

- Vi boede syv år i København, hvor jeg blandt andet arbejdede som au pair hos en dansk familie. Efter nogle år flyttede vi til Faaborg, hvor min mand kommer fra. Jeg elsker virkelig Faaborg og betragter det som min anden hjemby, siger Noo.

Hendes rigtige hjemby er fødebyen Korat i det centrale Thailand. Den hedder egentlig Nakhon Ratchasima, men præcis som med hendes navn er der fundet et prisværdigt kompromis.

Annonce

Arkaden Food Market

Odenses tidligere festcentrum, Arkaden, har fået nyt liv under navnet Arkaden Food Market.

Stedet åbnet 1. oktober 2017 og har i dag 16 madboder og tre barer.

Man kan nyde streetfood-inspireret mad fra alle verdenshjørner, og avisen har derfor snakket med en række bodejere, som fortæller om deres mad, og hvordan de er havnet i Danmark.

Alt var booket

For 12 år siden åbnede hun sin første restaurant med take away i Faaborg. Naturligvis med thailandsk mad.

- Jeg havde nogle rigtig gode år med restaurant i Faaborg, men lige så sprudlende byen kan være om sommeren, lige så kedelig kan den være om vinteren. Jeg elsker at arbejde hårdt, og det var svært at holde gejsten oppe i vintermånederne, hvor der kom få gæster. Efter fem år besluttede jeg at lukke forretningen og finde på noget andet, siger Noo.

Hun begyndte på erhvervsskolerne i Svendborg, hvor hun læste til gastronomiassistent for at kunne arbejde med catering. I 2015 åbnede hun en take away-forretning i Kongensgade i Odense, som hun drev, indtil hun fik en fod inden for i Arkaden Food Market.

- Jeg ville gerne have haft en madbod allerede, da Arkaden Food Market åbnede. Men alt var booket. Derfor var jeg glad, da der kom en mulighed et halvt år efter åbningen. Jeg kan virkelig godt lide konceptet med, at gæsterne kan gå rundt og vælge mellem så megen forskellig mad, siger Noo.

Det passer hende fint at pendle mellem Faaborg og Odense, selv om det forlænger hendes arbejdsdage med næsten to timer.

- Nu sagde jeg, at Faaborg kan være lidt stille, men det er præcis noget af det, jeg godt kan lide ved den som privatperson. Jeg har boet i Korat, Bangkok og København, hvor der er larm, trafik og mange mennesker døgnet rundt. I Faaborg er der ro, og det føles indimellem som at bo på landet, siger Noo og ler.

Hun elsker at snakke med gæsterne og de andre bodejere i Arkaden Food Market, og der er ingen tvivl om, at den thailandske gæstfrihed og imødekommenhed er en del af hendes opskrift.

- At komme i min bod skal føles som at købe street food i Thailand. Man skal mødes med et smil, råvarerne skal være helt friske, maden skal serveres hurtigt og til en overkommelig pris, siger Noo.

Råvarerne er altafgørende

Hun bruger lang tid på at finde de rigtige råvarer og urter. For koriander er ikke bare koriander. Og basilikum er ikke bare basilikum.

- Jeg går ekstremt meget op i at finde de bedste råvarer. Nogle gange kan det være svært at finde urter og krydderier, som har den smag, jeg søger. Det kan eksempelvis være svært at finde en rød chili, som rammer plet. At købe ind er faktisk noget af det vigtigste i mit job, fordi råvarerne er grundlaget for alt, siger Noo.

Det glæder hende derfor, når hendes kunder roser hende og siger, at de nærmest ikke har smagt bedre thai-mad i Thailand.

- Jeg har flere gange haft gæster, som netop var kommet hjem fra ferie i Thailand og savnede maden. Den bedste ros man kan få, er at de føler, de stadig er i Thailand, når de smager min mad, siger Noo.

Universitetsuddannelsen i administration bruger hun sjældent. Det er nærmest kun, når der skal lægges vagtplan, at den kommer i brug.

- Jeg har glemt det meste, jeg lærte. Og med tre ansatte er det til at overskue, siger Noo, som arbejder seks dage om ugen fra 9 til 21. Lidt længere i weekenden.

Hvis bare hun har en enkelt dag, hvor hun kan slappe af, er det fint.

- Min mand og jeg har ingen børn, så jeg har heller ikke nogen, jeg skal tage mig af. Ud over min mand, siger Noo.

Hun ville ellers gerne have haft børn, men efter mange års forsøg konkluderede hun, at det ikke ville lykkedes.

- Vi forsøgte i næsten 10 år, og som 33-årig begyndte jeg med fertilitetsbehandling. Men hvis det skal lykkedes, skal man helst ikke arbejde for hårdt. Men det er umuligt for mig at slappe af, så den ene gang, jeg blev gravid, aborterede jeg. Nu er jeg 46 år, og det er for gammelt til at blive mor. Jeg ville ellers gerne have haft børn, men nu er det for sent. Så glæder jeg mig over andre ting i livet i stedet, og restauranten her er på en måde også mit barn, siger Noo og smiler.

Det var meningen, at Noo kun skulle have været på ferie i Danmark. Nu er det blevet til mere end 20 år i landet. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Odense

Syng med Hammers Duo

Annonce