Annonce
Sport

Test mod Kroatien handler om finpudsning af EM-skitser

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Niels Frederiksen kender sit hold og sine spillere godt, men de 11 startpladser er på ingen måde låst.

Det er et profilrigt landshold i U21-sammenhæng, som landstræner Niels Frederiksen bringer med til EM-slutrunden i Italien.

Hvordan holdet skal spille, er han ikke i tvivl om. Det skal være underholdende og aggressivt. Men hvilke 11 spillere, der skal udføre jobbet, er mere usikkert.

- Jeg har nogle helt klare tanker, men det bliver også sådan, at vi kommer til at se nogle ting an mod Kroatien, siger landstræner Niels Frederiksen.

- Tingene ligger ikke fast, men jeg har selvfølgelig en skitse til, hvordan jeg tror, det kunne se ud, og mod Kroatien kommer vi også til at prøve nogle ting af.

Det er især på de offensive positioner, at der umiddelbart er mange spørgsmålstegn. For profilerne er mange, og pladserne få.

Kantspillerne Jacob Bruun Larsen, Anders Dreyer, Andreas Skov Olsen, Mikkel Duelund og superligatopscorer Robert Skov ville på de fleste danske U21-landshold alle være selvskrevet til startopstillingen.

Men de er alle så aldersmæssigt tæt på hinanden, at de lige nu figurerer på samme U21-landshold, hvor der er to pladser på kanterne.

Niels Frederiksen erkender, at han har et luksusproblem med de fem spillere, hvoraf Robert Skov og Jacob Bruun Larsen først nu har sluttet sig til truppen efter tjeneste hos A-landsholdet.

- På kantpositionerne er vi voldsomt godt besat, siger landstræneren.

Robert Skov og Jacob Bruun Larsen kunne virke som de oplagte valg på kanterne og bliver det måske også, men Mikkel Duelund var delt assistkonge i hele kvalifikationen til EM, og Andreas Skov Olsen hamrede 22 superligamål i kassen i sæsonen.

Det offensive skyts er tungt for Danmark, men det skal også sidde lige i skabet fra første fløjt ved EM.

17. juni åbner Danmark nemlig gruppen mod de forsvarende europamestre fra Tyskland.

- Det er en turneringsstruktur, hvor man skal ramme topniveauet fra start, siger Niels Frederiksen.

- For vi er, må man formode, tvunget til også at skabe et resultat mod Tyskland. Det bliver ikke nemt, og vi er jo ikke favoritter. Det er man ikke, når man spiller mod og er i pulje med Tyskland.

Kun vinderne fra de tre grupper samt den bedste toer på tværs af grupperne går til semifinalerne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce