Annonce
Digitalt

Test: Internethastigheden og prisen er i top med Netgear Orbi

Netgear Orbi består af to routere, hvor den ene skal tilsluttes husets modem, mens den anden placeres som en satelit et andet sted i huset. Foto: Silas Bang

Netgear udnytter med deres seneste og dyreste Orbi

kaldet RBK 852 den nyeste WiFi-standard 6. De to routere har gjort en enorm forskel for denne anmelders internethastighed, men prisen er i den helt høje ende.

Annonce

Hvis man er født i firserne eller før, har man nok oplevet - og dengang accepteret - at en hjemmeside blev indlæst i hak i løbet af et halvt minuts tid. Men få af os accepterer den slags i dag, selv når det er enorme mængder data, vi henter ned ved at streame en serie, en film eller et spil.

Internet er i dag noget, der bare skal fungere - og fungere hurtigt. Udstyret dertil som routere og modems har dog i mange år været besværlige at bruge. Derfor var jeg spændt på at prøve den seneste wifi-løsning fra amerikanske Netgear med 24 års erfaring. Og til hele 6400 kroner.

Udover printere er modems og routere nok det udstyr, som jeg mest har hadet at installere derhjemme, for det har næsten altid krævet et langt kig i brugsanvisningen. Det var heldigvis stort set ikke nødvendigt med Orbi. Og samtidig har mesh-netværket med den seneste wifi-standard 6 gjort mit internet langt hurtigere.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen kan indeholde affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Annonce

Stilrene men store

Men hvad er mesh? Ja, det er et trådløst netværkssystem i det her tilfælde bestående at to routere, hvoraf du tilslutter den ene til det modem, du sikkert allerede har fra dit internetselskab.

Den anden router placerer du et andet sted i huset, hvor du gerne vil forbedre hastigheden. Der vil du kunne få den samme fart, som sad du ved siden af dit modem. I vores hus er modemet placeret i kontoret med flere tykke døre og vægge imellem den og stuen, hvor vi oftest har brug for wifi. Derfor blev satellit-routeren placeret lige bag stuens tv.

Lidt gemt af vejen for trods det ganske stilrine ydre er Netgears store Orbi-routere ikke direkte pæne på et tv-møbel. Der er konkurrenterne fra Google Wifi og TP-Link knap så stillede, men syner af mindre og koster mindre.

De to konkurrenter bruger tre routere, mens Netgear Orbi kan dække op til 350 kvadratmeter med kun to routere.

Den ene tilsluttes til modemmet med det medfølgende ethernet-kabel, og derefter foregår opsætningen via et par qr-koder og app'en til din iPhone eller Androd-smartphone.

Netgear Orbi RBK852 har et flot design, men fylder meget på en kommode, så den fik en plads bag tv'et i vores hus. Foto: Silas Bang
Annonce

Nem opsætning

Der skal slet ikke rodes med modemets eksisterende indstillinger, og alt gik tæt på gnidningsløst i opsætningen. En fornøjelse sammenlignet med opsætningen af mit modem, hvor bare det at skifte kode kræver særdeles meget tålmodighed.

Orbi-satelitten i stuen lyser op i forskellige farver alt efter om forbindelsen er god eller dårlig, før lyset forsvinder ved en stabil forbindelse. Det må man sige, vi fik i vores hus trods tykke mure.

Hvor en hastighedstest inden og efter ikke viste meget forskel i uploadhastigheden viste den mere vigtige downloadhastighed før 100 megabit i sekundet. Med Orbi tisluttet røg den op over 300 megabit. Altså tre gange så hurtigt internet til streaming. En forskel, der er til at mærke - for hele familien.

Og hvis det hele bliver lidt for meget med for eksempel børnenes streaming, kan jeg med et par klik i app'en bare slukke for deres internet. Godnat.

Hvad er Wifi 6?

Wifi 6 er den seneste teknologi til trådløse netværk, som er langt mere effektiv end forgængerne.

Det er kun nye enheder som de nyeste mobiltelefoner og pc'ere, der kan udnytte den øgede hastighed.

Ældre enheder kan dog sagtens bruge wifi 6-routere som Netgear Orbi AX6000, men med lidt lavere hastighed.

Annonce

Forældrekontrol koster

Desværre kommer app'en alligevel her lidt til kort over for konkurrenterne. Det er nemt at lave et gæstenetværk og holde øje med hastigheden, men både Google og TP-link har i deres app udvidet forældrekontrol, hvor man kan styre børnenes tid på internettet, hvilke apps de må bruge, og hvis man er rigtig big brother kan man endda følge med i, hvilke hjemmesider de besøger.

Netgear har ladet Disney stå for den slags i deres Circle App, men den kræver både et abonnement for at bruge alle funktioner og virker pt. ikke til den nyeste model af Orbi, som jeg anmelder.

Til den meget høje pris for Orbi AX6000 havde jeg gerne set det inkluderet. Samlet set får Netgears Orbi dog masser af point for nem opsætning og et langt hurtigere og særdeles stabilt internet.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce