Annonce
Erhverv

Test dig selv: Kvinder skal kunne opdage HPV-virus på egen hånd

Snart vil Test Dig Selv også sælge hjemmetests, der kan hjælpe kvinder med at opdage HPV-virus. Virksomheden søger i øjeblikket testpersoner til produktet. Foto: Michael Bager

Et af de næste produkter, Test Dig Selv vil lægge i virksomhedens webshop, er en hjemmetest af HPV-vira til kvinder, der udebliver fra screening.

Udover tests af klamydia og gonorré er der flere produkter på vej til Hans Eibe Sørensens webshop Test Dig Selv. Et af dem skal kunne finde de varianter af HPV-vira, der er relateret til celleforandringer, som i sjældne tilfælde kan føre til livmoderhalskræft.

Den fynske iværksætter og ph.d. henviser til forskning, der viser, at hver fjerde kvinde bliver væk fra screeninger for den dødelige kræftform, fordi det gynækologiske indgreb kan være ubehageligt at få foretaget.

- Der er yderst begavede kvinder, der stadig vælger ikke at få lavet undersøgelsen, fordi de er ræd for den, forklarer han.

Annonce

Grundigt benarbejde

Han mener, at muligheden for at kunne teste sig selv i hjemmet, væk fra gynækologens briks, benholdere og kolde metalredskaber, vil få flere til at holde øje med, om de er smittet med HPV-virus, der kan føre til livmoderhalskræft.

- Hvad er det, der gør, at man kan stole på jeres tests i lige så høj grad som sundhedsvæsnets?

- Vi kører med de bedste teknologier, der er lige nu, og vi har mere end kompetente folk til at udføre og analysere testen. Der render bestemt ikke ufaglig arbejdskraft rundt herude, siger Hans Eibe Sørensen og fortsætter:

- Lægemiddelstyrelsen har fået vores arbejdsgange og det hele til gennemsyn, og der har været et godt benarbejde fra begge sider. Vi bruger kun CE-godkendte (EU-godkendte, red.) produkter og udstyr, og myndighederne er fuldt ud orienterede om, hvad vi laver.

Stiller ingen diagnose

- Hvad er jeres tanker om nu at skulle teste for HPV, som alt andet lige er mere alvorligt og kræver en mere omfattende behandling end for eksempel klamydia?

- Helt grundlæggende har vi ikke noget med behandlingen at gøre. Det, vi kan hjælpe folk med, er at sige, om der er nogle vira i deres krop, som er problematiske. Vi kan ikke forholde os til konkrete celleforandringer eller kræft, for det ligger uden for vores viden og formål.

Ligesom ved klamydiatesten stiller vi ikke en diagnose, betoner Hans Eibe Sørensen og forklarer, at kunden vises videre til en læge med det samme.

- Er du ikke bekymret for dit koncept nu, hvor man fra 2020 kan få hjemmetests ved sin egen læge i hele landet?

- Egentlig ikke, for vi ved også godt, at der er gratis tests for klamydia og gonorré. Vi er ikke et alternativ til sundhedssektoren, men vi er et supplement, man kan bruge, hvis det er bøvlet, eller man er bange for at skulle gå til lægen, siger Hans Eibe Sørensen.

Udover testen af de HVP-vira, der oftest kan give celleforandringer, skal en test af de, der kan give kønsvorter, også kunne købes i webshoppen om kort tid.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce