Annonce
Digitalt

Test af JURA Z6 G2: Schweizisk kvalitet med uintelligent teknologi

Jura Z6 G3 bliver godt nok af Jura kategoriseret som en espressomaskine for private. Men den kan sagtens bruges i det mindre kontorfællesskab, da maskinen kan brygge en lille kande kaffe med fem kopper på én gang. Pressefoto: Jura
Schweiziske Jura har netop sendt en opdateret version af sin anmelderroste Jura Z6 på gaden. Magasinet Gear har fået espressomaskinen til låns i to måneder for at teste, hvad man kan forvente af en kaffemaskine til 15.995 kroner med kunstig intelligens. Konklusion: Maskinen er cirka lige så dum som triptælleren i din bil. Til gengæld laver den god kaffe.
Annonce

Jura Z6 G2 henvender sig ifølge pressemeddelelsen til teknologi- og kaffenørder.

Juras nyeste espressomaskine er nemlig den første af sin art med indbygget kunstig intelligens, hvilket bliver slået stort op i salgsmaterialet og på firmaets hjemmeside.

Ifølge Jura ændrer maskinen hele måden, vi tænker på traditionelle kaffemaskiner, men hvad betyder det egentligt, når Jura hævder, at den nye espressomaskine har banebrydende kunstig intelligens?

Jo, det betyder, at startskærmen på Jura Z6 G2 automatisk ændrer sig efter brugernes præferencer. Når man modtager maskinen, viser skærmen otte forskellige kaffevarianter, og disse bliver så indskrænket til fire favoritter, når maskinen har lært, hvad du oftest drikker - altså en simpel tæller, som er lige så uintelligent som triptælleren i din bil.

Jeg har spurgt Jura, om espressomaskinen laver særskilte favoritlister afhængig af tidspunktet på døgnet, men det er ikke tilfældet. Jeg er derfor nødt til at korrigere Jura og afsløre det helt åbenlyse - nemlig, at dette ikke er kunstig intelligens. Jeg kunne måske godtage Juras marketingsstunt, hvis espressomaskinen havde haft ansigtsgenkendelse, så den kunne lave en personaliseret topfire-liste, men som maskinen står i dag, er der tale om en gimmick, og det er i hvert faldt ikke på grund af den kunstige intelligens, at du skal købe den nye Z6’er.

For og imod

Plusser:
• Lynhurtig kaffe, der smager fantastisk.
• God kværn, der kan finjusteres.
• Kan brygge en lille kande kaffe (fem kopper) på én gang.
• Mulighed for at indstille mælketemperatur på hele 10 niveauer.
• Kan kobles på Jura Cool Control, der holder mælken kold.
Imod
• Den kunstige intelligens er ikke særlig intelligent.
• Drejeknappen på toppen er ikke særlig intuitiv, og ofte drejer man for langt i menuerne, fordi den ikke reagerer på små bevægelser.
• Skærmen har ikke touch.
• Dyr sammenlignet med andre modeller, der kan næsten det samme.
Annonce

Ny kværn og mere lydsvag

Og det er synd, at Jura fokuserer så meget på netop denne feature. For espressomaskinen er fyldt med andre - og meget mere relevante - funktioner, som vil opfylde kravene hos selv de mest kræsne espressodrikkere på udkig efter en fuldautomatisk maskine, der kan lave to kopper kaffe ad gangen - eller sågar en lille kande på fem kopper. Det gør også, at maskinen egner sig til det lille kontorfællesskab.

Nyt i generation 2-udgaven er en forbedret kværn, der er mere lydsvag end tidligere, og som ifølge Jura giver op til 12,2 procent mere aroma i kaffen - et meget præcist tal, som Jura ikke fortæller, hvordan man er kommet frem til. Men kværnen er uden tvivl god, og den kan finindstilles på toppen af maskinen, så den kan justeres efter de bønner, man bruger.

Jeg er dog allermest imponeret over hastigheden, som maskinen varmer op. Fra man trykker på tænd-knappen, og til man står med en kop kaffe med friskkværnede bønner og crema på toppen, går der helt præcist 1 minut og 31 sekunder.

Her er der en verden til forskel fra mange manuelle espressomaskiner som min egen, der tager cirka 20 minutter om at blive klar om morgenen.

Det er også smart, at espressomaskinen rengør sig selv, når den automatisk slukker efter en valgfri tidsperiode, så man ikke skal tænke på andet end at nyde sin morgenkaffe. Kun hvis man vælger en mælkedrik som cappuccino eller latte, kræves der lidt ekstra rengøring. Dette skal gøres én gang dagligt, hvor man tilslutter mælkeslagen til en vandbeholder med lidt rensevæske, hvorefter renseprogrammet tager tre minutter.

Annonce

Overvej den billigere model

Generelt om Juras maskiner kan derfor siges, at de henvender sig til de kaffeentusiaster, der lægger vægt på den hurtige - men særdeles velsmagende - kop kaffe, der laves uden dikkedarer og ved et enkelt tryk på en knap. Jeg må dog sige, at 15.995 kroner er mange penge for Jura Z6 G2.

I januar testede jeg den nye Jura ENA 8, der fås til 7996 kroner, og hvis man kan leve med, at den kun laver én kop kaffe ad gangen, får man mere valuta for pengene her.

Pris og tilgængelighed: Jura Z6 G2 kan købes på nettet og i butikker for 15.995 kroner i "Diamond Black" og 17.995 kroner i "Alu".

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Jura Z6 G2 kommer med indbygget Smart Connect, så man kan forbinde maskinen med sin smartphone. Det er dog begrænset, hvad man skal bruge app’en til, da den mere eller mindre kan det samme som skærmen på espressomaskinen. Det giver først for alvor mening, hvis man køber ekstraudstyr som f.eks. mælkekøleren ”Cool Control”, hvor Smart Connect-enheden automatisk registrerer, når beholderen er tom. Pressefoto: Jura
Pressefoto: Jura
Pressefoto: Jura
Pressefoto: Jura
Pressefoto: Jura
Pressefoto: Jura
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce