Annonce
Fyn

Fire studenter om at sige farvel til gymnasiet: Nu smager livet af sabbatår

Fire 3.g'ere fra Katedralskolen i Odense bliver studenter i næste uge. De skal alle have en pause efter gymnasiet, men af meget forskellige årsager. Foto: Sugi Thiru
I disse dage kommer tusindvis af studerende ud af et eksamenslokale med studenterhuen placeret solidt på hovedet. Vi tog en snak med fire 3.g’ere fra Odense Katedralskole om, hvordan de har det med at sige farvel til gymnasiet, og hvad fremtiden byder på.

Mød fire 3.g'ere fra Odense Katedralskole herunder:

Annonce

Julia Kampmann, 19 år. Går i 3.Z og bliver student tirsdag.

Julia Kampmann. Foto: Sugi Thiru

- Jeg glæder mig helt vildt, men samtidig kommer jeg også virkelig til at savne gymnasiet. Man har lyst til både at grine og græde.

- Jeg har tænkt mig at have to sabbatår. Jeg tror, jeg gerne vil læse medicin, men jeg er ikke helt sikker, så nu tager jeg mig lidt god tid. Til sommer skal jeg på interrail og gå caminoen, og bagefter er der et arbejde herhjemme, der venter på mig. Jeg skal spare en masse penge op, og så vil jeg gerne på den klassiske backpackertur til Sydøstasien. Mit andet sabbatår har jeg tænkt mig måske at bo i London eller tage på højskole.

- Jeg vil gerne studere i en anden by end Odense, og når man skal rykke sine rødder op, er det vigtigt, at man vælger noget, hvor man er sikker. For det er hårdt arbejde at starte et nyt socialt netværk. Det kan godt være, jeg starter lidt senere, men så er det det rigtige. Jeg ved godt, folk siger, man kan tage fri efter uni. Men det er nu, vi står med vores livs chance. Der er ikke noget, der binder os, ikke lejlighed eller familie og børn. Det er nu, man skal gøre det, og nu man skal se verden. Og så bliver det rart at få en pause fra at præstere. Vi bliver vurderet hver dag i gymnasiet, og det er virkelig hårdt.

Jakob Bjørn, 19 år. Går i 3.M og bliver student tirsdag.

Jakob Bjørn. Foto: Sugi Thiru

- Ærligt, at være færdig føles lidt spøjst. For samtidig med, at det bliver fedt at være færdig og man skal prøve nye ting, er der også noget rart ved at stå op, se alle dine rigtig gode venner hver dag, og at nogen fortæller dig, hvad du skal. Det kan noget. Gymnasiet er et spørgsmål om disciplin, men nu bliver det et spørgsmål om selvdisciplin.

- Jeg vil bare gerne finde et job, hvor jeg kan finde noget struktur. Jeg skal ikke være tjener eller bartender, hvor man får smadret sin døgnrytme. Enten vil jeg gerne finde noget undervisning af en art, ellers vil jeg gerne stå i butik og sælge noget grej. Men det er forholdsvis vigtigt for mig at se, om jeg inden for det ufaglærte kan holde mig i en boks, hvor det interesserer mig lidt.

- Når jeg tænker det i mit hoved, tænker jeg, at jeg tager et sabbatår. Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg er nødt til at læse videre. Min hjerne kan ikke tage ikke at have noget at give sig til, jeg er nødt til hele tiden at få noget viden ind. Derfor tror jeg også, det bliver sundt for mig at lave noget andet, fordi jeg skal vænne mig til, at det måske er okay at have det lidt tomt i hovedet. Men jeg er rigtig glad for at læse og for viden. Så jeg vil gerne læse igen. Det skal være noget med tal, jeg overvejer matematik og eventuelt rette det mod gymnasiet med filosofi inde over.

Nina Donev, 18 år. Går i 3.M og bliver student tirsdag.

Nina Donev. Foto: Sugi Thiru

- Jeg har virkelig kæmpet mega hårdt hele forløbet igennem, så for mig er det en kæmpe sejr at blive færdig. Jeg glæder mig til at fyre den af og hygge mig. Jeg har været rigtig glad for skolen, men det har været hårdt.

- Det mest angstprovokerende for mig er, hvis jeg nu ikke finder på noget at lave. Jeg vil ikke falde i et hul. Jeg kender mange, der tager et sabbatår eller tre, og så ender de bare i deres seng. Og det kan være virkelig farligt.

- Jeg er kæmpe teatermenneske, og det er min drøm. Jeg kunne godt tænke mig at gå på skuespillerskolen. Optagelsesprøven ligger omkring vinter og forår, det er midt i det hele. Så det bliver et halvt eller halvandet år, der fungerer lidt som sabbatår. Men jeg vil helst ind med det samme. Det vil jeg virkelig, virkelig gerne. Jeg havde lagt en plan for, at jeg ville søge ind de næste fem år, og det, syntes jeg jo, var mega godt og realistisk. Men da jeg nævnte det for nogle elever på skuespillerskolen, syntes de, at det var det sjoveste i verden. For hvis det er det, man vil, skal man ikke sætte nogen grænse. Så jeg tror, at jeg ikke skal være for hurtig til at lave en plan b. Selvfølgelig skal man være realistisk, men jeg tror også, det er vigtigt at gribe ud efter det, man drømmer om.

Asbjørn Prip Andersen, 20 år. Går i 3.A og bliver student mandag.

Asbjørn Prip Andersen. Foto: Sugi Thiru

- Jeg er klar til at være færdig. Gymnasiet har været godt, men det må også godt være slut nu. Det har været rigtigt, rigtig godt, og jeg har engageret mig i mange af de ting, vi har på skolen. Jeg har været i festudvalget, miljørådet, elevrådet og lavet musical alle tre år og skrev den i år. Det boglige har lidt taget bagsideplads. Jeg kan godt blive lidt bange for, at nu hvor jeg har engageret mig så meget, og brugt så meget tid på skolen, at det er blevet hele mit liv. Hvad skal jeg fylde mine dage ud med.

- Jeg har en forestilling om, hvordan mit liv ser ud indtil jul. Jeg skal arbejde på Amy’s Winehouse på deltid, og så jeg skal søge noget andet også. Lige nu skal jeg arbejde og flytte hjemmefra.

- Jeg ved, at jeg ikke skal læse lige nu. Og der skal gå nogle år, der skal ændres noget i min forståelse af skolen, hvis jeg skal tilbage på skolebænken. Men jeg er lidt bange for, at det på et tidspunkt vil føles som om, jeg spilder mit liv, hvis jeg ikke tager en uddannelse. Sådan har jeg det ikke nu, men jeg kunne forestille mig, at jeg får det sådan på et tidspunkt. Jeg har en række professioner, jeg godt kunne se mig selv i. Jeg kunne godt se mig selv inden for scenekunst, eller som lærer, og jeg kunne måske også godt se mig selv som ingeniør. Men jeg har ikke travlt. Overhovedet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce