Annonce
Biler

Tesla klarer nu over 600 kilometer på en opladning

Tesla Model S får nu sammen med Model X en opgradering, hvor bl.a. motor, gearkasse og hjul gøres mere effektive, så rækkevidden øges. Foto: Tesla
De elektriske Tesla-biler løfter endnu en gang overliggeren. Det betyder, at Tesla Model S nu har en rækkevidde, der er op til 610 kilometer, og Model X klarer op til 505 kilometer på en opladning.

Konkurrenterne skal stå tidligt op for at følge med frontløberne fra Tesla, som nu opgraderer den store Model S og den og høje Model X. Største nyhed er, at bilerne nu får øget den maksimale rækkevidde med største batteripakke med 10 procent, hvilket betyder, at Model S kan klare op til 610 kilometer, og Model X kaperer 505 kilometer på en opladning.

Bag opgraderingen ligger ikke et større batteri, men derimod en række forbedringer af effektiviteten på det eksisterende 100-kWh-batteri. Således får elmotoren forbedret smøring og køling, mens en ændring af gearkasserne også giver en mere effektiv drivline.

Tesla henter også noget af den ekstra rækkevidde fra nye mere effektive dæk og hjullejer samt ændringer i luftaffjedringen, som reducerer højden, ved kørsel. Dette skulle også give en lidt bedre acceleration fra 0 til 100 kilometer i timen.

Annonce

Hurtigere opladning

Modeller med luftaffjedring får også en ny adaptiv affjedring, som indretter responsen efter både kørestil og underlag, og det forbedrer ifølge Tesla både køreegenskaber og komfort i modellerne, der ikke har ry for at være de mest køredynamiske på markedet.

Samtidig kommer opladningstiden ved Teslas superladere ned. Både Model S og Model X kan nu bruge de nye V3-superladere på 200 kW, som er 50 procent hurtigere end de ”gamle” V2-ladere, som leverer 145 kW. De nye forbedrede modeller kan bestilles nu.

Tesla Model S med en rækkevidde på 450 kilometer koster fra 623.500 kroner, mens modellen med en rækkevidde på 610 kilometer beløber sig til 706.400 kroner.

For Model X er prisen fra 654.200 kroner for modellen med en rækkevidde på 375 kilometer, mens modellen med en rækkevidde på 505 kilometer ligger i 737.100 kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce