Annonce
Fyn

Terrorsag fra Nyborg Fængsel faldet til jorden: Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale mod fire indsatte

I slutningen af juni slog politiet og Politiets Efterretningstjeneste til i en større antiterror-aktion med ransagninger og anholdelser af fire indsatte i Nyborg Fængsel. Både byretten og landsretten har fundet beviserne i sagen for tynde til at varetægtsfængsle, og siden har anklagemyndigheden droppet at rejse tiltale. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En opsigtsvækkende sag om en muligt terrorangreb på fængselsbetjente i Nyborg Fængsel er faldet til jorden. Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale i sagen, hvor både by- og landsret fandt mistanken mod fire mænd for svag. Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen på et vidne, der tilsyneladende fortalte om terrorplanerne for at slippe af med sin udvisningsdom.

En sag efter en større antiterror-aktion i Nyborg Fængsel mod fire indsatte er smuldret og ender uden en retssag. Statsadvokaten i Viborg har besluttet, at der ikke bliver rejst tiltale mod de fire indsatte. Det har vicestatsadvokat Torben Thygesen oplyst til Ekstra Bladet.

Både PET og Fyns Politi været involveret i sagen, hvor såvel Retten i Svendborg som Østre Landsret i juli sagde nej til at varetægtsfængsle, fordi mistanken mod de fire indsatte var for spinkel.

Mændene, der har været sigtet i sagen, er mellem 25 og 34 år gamle. Den ældste afsoner en straf på 12 års fængsel for sin rolle i terrorsagen fra 2016 kendt som "Tændstiksagen". Han og en medgerningsmand blev dømt for planer om at stikke tilfældige mennesker ned på gaden i København med to køkkenknive og angribe med en eller flere bomber, som de ville fremstille af svovl fra 17.460 tændstikker.

Annonce

Der har været stort hemmelighedskræmmeri og tavshed omkring sagen fra Nyborg Fængsel. Grundlovsforhøret ved Retten i  Svendborg den 1. juli blev i det store hele mørklagt for offentligheden med lukkede døre - ja sågar drøftelserne om, hvorfor det var nødvendigt med dørlukning, foregik dengang for lukkede døre uden adgang for pressen.

Ville af med udvisning

Den beslutning kærede Fyens Stiftstidende til Østre Landsret, som senere afgjorde, at der ikke skulle have været dobbeltlukkede døre. Vi ved derfor, at dørlukningen skyldtes hensyn til et vidnes sikkerhed og til opklaringen af sagen.

Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen i høj grad på ét centralt vidne, en PET-kilde, der fortalte om fire fangers planer om at tage tre ansatte i fængslet som gidsler og dræbe dem - muligvis som del af et flugtforsøg.

Kilder med kendskab til sagen har dog fortalt til mediet, at PET-meddeleren tilsyneladende forsøgte at udnytte forklaringen om terrorplanerne til at få ophævet sin dom om udvisning fra Danmark og til at opnå bedre forhold under afsoning.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke villet kommentere oplysningerne over for Ekstra Bladet.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

Odense

Venner åbner ny kiosk på Skibhusvej: Ville hellere være selvstændige end arbejde for andre

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Odense

I Byen Odense-podcast: Nu kommer der mere liv på Flakhaven, kendt pub får makeover og er Odense ved at blive Danmarks svar på New York?

Annonce