Annonce
Fyn

Terrorsag fra Nyborg Fængsel faldet til jorden: Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale mod fire indsatte

I slutningen af juni slog politiet og Politiets Efterretningstjeneste til i en større antiterror-aktion med ransagninger og anholdelser af fire indsatte i Nyborg Fængsel. Både byretten og landsretten har fundet beviserne i sagen for tynde til at varetægtsfængsle, og siden har anklagemyndigheden droppet at rejse tiltale. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En opsigtsvækkende sag om en muligt terrorangreb på fængselsbetjente i Nyborg Fængsel er faldet til jorden. Anklagemyndigheden har droppet at rejse tiltale i sagen, hvor både by- og landsret fandt mistanken mod fire mænd for svag. Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen på et vidne, der tilsyneladende fortalte om terrorplanerne for at slippe af med sin udvisningsdom.

En sag efter en større antiterror-aktion i Nyborg Fængsel mod fire indsatte er smuldret og ender uden en retssag. Statsadvokaten i Viborg har besluttet, at der ikke bliver rejst tiltale mod de fire indsatte. Det har vicestatsadvokat Torben Thygesen oplyst til Ekstra Bladet.

Både PET og Fyns Politi været involveret i sagen, hvor såvel Retten i Svendborg som Østre Landsret i juli sagde nej til at varetægtsfængsle, fordi mistanken mod de fire indsatte var for spinkel.

Mændene, der har været sigtet i sagen, er mellem 25 og 34 år gamle. Den ældste afsoner en straf på 12 års fængsel for sin rolle i terrorsagen fra 2016 kendt som "Tændstiksagen". Han og en medgerningsmand blev dømt for planer om at stikke tilfældige mennesker ned på gaden i København med to køkkenknive og angribe med en eller flere bomber, som de ville fremstille af svovl fra 17.460 tændstikker.

Annonce

Der har været stort hemmelighedskræmmeri og tavshed omkring sagen fra Nyborg Fængsel. Grundlovsforhøret ved Retten i  Svendborg den 1. juli blev i det store hele mørklagt for offentligheden med lukkede døre - ja sågar drøftelserne om, hvorfor det var nødvendigt med dørlukning, foregik dengang for lukkede døre uden adgang for pressen.

Ville af med udvisning

Den beslutning kærede Fyens Stiftstidende til Østre Landsret, som senere afgjorde, at der ikke skulle have været dobbeltlukkede døre. Vi ved derfor, at dørlukningen skyldtes hensyn til et vidnes sikkerhed og til opklaringen af sagen.

Ifølge Ekstra Bladet byggede sagen i høj grad på ét centralt vidne, en PET-kilde, der fortalte om fire fangers planer om at tage tre ansatte i fængslet som gidsler og dræbe dem - muligvis som del af et flugtforsøg.

Kilder med kendskab til sagen har dog fortalt til mediet, at PET-meddeleren tilsyneladende forsøgte at udnytte forklaringen om terrorplanerne til at få ophævet sin dom om udvisning fra Danmark og til at opnå bedre forhold under afsoning.

Politiets Efterretningstjeneste har ikke villet kommentere oplysningerne over for Ekstra Bladet.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Middelfart

Socialdemokraten Peter vil have meget mere skov: - Det er en af de vigtigste opgaver, det nye byråd kommer til at arbejde med

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Annonce