x
Annonce
Udland

Terrordømt mullah Krekar er udleveret fra Norge til Italien

Ntb Scanpix/Reuters

Mullah Krekar blev sidste år dømt i Italien for at have planlagt terror. Han er nu blevet udleveret af Norge.

Den 63-årige mullah Krekar er torsdag blevet udleveret fra Norge til Italien.

Det siger Norges justitsminister, Monica Mæland, på et pressemøde.

Udleveringen har skabt store overskrifter i Norge, der i en lang årrække har forsøgt at smide mullah Krekar ud af landet. Det skriver norsk TV2.

Mullah Krekar, hvis egentlige navn er Najumuddin Faraj Ahmad, blev i juli sidste år idømt 12 års fængsel ved en retssag i Italien for at have planlagt terror. Dommen er blevet anket.

I februar blev det afgjort, at mullah Krekar kunne udleveres til Italien. Siden har coronavirusudbruddet dog været med til at besværliggøre det.

Justitsminister Monica Mæland siger, at italienske myndigheder har forsikret hende om, at han vil blive taget ansvarligt imod i forhold til udbruddet.

- Han kommer til at få den hjælp, han har krav på, siger hun.

Mullah Krekar blev pågrebet i Norge i november 2015 i en koordineret aktion, der var iværksat af italiensk politi.

Han er anklaget for at være leder af et terrornetværk ved navn Rawti Shax, der angiveligt har tilknytning til Islamisk Stat.

Politiet i Italien mener, at Krekar var leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere, som alle blev pågrebet under aktionen.

Det er for sin rolle i de netværk, at han blev idømt 12 års fængsel.

Brynjar Meling, der er advokat for mullah Krekar, er stærkt utilfreds med, at hans klient nu er blevet udleveret til Italien.

- Det her er en skammens dag for alle, der ikke har forhindret en udlevering af en åbenlyst uskyldig mand, siger advokaten.

Han tilføjer, at mullah Krekar blev hentet i fængslet torsdag morgen, og at han ikke fik mulighed for at sige farvel til sin familie.

/ritzau/NTB

Norsk TV2''s historie om Mullah Krekar
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce