Annonce
Indland

Terrordømt i Tyrkiet gav husly til tiltalt i dronesag

Unknown/Ritzau Scanpix
- Jeg blev chokeret. Sådan siger tiltalt i sagen om droner til Islamisk Stat om fund på usb-stik i hans pung.

Tæpper og madkurve til den nødlidende befolkning i Syrien. Foredrag med titlen "Er du klar til at forlade livet?". Jihad. Og regnskaber over indkøb af dele til droner.

Disse og andre emner er på dagsordenen fredag i Københavns Byret, da en af de tiltalte udspørges i en terrorsag om leverancer af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat.

FM er ingeniøruddannet med palæstinensiske rødder. Han er blevet kaldt underviseren. Islam optager ham meget, og anklagemyndigheden påpeger hans forbindelser til blandt andre syrienkrigere.

Afhøringen drejer sig også om nogle bestemte dage i april 2014. Her besøgte han i Bursa i Tyrkiet en mand, der i Bosnien tidligere er blevet dømt for bombeplaner. Abdelkadir Cesur skulle hjælpe med at finde en lejlighed, lyder det fra FM.

Det var her, at Cesur gav FM et usb-stik, som blev lagt i hans pung, og som nu fem år senere i Københavns Byret ifølge anklagemyndigheden udgør et centralt bevis for, at han deltog i indkøb til Islamisk Stat.

- Jeg fik det bare stukket i hånden og fik besked om, at jeg skulle give det videre til en af Basils venner. Skulle jeg havde sagt wauw eller hvad, spørger han en af anklagerne.

Basil er Basil Hassan og manden, som er efterlyst for forsøget på at dræbe Lars Hedegaard i København i februar 2013. Og som ifølge anklagerne derpå avancerede i Islamisk Stat, hvor han blev leder af en brigade, som udviklede et program med droner til overvågning og bombetogter.

FM forlod Tyrkiet 24. april og rejste hjem til København. Dagen efter blev Basil Hassan anholdt i Istanbul med et falsk pas. Men han blev aldrig udleveret til Danmark. I stedet blev han løsladt af tyrkiske myndigheder.

Dagen efter FM's hjemkomst fra Tyrkiet ransagede politifolk hans hjem i Brønshøj. Her fandt de usb-stikket. Det indeholder regnskaber over indkøb af dele til droner. Under en afhøring præsenterede politiet senere FM for fundet.

- Jeg blev chokeret. Jeg sagde, prøv at høre, jeg ved ikke, hvad det drejer sig om, forklarer FM.

Ifølge ham tilhører regnskaber, bombemanualer og andet materiale på usb-stikket Basil Hassan. En undersøgelse af politiets it-specialister har dog vist, at regnskabet faktisk blev åbnet på FM's computer så sent som 23. april, altså dagen før hjemrejsen til Danmark.

- Forstå mig ret, helt ærligt, jeg har ikke set det, siger FM fredag i byretten. En anden person kan have åbnet regnskabet, lyder det.

Sagen fortsætter i den kommende uge.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce