Annonce
Fyn

Terror-drab i Marokko: 18-årig kvinde dømt for at have delt drabsvideo

24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev dræbt i Atlas-bjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området. Foto: Mads Claus Rasmussen©Scanpix
En 18-årig kvinde fra Odense er blevet idømt betinget fængsel for at have delt video af drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland på socialt medie.
Annonce

En 18-årig kvinde fra Odense er blevet idømt tre måneders betinget fængsel for at have delt drabsvideo fra Marokko på et socialt medie.

I december 2018 blev den 24-årige danske Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og den 28-årige norske Maren Ueland fra Bryne i Rogaland under en vandretur i Atlasbjergene syd for Marrakesh i Marokko dræbt i et terrorangreb. Efterfølgende florerede en video af drabene på især de sociale medier.

I marts sigtede dansk politi 12 personer for at have delt den brutale video og yderligere to personer for offentligt at have givet udtryk for, at de billiger terrorhandlingen. I den fynske politikreds har to personer været sigtet for at have delt videoen, nemlig en dreng på 16 år og den 18-årige kvinde, som nu har fået dom ved Retten i Odense. Begge kommer fra Odense.

Alle i sagen har været sigtet efter straffelovens paragraf 264d for "uberettiget at have videregivet meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden".

Annonce

Erkendte i retten

Den 18-årige kvinde, som på gerningstidspunktet var 17 år, erkendte i retten at have delt videoen. Ifølge sin forklaring i retten havde hun som mange andre hørt om drabene på de to skandinaviske kvinder i Marokko, og af ren nysgerrighed gik hun ind på den dræbte danske kvindes Facebookside. Et stykke nede i kommentarerne var der link til en drabsvideo.

På en anden hjemmeside fortalte hun, at hun havde set videoen, og det fik andre på sitet til at efterspørge linket. Det gav hun dem, men vidste næsten med det samme, at det var forkert. Én af dem, der modtog linket, kontaktede efterfølgende politiet, og kvinden fra Odense blev derfor én af de mange sigtede i sagen.

- Der var i retten både en erkendelse og en fortrydelse, og oven på at have sendt linket lukkede kvinden faktisk sin Facebook ned i nogle dage, forklarer anklager Jacob Thaarup, Anklagemyndigheden på Fyn.

Annonce

Terrordømte har anket

De tre marokkanske mænd, der erklærede sig skyldige i at stå bag terrordrabene, blev i juli idømt dødsstraf ved en domstol i byen Salé nord for hovedstaden Rabat i Marokko.

De tre - 25-årige Abdessamad El Joud, 27-årige Younes Ouziad og 33-årige Rachid Afati - blev den 18. juli dømt til døden for drabene på de to skandinaviske kvinder. Desuden blev en mand idømt 20 års fængsel, og 20 andre fik straffe på mellem 5 og 30 års fængsel for deres rolle i drabene.

De tre hovedgerningsmænd har siden anket deres domme.

Straffen til den 18-årige kvinde ligger på niveau med det, andre i samme sag har fået ved landets øvrige domstole, blandt andet fra Retten i Esbjerg.

At straffen er gjort betinget betyder, at hun ikke skal afsone de tre måneders fængsel, medmindre hun begår samme overtrædelse igen. Den er også betinget af, at hun udfører 80 timers samfundstjeneste.

Hun modtog dommen.

Sagen mod den 16-årige dreng fra Odense har endnu ikke været for retten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce