Annonce
Erhverv

Teradynechef: Vi fandt vild vækst i Odense

Andy Blanchard fra Teradyne får en introduktion til MIR500-robotten fra MIR-ansat Pawel Wolski. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Bostonkoncernen Teradyne var på jagt efter virksomheder med potentiel stor vækst og innovative løsninger, da de fandt først Universal Robots og sidste år Mobile Industrial Robots i Odense på Fyn. Fyens Stiftstidende tog en snak med koncernens vicedirektør for investeringer, Andy Blanchard, da han besøgte MIR for første gang.

Annonce

- Så er der et eller to batterier i den?

Andy Blanchard peger på den store MIR500-robot, som er løftet op, så de ansatte på produktionen hos Mobile Industrial Robots kan arbejde med den. Der står en lignende model af den nyeste logistikrobot ved siden af.

Amerikaneren får et kort svar fra Pawel Wolski, som fortsætter med at samle robotten.

Boston-accenten er ikke til at gå fejl af hos vicedirektøren for corporate relations hos ejeren af den fynske robotsucces Teradyne-koncernen. Han er på en fire dages visit i byen, som i 2015 kom med på koncernens verdenskort, da amerikanerne lagde de første milliarder i Odense for Universal Robots.

Om et par timer skal Blanchard, som har været ansat i Teradyne i 19 år, holde et indlæg hos Odense Kommunes årlige nytårskur.

- Jeg skal tale om forandringer, dem har vi været igennem i Teradyne de senere år - og jeg er meget imponeret over de forandringer, der også foregår her i byen, siger han.

Annonce

Søgte høj vækst

Tidligere på dagen er der kommet nye tal fra Odense Robotics - den lokale robotklynge - som viser, at forandringerne i Odense er slået igennem for alvor. 3600 ansatte er nu beskæftiget i klyngen, som eksporterer for samlet set 3,8 milliarder kroner. Virksomhederne tiltrækker store investeringer - samlet set for 5,5 milliarder kroner siden 2015.

En udvikling som ikke mindst Teradyne er blevet del af, efter at amerikanerne har lagt først 2,3 milliarder kroner for UR i foråret 2015 og så for snart et år siden yderligere 1,7 milliarder kroner for Mobile Industrial Robots.

- Vi ledte efter virksomheder med høj vækst og produkter som kunne disrupte og forandre markedet for automation i industrien. Det fandt vi i Odense først med UR og nu også med MIR, siger Andy Blanchard, mens en medarbejder skramler med stolene i kantinen.

Annonce

1,5 milliarder fra UR

Da UR blev købt i foråret 2015, var det faktisk med en kort forhistorie, fortæller Blanchard. Da den nuværende topchef Mark Jagiela i 2014, altså blot året før købet af UR, overtog ledelsen af virksomheden, var det med en instruks fra bestyrelsen om at finde "nye vækstmuligheder" for Teradyne. Koncernen, der leverer udstyr til test af bl.a. mikrochips, elektronik og trådløst udstyr i industribranchen, skulle have tilført firmaer med høj vækst, lød beskeden til Jagiela, som begyndte at afsøge mulighederne.

- Teradyne vokser med et-cifrede væksttal, så vi skulle finde virksomheder med høj vækst. Dem fandt han på Fyn, hvor vi var meget imponerede over ledelse og robotarmen fra UR. Men det var helt sikkert også væksten, vi ledte efter - vi havde ikke købt en virksomhed i Odense med væksttal på fem procent, siger Andy Blanchard.

Det er heller ikke det, de fik med købet af UR.

Blanchard trommer let med fingrene på kantinebordet, lidt som en trommehvirvel, mens han løber tallene igennem fra hukommelsen.

Universal Robots havde præsteret en omsætning på 214 millioner kroner året før, da Teradyne overtog dem i foråret 2015. De følgende år løftede de omsætningen med store to-cifrede væksttal og nåede i 2017 et erklæret mål om en milliard kroner i omsætning, da året sluttede med en omsætning på 1,1 milliarder kroner.

- Og vi forventer, at den høje vækst fortsætter mange år endnu. Men vi er jo ikke "crazy". Vi ved godt, at en ledelse og de ansatte ikke kan blive ved med at præstere den slags væksttal. Så vi sagde til vores investorer, at vi ventede en vækst på 50 procent fra 2017 til sidste år, siger han.

I næste uge løfter Teradyne sløret for resultaterne i 2018, når det årlige regnskab bliver sendt på gaden. Og målet om at øge resultatet i UR er nået, lyder det fra Andy Blanchard, som i den kommende uge får besøg af ledelsen i MIR og UR, når de skal den modsatte vej over Atlanten for at tale resultater fra 2018 og nye vækstmål.

- Det er imponerende at gå fra 60 millioner dollar i 2015-resultatet til omkring 200 millioner dollar i 2018, konstaterer han om det forventede resultat på 1,5 milliarder kroner.

Samtidigt er antallet af medarbejdere i virksomheden nået op omkring 600 og regner man Mobile Industrial Robots med har Teradyne i dag mere end 700 ansatte beskæftiget med det nye område kollaborative robots og innovativ automation.

Annonce

Besøger MIR for første gang

Det er første gang, Blanchard er på besøg hos Mobile Industrial Robots. Tidligere på dagen var han et smut forbi Universal Robots' hovedkontor nogle få kilometer væk. UR har dog også udviklingsafdelingen i Tietgenbyen ikke langt fra MIR, som netop også har udvidet og snart gør det igen.

- Vi investerer kraftigt i dem. Det har været strategien fra start. Vi går ikke efter dårlige forretninger. Vi er gået efter velfungerende innovative virksomheder med en god ledelse, som har en forretningsplan, der fungerer, siger han.

MIR har oplevet stor vækst i stil med Universal Robots, og Blanchard sammenligner de to.

- De er begge unge virksomheder med voldsomt store ambitioner og vækstmål, samtidigt har de disruptet de markeder, der sælger til. Og vi er ikke i tvivl om, at også MIR vil fortsætte den vækst, de allerede har, siger han.

Da først amerikanerne rykkede ind i UR i 2015 og i MIR sidste år, var der ingen tvivl om, hvad meldingen var til de fynske hovedkontorer.

- Vi blander os ikke, men vi står til rådighed med alle vores eksperter og hele vores organisation. Se på det som en stor buffet, du kan vælge fra, hvad enten det handler om hjælp til at etablere en ny afdeling i Asien, få styr på leverancerne af en særlig vigtig del til robotten eller rekruttere de nye vigtige medarbejdere, siger han.

Teradyne åbnede dog også pungen med dollar, så der kunne investeres i yderligere udvikling. Hvilket man gjorde med Universal Robots, hvor investeringerne i bl.a. udviklingsafdelingen og driften fik et markant løft i Odense, da udgifterne er fire-doblet i perioden.

Annonce

På udkig efter mere

De to fynske investeringer i kollaborative innovative løsninger er ikke de sidste, understreger han. Og selv om han ikke vil eller kan sætte navn på andre virksomheder i Odense eller på Fyn, så er der ingen tvivl om, at Teradyne også har øje på den fynske robotklynge.

- Vi holder selvfølgelig øje med, hvad der sker på Fyn. Det gør vi bl.a. gennem MIR og UR, og i det hele taget er det et område, vi følger, siger han.

Blanchard understreger dog, at der skal være tale om såkaldt højvækst-virksomheder. Og virksomheder som bringer nye produkter til markedet, som ikke allerede er der, siger han.

- Vi er ikke interesseret i at overtage virksomheder, som har produkter, som allerede er til stede på markedet eller ikke på en eller anden måde er så innovative, at de ændrer markedet, siger han.

Og det bliver svært at overgå både UR og MIR.

- Vi har oplevet vækst på 50, 60 og 70 procent fra de to virksomheder. Det er meget usædvanligt og ikke noget, vi har oplevet tidligere. Nu forsøger vi bare at hjælpe dem bedst muligt, så de kan fortsætte den vækst fremover også, siger han.

- Vi er har et langsigtet mål med vores investeringer på Fyn, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce