Annonce
Livsstil

Teologi tiltrækker folk i en moden alder

Christianskirken i Fredericia, Bjørn Nørgaards store kunstværk og altertavle med navnet "Du skal elske din fjende. Her nogle af de 32 glasmosaikker der udgør den ene del af Nørgaards kust. Motiverne er fra det nye og gamle testamente. Foto. Claus Fisker/Scanpix
Flere og flere forlader deres job for at læse teologi. Leder af Pastoralseminariet ser bl.a. en del offentligt ansatte, der søger væk fra et presset arbejde. Manglen på præster betyder, at mange af dem får arbejde.
Annonce

Det er ikke blot en enlig pilot, der i en moden alder er landet på teologistudiet af ren og skær interesse, sådan som man kan læse om Alex Vestergaard på de foregående sider. Nej, der er tale om en tendens. At mange i en moden alder søger ind på teologistudiet i København eller Århus.

Ulla Morre Bidstrup er uddannelsesleder hos FUV, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. Pastoralseminariet er en del af FUV, og det er her, præsterne efter teologistudiet lærer at blive præst. Hvor teologi møder virkeligheden (se fakta). Og hun ser en klar tendens til, at der er flere og flere blandt de studerende, der i en moden alder er begyndt at læse teologi.

-Det kan skyldes mange ting. Det er et felt, der appellerer til fordybelse og også til en eksistentiel nysgerrighed. Det kan være mennesker, der enten selv har erfaret noget alvorligt i deres tilværelse, eller har været ude i det pulveriserende liv og nu har fået et behov for et andet perspektiv på tilværelsen end den rationelle, den naturvidenskabelige og den økonomiske, som præger vores kultur.

-Jeg ser også nogle, der på en måde tager afsked med et arbejdsmarked, som er blevet for hårdt. Jeg synes faktisk, vi har ret mange offentligt ansatte som skolelærere, sygeplejersker, sågar en psykolog, som simpelthen synes, at de efter omorganisering og to procents besparelser i flere år har vanskeligt ved at udfolde deres profession på en måde, de kan stå inde for og har lyst til.

-Her er præstefaget en lille ø – ikke at præster ikke bestiller noget, for det gør de, men de er jo stadig meget tæt på deres gamle professionsetik, fordi der ikke er de her store organisatoriske og institutionelle systemer, der ruller hen over én. Der er heller ikke registreringsopgaver o.s.v., lige som der ikke er helt den samme forandringstvang i en folkekirkelig ansættelse.

Fakta

Vejen til præst

Det er muligt at læse teologi på enten Aarhus Universitet eller Københavns Universitet. Det tager seks år. (bachelor og kandidat). Derefter skal de studerende på Pastoralseminariet, som er en del af FUV (Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der i øvrigt også står for præsternes efteruddannelse).

Teologi er en uddannelse i kristendom, mens det på Pastoralseminariet handler om at blive præst i praksis. I løbet af 19 uger skal de studerende bl.a. lære at undervise konfirmander, at prædike, at lave sjælesorg, at står for gudstjenester. Fem af ugerne er praktiktid ude i et sogn.

Annonce

Mangel på præster

Ulla Morre Bidstrup ser også nogle, der mest læser teologi af ren og skær interesse, og som nok slet ikke har tænkt sig, at de skal ud og være præst. Som færdiguddannet præst kan det være svært at gå ”i fred”, for der er mangel på præster, især i yderområderne, og de bliver opfordret til at søge vikariater.

Præstemanglen er efterhånden så alvorlig, at man vil forsøge at afhjælpe problemet med et nyt forslag, som i øjeblikket er i høring. Det skal give kandidater fra andre fag mulighed for at blive præster ved at lægge en toårig tillægsuddannelse oven på deres kandidat samt de 19 uger på Pastoralseminariet.

-Den henvender sig egentlig til dem, der går ledige i nabofagene til teologistudiet som f.eks. filosofi og antropologi, men det kan også være en dyrlæge, der får lyst til at læse teologi, siger Ulla Morre Bidstrup.

Det vil naturligvis betyde, at der stadig vil være studerende i en moden alder – formentlig flere end i dag. Gennemsnitsalderen på teologistudiet er allerede i dag blandt de højeste på universiteterne. I København ligger den på 29 år. Der er også en lille overvægt af kvinder blandt de ”modne” studerende.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Odense

Over 30 forslag: Kendt kok, børneven og hyperaktiv tusindkunstner er blandt forslagene til Årets Fynbo 2020

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce