Annonce
Erhverv

Tendo blandt Europas bedste: Fynsk robothandske vækker opsigt

Adm. direktør og stifter af Tendo, Sofie Woge, prøver en af de tidligere versioner af Tendo-handsken af sammen med virksomhedens foreløbigt enlige danske islæt, Joe Nielsen, som har været med det sidste års tid. Foto: Michael Bager

Robotvirksomheden Tendo fra Odense er det seneste stjerneskud fra den fynske klynge - firmaet har netop placeret sig i europæisk finalefelt blandt 20 lovende nye robotvirksomheder. De tre svenske stiftere står på egne ben efter halvandet år i udviklingshubben i Forskerparken.

De har kun boet i kontoret i kælderen i Stjerneskibet i tre uger, og selv om det lille kontor i kommunens iværksætterhus allerede ser yderst beboet ud, så har holdet bag robotvirksomheden Tendo faktisk opholdt sig meget lidt i lokalet.

Efter halvandet år i robothubben i Forskerbyen, hvor de var blandt de første beboere i Odense Robotics udviklingslaboratorium for nye robothåb, er virksomheden flyttet "hjemmefra" og står nu på egne ben.

- Vi er her stort set ikke. Forrige uge var vi i San Sebastian, vi har været i København og i næste uge er vi i Aalborg, lyder det fra svenske Pontus Renmaker.

Sammen med sine landsmænd Robin Gustavsson og Sofie Woge flyttede han for 18 måneder siden til Fyn, da den svenske trio fik plads i den fynske robothub. I dag er de flyttet ud af udviklingscentret i Forskerparken og er klar til at tage det sidste ryk selv ud på markedet - og det er begyndt rigtigt godt.

Tendo står bag en robothandske til personer, som har nedsat styrke i fingre og hænder bl.a. forårsaget af hjerneblødninger, ulykker og gigt. Handsken er nået til tredje udviklingstrin - den fjerde bliver tæt på den endelige version, som skal lanceres på markedet i løbet af næste år.

- Vi har lige gennemført en række nye test. Blandt andet testede vi den på en person, som for første gang i mange år kunne skrive sit eget navn, fordi han kunne holde om en kuglepen, det var en ret vild oplevelse, fortæller Sofie Woge.

Dermed er Tendo godt på vej mod målet, som i første omgang er at introducere handsken på markedet i løbet af 2019, men der er fortsat et stykke vej endnu. Det kræver flere midler for den blå-gule trio, som har delt både firma og en lejlighed i Odense de sidste 18 måneder.

- Vi har lige gennemført en række nye test. Blandt andet testede vi den på en person, som for første gang i mange år kunne skrive sit eget navn, fordi han kunne holde om en kuglepen, det var en ret vild oplevelse.

Sofie Woge, stifter og medejer af robotvirksomheden Tendo.
Robotvirksomheden Tendo står bag en handske, som kan hjælpe personer, der har haft hjerneblødninger eller af andre årsager har mistet kraften i fingrene. Foto: Michael Bager

Blandt Europas bedste

Årsagen til, at de ikke har opholdt sig mange dage i det nye kontor i Havnegade, er ikke mindst en tur til San Sebastian. Her blev de valgt ud til at deltage i Robotunion, et acceleratorprogram for nye europæiske robotiværksættere, hvor deltagerne også kan få adgang til rigtig mange euro og ekspertstøtte til forretningsplanen.

- Og vi er med som en af 20 virksomheder ud af de 200 virksomheder fra 32 lande, som havde ansøgt om optagelse. Det er virkelig fedt, siger Sofie Woge, som er kvinden bag idéen til robothandsken.

Den fynsk-svenske virksomhed er en af fire danske virksomheder, der er med i Robotunion. De 10 af deltagere får ikke kun adgang til det ét-årige program, men også mulighed for at få 123.000 euro ind på firmakontoen. Desuden kan de få endnu flere euro til udvikling i en sidste udvælgelse, hvor fire virksomheder står tilbage med yderligere 100.000 euro.

Dermed er der ialt over 1,6 millioner kroner på spil. Penge som vil varme på kontoen og kan være med til at fastholde kontrollen over firmaet på trioens hænder. Samtidigt kan yderligere finansiering være med til at få handsken hurtigere på markedet.

- Vi får brug for en mindre investering mere i firmaet, men det afhænger af Robotunion. Der er mange penge i programmet, som kan få stor betydning for os. Det kan være med til at sikre, at vi kan undgå at sælge mere af virksomheden til investorer, siger Sofie Woge, som fremhæver et andet plus ved programmet, som er del af Horizon 2020 - EU's program for udvikling og innovation.

- Hvis vi bliver blandt de sidste fire får vi også mulighed for at tilknytte en ekspert eller en person, som kan hjælpe os. Det kan være hardware eller software, men det kan også være med at komme på markedet eller noget helt andet. Det kan være lige så vigtigt som penge, siger Sofie Woge.

I dag har den svenske trio fortsat samlet kontrol over Tendo, da de tre sidder på størstedelen af ejerandelen, men det har været nødvendigt at få finansiering udefra. Tre svenske investorer har købt sig ind i firmaet, som dermed er sikret arbejdsro.

Robotvirksomheden Tendo laver et exoskelet til hænder. Sofie Woge, Robin Gustafsson (tv), Joe Nielsen og Pontus Renmarker (th) er netop flyttet fra robothubben i Forskerparken til Stjerneskibet i Havnegade i det centrale Odense. Foto: Michael Bager
Annonce

Afgørende flytning til Odense

Tendo har efter flytningen fået nye naboer og genboer i Stjerneskibet efter halvandet år i Forskerparken, men robothubben har været afgørende for, at det kunne lykkes at kommer hertil, siger Sofie Woge.

- Vi har fået så meget hjælp fra kommunen og Odense Robotics. I Forskerparken har vi mødt alt fra software og hardware-specialister til plejepersonale og eksperter inden for finansiering. Det har været utrolig vigtigt for os, siger hun om flytningen til Odense og den start, robotklyngen i byen har givet Tendo.

Næste punkt er at få demoversionen på plads og gjort klar til en eventuel produktion. Her spiller klyngen også en rolle. Tendo har kontakt til Micro Technic i Aarup, som bliver del af det hold, der skal producere Tendo-handsken. Micro Technic har i forvejen været med til at producere for en anden af robotklyngens helt unge og meget lovende håb, nemlig læringsrobotten Kubo. Udover den fynske medspiller er firmaerne Ohmatex fra Aarhus and VihTek fra Glostrup være med til at producere og videreudvikle Tendo-handsken.

Selv om det føles lidt som at flytte hjemmefra første gang, så har flytningen allerede skabt nye gode kontakter i Stjerneskibet, siger Robin Gustavsson.

- Vi har mødt en fyr her i husets kantine, som arbejder med video-promotion, og det kan sagtens blive en kontakt, vi kan bruge, siger han.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Assens

Boldklub plages af glasskår og skrald næsten hver weekend: - Det er ikke rart for hundene at få glasskår op i poterne

Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

Taske med computer stjålet ved Årslev

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Annonce